Δ. Ράφτης: «Ζητείται αντίπαλος για τον Λευτέρη, δεν μπορεί να τον περάσει κανείς!»

Για τη «μαγκιά» του Λευτέρη Πετρούνια, αλλά και για τα θετικά στοιχεία των υπόλοιπων Ελλήνων αθλητών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του Μόντρεαλ, μίλησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ράφτης, μετά την ολοκλήρωση του προκριματικού για την Εθνική ανδρών.

«Η εμφάνιση του Λευτέρη ήταν η αναμενόμενη, δηλαδή εξαιρετική! Το ίδιο και η έξοδός του. Πιστεύω ότι θα προκριθεί ως πρώτος από τον προκριματικό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να τον περάσει κανείς, δεν έχει αντίπαλο στα μέτρα του. Ζητείται αντίπαλος! Αυτό σημαίνει ότι και στον τελικό του Σαββάτου, ο Λευτέρης θα κρίνει το αποτέλεσμα με τη δική του απόδοση. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει, αν ο ίδιος δεν το επιτρέψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράφτης.

Παράλληλα, σύγκρινε την εμφάνιση του αθλητή του στο Μόντρεαλ με τις εντυπωσιακές εκτελέσεις που είχε κάνει στην πρόσφατη συμμετοχή του στο Τσάλεντζ καπ του Παρισιού:
«Στο Παρίσι πήρε υψηλότερες βαθμολογίες, σε προκριματικό και τελικό, αλλά είναι μεγάλη… μαγκιά να μπορείς κάνεις τέτοιο πρόγραμμα στις 10 το πρωί σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Ο προπονητής της Εθνικής ανδρών έβαλε θετικό πρόσημο και στην παρουσία των υπόλοιπων Ελλήνων αθλητών στη διοργάνωση (Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Αντώνης Τανταλίδης, Χριστόφορος-Άγγελος Κωνσταντινίδης), παρότι έκαναν ορισμένα λάθη που δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν όσο ψηλότερα μπορούσαν:

«Η εντύπωσή μου για την παρουσία των αθλητών είναι καλή. Αναλογικά με αυτό που τους δίνεται, έχουν κάνει πραγματική πρόοδο. Για τρεις από αυτούς ήταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας τους και απλώς δεν έχουν την εμπειρία για να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις κούρασης ή συντονισμού μέσα στον αγώνα. Όλοι οι πρωταθλητές, ο Μάρας, ο Κοσμίδης, ο Πετρούνιας, έχτισαν την εμπειρία τους μέσα από τους αγώνες και μέσα από τα λάθη τους.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έκανε ένα μεγάλο σφάλμα στη μέση του προγράμματός του και αποσυντονίστηκε, ίσως άξιζε να πάρει μεγαλύτερη βαθμολογία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σε καλό δρόμο. Έχει προοπτική και χρειάζεται μερικούς αγώνες ακόμα για να ωριμάσει.
Ο Τανταλίδης έπεσε στο έδαφος στο διπλό σάλτο, στην τέταρτη διαδρομή του, καθαρά λόγω έλλειψης εμπειρίας. Εφόσον ήταν πιο έμπειρος, θα μπορούσε να ‘βγάλει’ την άσκηση ακόμα και κουρασμένος.
Ο Χατζηευσταθίου έκανε ένα τραγικό λάθος στον πλάγιο ίππο, σ’ ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό πρόγραμμα, αφού με πτώση άγγιξε τους 13,000 β.. Έπεσε σ’ ένα σημείο που δεν είχε πέσει ποτέ στα τεστ. Αυτό το άθλημα, όμως, κρίνεται στις λεπτομέρειες…
Ο Ηλιόπουλος στο πρώτο μισό του προγράμματός του τα πήγε αρκετά καλά, όμως μετά τα πέντε πρώτα στοιχεία, που ήταν και τα δυσκολότερα, έκανε πτώση. Τον είδα όμως να αγωνίζεται με αυτοπεποίθηση και αυτό είναι σημαντικό και θετικό, γιατί στο μονόζυγο δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, που οδηγούν σε λάθη και αποσυντονίζουν.
Ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης νομίζω ότι ‘φόρτωσε’ το πρόγραμμά του λίγο περισσότερο από όσο άντεχαν τα πόδια του, αλλά είναι και αυτός ένας αθλητής που έκανε ντεμπούτο και που χρειάζεται εμπειρία. Η εμπειρία έρχεται με τους αγώνες και οι αγώνες θέλουν χρήματα…»

Τέλος, ο κ. Ράφτης αναφέρθηκε στους περιορισμούς των διοργανωτών, που δεν επέτρεψαν στην Εθνική ομάδα να κάνει σωστά την επίσημη προπόνησή της στο πόντιουμ του Ολυμπιακού Σταδίου του Μόντρεαλ, τρεις ημέρες πριν τον προκριματικό:
«Ήταν αδιανόητο το σύστημα που εφαρμόστηκε, με τόσο αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς… Όλες οι χώρες είχαν πρόβλημα και εκνευρίστηκαν. Εμάς μας άγγιξε λίγο παραπάνω, επειδή μπήκαμε πρώτοι απ’ όλους στο στάδιο. Τα όργανα ήταν ολοκαίνουργια και χρειάζονταν μαγνησία, το μπολ της μαγνησίας ήταν άδειο… Απίστευτες καταστάσεις! Και μόλις καταφέραμε και ετοιμάσαμε τους κρίκους, μας είπαν ότι ο χρόνος μας τελείωσε!… Ελπίζω η FIG να μην εφαρμόσει ξανά αυτό το μοντέλο λειτουργίας, γιατί είναι εντελώς ακατάλληλο».