Πανέτοιμοι οι Έλληνες πρωταθλητές

Στο Μονπελιέ, μία πόλη που έχει έντονα στοιχεία από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, οι γυμναστές μας θα προσπαθήσουν να γράψουν ακόμη μία χρυσή σελίδα στην, γεμάτη διακρίσεις, ιστορία της ελληνικής ενόργανης. Στους τελικούς των οργάνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο κλειστό «Αρίνα», θα αγωνιστούν οι Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο), Βλάσης Μάρας (μονόζυγο), Λευτέρης Κοσμίδης (έδαφος) και Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκους).

Το έργο των αθλητών μας δεν θα είναι εύκολο καθώς, όπως φάνηκε από τους προκριματικούς, οι αντίπαλοί τους έχουν έρθει με μεγάλης αρχικής αξίας προγράμματα διότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Στους τελικούς τα πάντα είναι ανοιχτά. Το ευρωπαϊκό αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για τους Ολυμπιακούς. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά παρά τα προβλήματα καταφέραμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης.

Στο έδαφος, ο Λευτέρης Κοσμίδης θα βρει, μεταξύ άλλων, απέναντί του, τον τριταθλητή κόσμου του 2011, Αλεξάντερ Σατίλοφ (Ισραήλ), τους εκπληκτικούς Βρετανούς, Ντάνιελ Πάρβις και Κρίστιαν Τόμας με διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά ενώ καλό πρόγραμμα έχει και ο «οικοδεσπότης» Ντα Σίλβα. Ο πρωταθλητής κόσμου του 2010 προκρίθηκε ως 8ος (ως 1ος πήρε την πρόκριση ο Ρώσος, Ντένις Αμπλιαζίν με 15,666) ενώ το πρόγραμμά του έχει αρχική αξία 6,60.

Ο Ολλανδός, Λαμπέρτους φαν Γκέλντερ θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους. Ο παλαιός πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, ο οποίος ήταν αντίπαλος και του Δημοσθένη Ταμπάκου, στιγματίστηκε το 2009 για χρήση κοκαΐνης και έχει έρθει στο ευρωπαϊκό με στόχο την επιστροφή στις διακρίσεις. Ερωτηματικό αποτελεί ο «οικοδεσπότης», Σαμίρ Αϊτ Σαϊντ, που προκρίθηκε ως 1ος με 15,566.Ο Μανιάτης δευτεραθλητής Ευρώπης θα αγωνιστεί 6ος (προκρίθηκε 3ος με 15,366)και το πρόγραμμά του έχει αρχική αξία 6,80.

Το όνομα του Σλοβένου, Μίτγια Πέτκοβσεκ, ξεχωρίζει στο δίζυγο. Προκρίθηκε 1ος με 15,366 και έχει στην κατοχή του χρυσά μετάλλια από πρωταθλήματα κόσμου και Ευρώπης. Ο Βασίλης Τσολακίδης πήρε το «εισιτήριο» ως 2ος (15.233). Δυνατοί αντίπαλοι θεωρούνται, επίσης, ο Γάλλος, Χάμιλτον Σαμπό, ο Γερμανός, Μάρκελ Γιούγκεν και ο Σλοβάκος, Σάμουελ Πιασέτσκι. Ο Βασίλης, δευτεραθλητής κόσμου του 2011, προκρίθηκε ως 2ος με 15,233 και θα εκτελέσει πρόγραμμα με αρχική αξία 6,50 – 6,70.

Η τροπαιοθήκη του Βλάση Μάρα είναι μεγαλύτερη από των αντιπάλων του. Ο πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης και δύο φορές κόσμου αγωνίζεται για 12η φορά σε τελικό. Θα αντιμετωπίσει, όμως, δυνατούς και φιλόδοξους ενοργανίστες. Ανάμεσά τους ο Γάλλος, Γιαν Κουσερά με παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια, ο, επίσης, πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου, Γερμανός, Φίλιπ Μπόι ενώ επικίνδυνοι αντίπαλοι θεωρούνται ο Γάλλος, Χάμιλτον Σαμπό και ο Αυστριακός, Μάρκο Μπαλντόφ. Ο Βλάσης προκρίθηκε ως 3ος με 14,908 και το πρόγραμμά του θα έχει αρχική αξία 7,00-7,20.

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μονπελιέ έχει τους δικούς του σταρ. Ενας από αυτούς είναι ο Μπιάν Κιράν. Ο Ιρλανδός δεν είναι γνωστός τόσο για τις μεγάλες επιτυχίες του αλλά για την προσωπική του ιστορία. Όταν ήταν 10 ετών βρέθηκε στο πόδι του ένας καλοήθης όγκος και οι επιπλοκές στην επέμβαση τον άφησαν σε αναπηρική καρέκλα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να περπατήσει και να συνεχίσει τη γυμναστική. Στη συνέχεια, μία πτώση από το μονόζυγο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στον εγκέφαλο και μία βλάβη στο τύμπανο του αυτιού που επηρέαζε την ισορροπία του. Ολοι είπαν ότι τελείωσε η καριέρα του Κιράν στη γυμναστική αλλά ύστερα από τρία χρόνια εκπαίδευσης ο αθλητής επέστρεψε στα ταπί. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι μόλις ο 2ος γυμναστής στην ιστορία της Ιρλανδίας, που έχει πάρει την πρόκριση για Ολυμπιακούς, έχει ως αποτέλεσμα να είναι περιζήτητος για συνεντεύξεις. Ο 23χρονος δηλώνει θαυμαστής του Λευτέρη Κοσμίδη ενώ αύριο θα είναι αντίπαλοι στο έδαφος. Μάλιστα, ο Ιρλανδός σχεδιάζει να έρθει, εν όψει των Ολυμπιακών, να κάνει προετοιμασία στην Ελλάδα μαζί με τον αθλητή της Ειρήνης Περιστερίου.