Τεστ για τον Μάρα, επανεμφάνιση για την Μπισμπίκου στην Ισπανία

Επί ισπανικού εδάφους θα πραγματοποιηθεί το προτελευταίο αγωνιστικό τεστ του Βλάση Μάρα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η επανεμφάνιση της Στεφανί Μπισμπίκου έπειτα από τρίμηνη απουσία. Οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής στο Πεκίνο, θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο της ισπανικής πόλης Βιλανόβα (6-8 Ιουνίου), κοντά στη Βαρκελώνη, μαζί με πέντε ακόμα πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών.

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο (Τετάρτη 4/6) και στους άνδρες θα αγωνιστούν οι Βλάσης Μάρας (μονόζυγο, άλμα), Βασίλης Τσολακίδης (δίζυγο, πλάγιος ίππος), Δημοσθένης Ταμπάκος (κρίκοι), Γιάννης Ζαχαριάδης (μονόζυγο, δίζυγο), Δημήτρης Μαρκούσης (έδαφος) και Λευτέρης Κοσμίδης (έδαφος). Επιπλέον, ένας από τους δύο τελευταίους θα αγωνιστεί και στο άλμα, έπειτα από απόφαση που θα ληφθεί επί ισπανικού εδάφους.

Στην κατηγορία γυναικών, μοναδική Ελληνίδα εκπρόσωπος θα είναι η Στεφανί Μπισμπίκου, η οποία επανέρχεται ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί στο αριστερό γόνατο κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Η 20χρονη πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό ισορροπίας, με αποκλειστικό στόχο την αγωνιστική και ψυχολογική επανένταξη.

Τους Έλληνες αθλητές θα συνοδεύσουν στην Ισπανία οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Αβραάμ Σαπρανίδης, Καλίν Ζάρο, Κώστας Σιούτης, καθώς και οι κριτές Νίκος Προβιάς και Ολύβια Δόντη.

Εκτός από τους δύο πρωταθλητές που μετρούν αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση της Βιλανόβα θα είναι σημαντική και για τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές, αποτελώντας μια καλή ευκαιρία για να συλλέξουν βαθμούς και να κερδίσουν θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Με βάση την κατάταξη, στο τέλος του φθινοπώρου, οι οκτώ κορυφαίοι αθλητές σε κάθε όργανο θα αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα γίνει στη Μαδρίτη (12-14 Δεκεμβρίου).

Πέρα από τον Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη παρουσία στον τελικό της Μαδρίτης (μέχρι στιγμής είναι 2ος στην ειδική βαθμολογία του μονόζυγου με 386,36 β.), την είσοδό τους στην προνομιούχο οκτάδα διεκδικούν με αξιώσεις ο Δημοσθένης Ταμπάκος (10ος στους κρίκους με 132,96 β.), ο Λευτέρης Κοσμίδης (13ος στο έδαφος με 120,00 β.) και ο Βασίλης Τσολακίδης (14ος στο δίζυγο με 93,54 β.).

«Για τον Βλάση, αυτός θα είναι ο προτελευταίος επίσημος αγώνας πριν από τους Ολυμπιακούς, αφού θα πάρει μέρος και στο ρουμανικό Όπεν, στις 28-29 Ιουνίου στο Πλοϊέστι. Και για τους υπόλοιπους αθλητές, όμως, η διοργάνωση της Ισπανίας έχει ενδιαφέρον, επειδή θα είναι σπουδαία επιτυχία αν στο τέλος του χρόνου καταφέρουμε να αποκτήσουμε τετραπλή συμμετοχή στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου. Ο Ταμπάκος, ο Κοσμίδης και ο Τσολακίδης δεν απέχουν πολύ από την είσοδο στην οκτάδα των οργάνων τους», τόνισε ο προπονητής του Μάρα και υπεύθυνος της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, που συμπλήρωσε: «Δυνατότητες διάκρισης έχουν στη Βιλανόβα και οι άλλοι δύο αθλητές μας. Από τον Μαρκούση θέλουμε να επαναλάβει στο έδαφος την εξαιρετική εμφάνιση που έκανε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ ο Ζαχαριάδης μπορεί να τα πάει καλά στο μονόζυγο».

Την επιστροφή της Μπισμπίκου στη δράση σχολίασε ο προπονητής της, Κώστας Σιούτης: «Η Στεφανί έχει αποθεραπευτεί και παρότι δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμη, το σημαντικό είναι να εξοικειωθεί ξανά με τη διαδικασία των αγώνων. Στη Βιλανόβα, προκειμένου να αποφύγουμε άσκοπη επιβάρυνση του ποδιού της, θα χαμηλώσουμε την αρχική αξία στη δοκό ισορροπίας από το 6,90 στο 6,20, ενώ στους ασύμμετρους ζυγούς εκτελεί ήδη το κανονικό πρόγραμμά της, εκτός από την έξοδο».

Παράλληλα, η Αναστασία Δόντη, που μοιράζεται με τον κ. Σιούτη την προπονητική ευθύνη της 20χρονης πρωταθλήτριας, υπογράμμισε: «Προς το παρόν πηγαίνουμε κάπως συντηρητικά, για να μην ρισκάρουμε. Πιστεύουμε ότι η Στεφανί θα είναι κατά 80% έτοιμη στο ρουμανικό Όπεν του Πλοϊέστι, στο οποίο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στα τέλη Ιουνίου. Η επιδίωξή μας είναι να φτάσει σε επίπεδο ετοιμότητας 100% στις αρχές Ιουλίου, όταν θα πάει στη Ρώμη για τον τελευταίο της αγώνα πριν από τους Ολυμπιακούς. Εκεί θα παρουσιάσει τα προγράμματα του Πεκίνου χωρίς καμία τροποποίηση».

Το παγκόσμιο κύπελλο της Βιλανόβα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 6/6, με τους προκριματικούς σε όλα τα όργανα. Το Σάββατο 7/6 θα γίνουν πέντε τελικοί οργάνων (Άνδρες: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, Γυναίκες: άλμα, ασύμμετροι ζυγοί) και την Κυριακή 8/6 οι πέντε υπόλοιποι (Άνδρες: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, Γυναίκες: δοκός ισορροπίας, έδαφος).

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος συνολικά 98 αθλητές (78 άνδρες, 20 γυναίκες) από 25 χώρες.