Στο Τορίνο η ελληνική ομάδα ρυθμικής, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ευρωπαϊκό

Η άφιξη της ελληνικής αποστολής στο Τορίνο, αργά το βράδυ της Δευτέρας κι έπειτα από ένα κουραστικό ταξίδι, σήμανε την αντίστροφή μέτρηση για το 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής που θα φιλοξενηθεί από τις 5 μέχρι και τις 7 Ιουνίου στην ιταλική πόλη. Σήμερα το πρωί, μετά τις καθιερωμένες διαδικασίες παραλαβής των διαπιστεύσεων και των αναμνηστικών που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, με αφορμή και τη διεξαγωγή της πρώτης προπόνησης, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες και συγκεκριμένα το, χωρητικότητας 13.000 θεατών, «Παλασπόρτ Ολίμπικο», που χτίστηκε για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006.

Το κλίμα εντός της ομάδας είναι άριστο, τα προβλήματα απουσιάζουν κι όλα τα κορίτσια έχουν αφοσιωθεί στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Γενικότερα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τη λογική που το διέπει και όχι μόνο, μίλησε η αρχηγός αποστολής, προπονήτρια και παλιά αθλήτρια, Μαρία Παπαδοπούλου. «Η παρουσία της ελληνικής ομάδας και οι όποιες προσδοκίες την ακολουθούν είναι σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες παρουσίες των υπόλοιπων ομάδων. Πάντα, πάρα πολλά πράγματα είναι συγκριτικά. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ομάδα αν δε δούμε και τις υπόλοιπες. Γνωρίζουμε που είμαστε αλλά όχι σε σχέση με τις άλλες. Είναι, σαφέστατα, σε πάρα πολύ καλύτερο επίπεδο από το Παγκόσμιο της Πάτρας. Ήδη έχει δώσει θετικά δείγματα. Η Ελίνα Ανδριόλα, που συμμετέχει στο ατομικό γυναικών κι έχει καταταγεί στις 20 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου επανήλθε, μετά από ένα τραυματισμό κι έχει ήδη μετάσχει σ’ έναν άλλον αγώνα, εδώ στην Ιταλία».

Αναφορικά με το ρόλο της διοργάνωσης τόνισε: «Αυτή η διοργάνωση αποτελεί μια πρόβα για τους Ολυμπιακούς με καινούρια προγράμματα, καινούριες συνθέσεις όπου κι αυτές θα δούμε πόσο ενδιαφέρουσες είναι για το κοινό. Το ανσάμπλ (Πηλιάκη, Καφαλίδου, Πλεξίδα, Σαμαρά, Μανιού)είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είδαμε στην Πάτρα. Είναι μια σχεδόν ανανεωμένη ομάδα. Κι εκεί, βέβαια, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος με τη συμμετοχή 18 χωρών. Στις νεανίδες είμαστε τελείως καινούριοι και καινοτόμοι, γιατί πρώτη φορά έχουμε παιδιά που θα συμμετέχουν από ένα όργανο (Βασιλεία Ζάχου, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Αθηνά Τσινασλανίδου και Βαρβάρα Φίλιου). Τέσσερα διαφορετικά παιδιά, εκτός από ένα που είναι ενταγμένο στο κλιμάκιο υψηλών επιδόσεων της Θεσσαλονίκης όλα τ’ άλλα προέρχονται από συλλόγους. Για πρώτη φορά, δηλαδή, κάναμε ανοιχτή πρόκριση για το Πανευρωπαϊκό Νεανίδων, μ’ ένα σύστημα μοριοδότησης καινούριο το οποίο έγινε κατά όργανο έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία να φανούν τα καλύτερα παιδιά στο καθένα από αυτό που θέλουμε να βγάλουμε κι από εδώ και πέρα θα δούμε την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Είναι δυνατό τεστ, γιατί παιδιά που δεν είχαν μετάσχει σε διεθνείς αγώνες ξαφνικά αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκό».

Εντούτοις, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και τη σχετική απειρία που χαρακτηρίζει τις νεαρές γυμνάστριες η κ. Παπαδοπούλου δηλώνει αισιόδοξη κι εξηγεί το γιατί: «Πιστεύω όμως, από τη σταθερότητα που έχουν δείξει κι από το ότι είναι παιδιά που έχουν δυνατότητες θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε γιατί οι νεάνιδες είναι το καινούριο «αίμα» που μπαίνει στη ρυθμική οπότε δεν μπορείς να έχεις προγνωστικά, εκτός κι αν είναι δεύτερης χρονιάς νεανίδες κι έχουν δώσει δείγματα γραφής σε αγώνες εκτός ελληνικών συνόρων. Οι εγκαταστάσεις είναι άρτιες, σύμφωνα με όσα έχουμε δει ως τώρα και θα περιμένουμε να δούμε τις υπόλοιπες χώρες για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα».

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη προπόνηση και αύριο, παραμονή των αγώνων, οι ρυθμοί ανεβαίνουν κατακόρυφα με στόχο την πλήρη ετοιμότητα εν όψει της Πέμπτης, ίσως για το καλύτερο των τελευταίων ετών λόγω και του αριθμού ρεκόρ συμμετοχών με συμμετέχουσες από 38 χώρες.