Η σκυτάλη στην Εθνική γυναικών στο Κατάρ (photos)

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής γυναικών παίρνουν σειρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Ντόχα, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στην κορυφαία 24άδα της κατάταξης και να πάρουν την ομαδική πρόκριση για το προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο του 2019.

Ο προκριματικός της κατηγορίας γυναικών ξεκινά από σήμερα (Σάββατο 27/10) στο στάδιο “Aspire Dome”, αλλά οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα ανέβουν στο ταπί αύριο (Κυριακή 28/10) για να αγωνιστούν στον 11ο και τελευταίο προκριματικό όμιλο (17:30 – 19:15 ώρα Ελλάδας).
Την πεντάδα της Εθνικής γυναικών απαρτίζουν οι Βασιλική Μιλλούση, Αργυρώ Αφράτη, Ιωάννα Ξουλόγη, Ευαγγελία Μονοκρούσου και η πρωτοεμφανιζόμενη Εβελίνα Μάγια που προτιμήθηκε έναντι της Βάλιας Πλυτά, οι οποίες θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους κατά σειρά στη δοκό ισορροπίας, το έδαφος, το άλμα και τους ασύμμετρους ζυγούς.

Ο προκριματικός θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με σύστημα «5-4-3» (5 αθλήτριες ανά ομάδα, 4 από αυτές αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη).
Από ελληνικής πλευράς, η Ιωάννα Ξουλόγη και η Εβελίνα Μάγια αναμένεται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, ενώ σε τρία όργανα θα κατεβάσουν προγράμματα η Αργυρώ Αφράτη (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, έδαφος) και η Ευαγγελία Μονοκρούσου (άλμα, δοκός, έδαφος), με τη Βασιλική Μιλλούση να συμμετέχει σε δύο (ασύμμετροι ζυγοί, δοκός).

«Η είσοδος στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης θα είναι δύσκολη. Όπως κάθε χώρα, θα πρέπει να παλέψουμε για να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πολλές και καλές ομάδες και όλες έχουν τον ίδιο στόχο και τον ίδιο προβληματισμό, πώς θα παρουσιάσουν το καλύτερο πρόσωπό τους την κατάλληλη στιγμή. Το κλειδί είναι να δείξουν τα κορίτσια ψυχραιμία μέσα στον αγώνα και να είναι ενωμένα σαν μια γροθιά», δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής γυναικών Κώστας Χατζηζήσης, προσθέτοντας:
«Είναι θετικό ότι έχουμε κληρωθεί στον τελευταίο όμιλο του προκριματικού. Ταυτόχρονα, είναι κάτι που δημιουργεί πίεση, γιατί θα γνωρίζουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για να μπούμε στην 24άδα. Το ίδιο είχε συμβεί και στο παγκόσμιο του 2014 στην Κίνα και τότε τα είχαμε καταφέρει».

Οι χώρες που θα μπουν στο «τοπ 24» της ομαδικής κατάταξης θα αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής με πλήρη πενταμελή ομάδα στο προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στην Στουτγάρδη.
Αντίθετα, όσες μείνουν φέτος εκτός 24άδας θα μπορούν να στείλουν τρεις αθλήτριες στη διοργάνωση της ερχόμενης χρονιάς, όπου θα μοιραστούν τα περισσότερα από τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».

Η εξάδα της Εθνικής γυναικών, που δηλώθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης της Ντόχα:
(φωτογραφίες: Πάρης Σαρρηκώστας / newsports.eu)

ethniki-gynaikon-doha2018_01

ethniki-gynaikon-doha2018_02

ethniki-gynaikon-doha2018_03

ethniki-gynaikon-doha2018_04

ethniki-gynaikon-doha2018_05