Την ομαδική πρόκριση κυνηγούν οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης

Η στιγμή για έναν από τους σημαντικότερους αγώνες της τετραετίας έφτασε για την Εθνική ανδρών της ενόργανης γυμναστικής, που παρότι «λαβωμένη» θα κυνηγήσει αύριο (Παρασκευή 26/10) μία θέση στην προνομιούχο 24άδα της ομαδικής κατάταξης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, η αυλαία του οποίου ανοίγει από σήμερα (Πέμπτη 25/10) στο στάδιο “Aspire Dome”.

Η ελληνική πεντάδα (Νίκος Ηλιόπουλος, Νίκος Κρανίτης, Λευτέρης Πετρούνιας, Αντώνης Τανταλίδης, Γιώργος Χατζηευσταθίου) θα αγωνιστεί στον 8ο από τους 10 προκριματικούς ομίλους (14:30 – 16:45 ώρα Ελλάδας), ξεκινώντας μάλιστα από τους κρίκους, για να περάσει κατόπιν από το άλμα, το δίζυγο, το μονόζυγο, το έδαφος και τον πλάγιο ίππο.
Ο προκριματικός θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με σύστημα «5-4-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 4 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη).

Βάσει του πλάνου της Εθνικής ομάδας, οι Νίκος Ηλιόπουλος και Αντώνης Τανταλίδης θα αγωνιστούν και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, ο Γιώργος Χατζηευσταθίου θα δηλωθεί σε πέντε όργανα (πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) όπως και ο πρωτοεμφανιζόμενος στον θεσμό Νίκος Κρανίτης (έδαφος, πλάγιος ίππος, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο), ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας θα παρουσιάσει προγράμματα στους κρίκους και στο έδαφος, αν και τραυματίας στον αριστερό ώμο.

«Η πρόκριση εξαρτάται από εμάς, αν και η αποστολή μας δεν είναι εύκολη. Για να τα καταφέρουμε, θα πρέπει να πιάσουμε την καλύτερη δυνατή απόδοσή μας. Οφείλουμε να αποφύγουμε τις πτώσεις και ακόμα περισσότερο εκείνες που στοιχίζουν παραπάνω από έναν βαθμό, όταν αποτελούν ‘ειδική απαίτηση’ οργάνου. Με καλές, σταθερές εκτελέσεις, πιστεύω ότι θα μπούμε μέσα στην 24άδα», δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα αποτελεί το πρώτο βήμα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο:
Οι τρεις νικήτριες χώρες στο ομαδικό, σε άνδρες και γυναίκες, θα πάρουν απευθείας την Ολυμπιακή πρόκριση, ενώ στόχος των Ελλήνων εκπροσώπων θα είναι να μπουν στο «τοπ 24» της ομαδικής κατάταξης, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνιστούν με πλήρεις πενταμελείς ομάδες και στο αντίστοιχο παγκόσμιο του 2019 στην Στουτγάρδη, όπου θα δοθούν τα περισσότερα Ολυμπιακά εισιτήρια.
Αντίθετα, οι χώρες που θα μείνουν φέτος εκτός 24άδας θα μπορούν να στείλουν μόνο τρεις αθλητές και τρεις αθλήτριες στην Στουτγάρδη.

Από τον προκριματικό των ανδρών, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής (22:15 ώρα Ελλάδας), θα προκύψουν επίσης οι οκτώ φιναλίστ σε καθένα από τα επιμέρους όργανα, καθώς και οι 24 φιναλίστ του σύνθετου ατομικού.