Παραλειπόμενα από τη Γλασκόβη: Η «εκτόξευση» της βρετανικής γυμναστικής, όπου χρήμα και επιτυχίες πηγαίνουν μαζί

Η ενόργανη γυμναστική δεν έχει βαθιές ρίζες στη Βρετανία, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά το άθλημα «ψηλώνει» εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, βλέποντας να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τόσο η γενναιόδωρη κρατική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα έσοδα που διαχειρίζεται η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής, όσο και τα μετάλλια της χώρας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Από μόνη της, η επιχορήγηση για την Ολυμπιακή προετοιμασία των εθνικών ομάδων ενόψει Τόκιο στα τρία Ολυμπιακά αθλήματα (ενόργανη, τραμπολίνο και ρυθμική, κατά σειρά προτεραιότητας) αγγίζει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει τετραπλασιαστεί συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία! Από τα χρήματα αυτά, περίπου 15,5 εκατ. ευρώ δίνονται στη Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής, ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ τα εισπράττουν απευθείας οι επιλεγμένοι πρωταθλητές ως επίδομα για τα έξοδα της προετοιμασίας τους.

Χάρη στο παραπάνω εφόδιο, αλλά και στην άντληση εσόδων από άλλες πηγές, η Βρετανική Ομοσπονδία φτάνει να έχει ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν 19 εκατ. ευρώ, με την ευημερία των αριθμών να πηγαίνει χέρι-χέρι με τα επιτυχημένα αγωνιστικά αποτελέσματα:
Το 2006 ήρθε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Βρετανίας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, από την Μπεθ Τουέντλ στους ασύμμετρους ζυγούς, το 2008 το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 80 ολόκληρα χρόνια, από τον Λούις Σμιθ στον πλάγιο ίππο, για να ακολουθήσουν πολύ περισσότερα, σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

 

Οι άνδρες καλούνται να σώσουν την τιμή της Βρετανίας

Αυξημένη πίεση για κατάκτηση μεταλλίων θα έχουν οι Βρετανοί αθλητές της κατηγορίας ανδρών, έπειτα από την απογοήτευση της αντίστοιχης ομάδας των γυναικών, η οποία δεν κατέκτησε κανένα μετάλλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι δύο σταρ της γυναικείας βρετανικής ομάδας, οι αδερφές Μπέκι Ντάουνι και Έλι Ντάουνι, υποχρεώθηκαν να απουσιάσουν λόγω τραυματισμών (η πρώτη τέθηκε εκτός μάχης δύο ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων), όπως και η Κλόντια Φραγκαπάνε, με συνέπεια να απουσιάσει τελικά και η χώρα τους από το βάθρο ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Το βάρος πέφτει πλέον στους άνδρες της Βρετανίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου στο έδαφος και στον πλάγιο ίππο Μαξ Γουίτλοκ, αλλά και ο σπεσιαλίστας των κρίκων Κόρτνι Τάλοχ, «ασημένιος» στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κλουζ πίσω από τον Λευτέρη Πετρούνια αλλά με μεγάλη βαθμολογική διαφορά (0,367 β.) και 8ος μεταξύ ισάριθμων φιναλίστ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ακολούθησε.

 

Για δεύτερη φορά στο «νησί» το ευρωπαϊκό ενόργανης ανδρών

Όσες διεθνείς διοργανώσεις ενόργανης δεν είχαν φιλοξενήσει οι Βρετανοί σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, τις έχουν κάνει μέσα στην τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο, που έδωσε στο κοινό της χώρας την ευκαιρία να «ανακαλύψει» πλήρως το τρίτο δημοφιλέστερο Ολυμπιακό άθλημα.

Έπειτα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 στο Λονδίνο και το ευρωπαϊκό του 2010 στο Μπέρμιγχαμ, ακολούθησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στη Γλασκόβη, που φέτος υποδέχεται την ευρωπαϊκή «ελίτ». Στην σκοτσέζικη πόλη και στο στάδιο “SSE Hydro” είχαν γίνει επίσης τα αγωνίσματα της ενόργανης στους Αγώνες Κοινοπολιτείας το 2014.

Πριν από αυτή την «χρυσή» δεκαετία, το «νησί» είχε φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 1993 στο Μπέρμιγχαμ, καθώς και δύο ακόμη ευρωπαϊκά αλλά μόνο στην κατηγορία γυναικών, το 1973 στο Λονδίνο και το 1996 ξανά στο Μπέρμιγχαμ.