Αναχωρούν για τη Γλασκόβη οι Εθνικές ομάδες ενόργανης ανδρών – εφήβων

Με όνειρα μεταλλίων και διακρίσεων αναχωρούν σήμερα (Δευτέρα 06/08) για τη Γλασκόβη οι Εθνικές ομάδες ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων, που από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας τους, έπειτα από το φινάλε της αντίστοιχης διοργάνωσης των γυναικών – νεανίδων.

Την πενταμελή Εθνική ανδρών απαρτίζουν οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Πετρούνιας, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, Αντώνης Τανταλίδης, ενώ στους εφήβους τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Γιώργος Γαριβάλδης, Απόστολος Κανέλλος, Γιώργος Κελεσίδης, Γρηγόρης Κοσμίδης, Στέφανος Τσολακίδης.

Τους πρωταθλητές των Εθνικών ομάδων θα συνοδεύσουν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Βασίλης Τσολακίδης, Γιάννης Ζαχαριάδης, οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Σταύρος Γαλερός, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς και το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Καπνίδης, που θα έχει χρέη αρχηγού της αποστολής.
Παρόντες στη Γλασκόβη θα είναι επίσης ο επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), καθώς και ο διακεκριμένος διεθνής κριτής Νίκος Προβιάς, ο οποίος έχει οριστεί από την UEG ως Τεχνικός Επιτετραμμένος των αγώνων.

Στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεσπόζει το ομαδικό αγώνισμα, το οποίο στην κατηγορία ανδρών θα διεξαχθεί με το σύστημα «5-3-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), δηλαδή χωρίς κανένα περιθώριο λάθους στις εκτελέσεις.
Αντίθετα, στην κατηγορία εφήβων ισχύει το σύστημα «5-4-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 4 εκτελέσεις ανά όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες ανά όργανο λαμβάνονται υπόψη).

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη (09/08) με τον γενικό προκριματικό αγώνα των ανδρών, όπου οι Έλληνες αθλητές βάσει κλήρωσης θα έχουν το θεωρητικό μειονέκτημα να ανέβουν πρώτοι απ’ όλους στο ταπί, συμμετέχοντας στον 1ο από τους τρεις ομίλους (12:00 – 14:15 ώρα Ελλάδας) και ξεκινώντας από τους κρίκους.
Από δύο όργανα θα εκτελέσουν οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι, έδαφος) και Βλάσης Μάρας (μονόζυγο, άλμα), τέσσερα θα κάνει ο Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος, άλμα, δίζυγο) και από πέντε οι Νίκος Ηλιόπουλος (πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) και Γιώργος Χατζηευσταθίου (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, δίζυγο, μονόζυγο).
Σε καθέναν από τους τελικούς οργάνων προκρίνονται οι οκτώ καλύτεροι αθλητές (μάξιμουμ δύο από κάθε χώρα), ενώ παράλληλα οι οκτώ κορυφαίες χώρες θα περάσουν στον τελικό του ομαδικού. Η φετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει ως αγώνισμα το σύνθετο ατομικό ανδρών.

Την σκυτάλη θα πάρουν την Παρασκευή (10/08) οι έφηβοι, με τον αντίστοιχο γενικό προκριματικό αγώνα, από τον οποίο θα προκύψει η τελική κατάταξη στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό, καθώς και οι φιναλίστ των επιμέρους οργάνων.
Η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί επίσης στον 1ο από τους τρεις ομίλους του προκριματικού (12:00 – 15:00 ώρα Ελλάδας), ξεκινώντας από το μονόζυγο. Η οριστική απόφαση για το πόσα και ποια όργανα θα εκτελέσει κάθε αθλητής θα ληφθεί μετά την επίσημη προπόνηση στο στάδιο, δύο ημέρες πριν τον προκριματικό.
Οι νεαροί Έλληνες εκπρόσωποι είναι γεννημένοι μεταξύ 2000 και 2002 και τρεις από αυτούς (Κανέλλος, Κελεσίδης, Τσολακίδης) είχαν αγωνιστεί με την Εθνική εφήβων και στο προπέρσινο ευρωπαϊκό, στη Βέρνη.

Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 311 αθλητές (154 άνδρες, 157 έφηβοι) από 37 χώρες, με τον 38χρονο Τούρκο Ουμίτ Σαμιλογλού να είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά, μπροστά από τον 35χρονο Βλάση Μάρα. Στον αντίποδα, στην κατηγορία εφήβων υπάρχουν έξι αθλητές γεννημένοι το 2004.

Το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης ανδρών – εφήβων (σε ώρες Ελλάδας):

Πέμπτη 9 Αυγούστου
12:00 – 14:15: Προκριματικός ανδρών, 1ος όμιλος
16:00 – 18:15: Προκριματικός ανδρών, 2ος όμιλος
20:30 – 22:45: Προκριματικός ανδρών, 3ος όμιλος

Παρασκευή 10 Αυγούστου
12:00 – 15:00: Προκριματικός εφήβων, 1ος όμιλος
16:00 – 19:00: Προκριματικός εφήβων, 2ος όμιλος
20:30 – 23:30: Προκριματικός εφήβων, 3ος όμιλος

Σάββατο 11 Αυγούστου
15:00 – 17:25: Τελικός ομαδικού ανδρών

Κυριακή 12 Αυγούστου
12:00 – 14:55: Τελικοί οργάνων εφήβων
16:30 – 20:15: Τελικοί οργάνων ανδρών