Την πρώτη ελληνική ομάδα ανσάμπλ, η οποία είχε γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής νεανίδων του 1987, θα τιμήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου στην 64η Γιορτή Κορυφαίων του Ελληνικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην εκδήλωση, που θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1, θα τιμηθούν μεταξύ άλλων κορυφαίες Εθνικές ομάδες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό. Ανάμεσά τους η Εθνική ανδρών μπάσκετ που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ 1987, αλλά και τα κορίτσια του πρώτου ελληνικού ανσάμπλ, που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στη διοργάνωση που είχε γίνει στο κλειστό του Φαλήρου (7-10 Μαΐου 1987), μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες, η Εθνική νεανίδων κατακτούσε τη 6η θέση, εκτελώντας το πρόγραμμά της στις 12 κορύνες υπό τους ήχους της «Καραγκούνας».
Εκείνη την ομάδα, που είχε ως πρωτεργάτρια την αείμνηστη προπονήτρια Ελένη Πολυχρονίδου, αποτελούσαν οι Μαρία Αϊβάτογλου, Ντόρα Αλτόγλου, Μερόπη Αναγνωστάκη, Γεωργία Ιντζέ, Νίνα Κοντοπούλου, Χριστίνα Κορδαλή, Έλσα Κωνσταντινίδου, Δήμητρα Μαργέτη και Κατερίνα Τσίτσελα.
Μαζί τους, στη Γιορτή του ΠΣΑΤ θα τιμηθούν οι ομοσπονδιακές προπονήτριες της εποχής, Ιρίνα Ιλίεβα και Ελένη Μιχοπούλου.
Η ιστορία είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1986, μετά από επιλογή των αθλητριών στο προπονητικό κέντρο της Αθήνας, όταν η αξέχαστη Ελένη Πολυχρονίδου ανέλαβε τη δημιουργία και την συγκρότηση της ομάδας. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν στο υπόγειο του Αλεξανδρείου Μελάθρου, γιατί η πλειοψηφία των αθλητριών προερχόταν από τη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος για συστηματική προετοιμασία ήταν λίγος, γι’ αυτό επέλεξε τη μουσική από το λαϊκό χορό «Καραγκούνα» για να προσελκύσει τους Έλληνες θεατές αλλά και να ενθουσιάσει τις αθλήτριες, που μέχρι τότε δεν γνώριζαν τι είναι ακριβώς το ανσάμπλ. Η επιλογή της είχε τεράστια επιτυχία!
Περίπου δύο μήνες πριν από τους αγώνες η ομάδα κατέβηκε στην Αθήνα, στο Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων της Ρυθμικής στο ΟΑΚΑ και στο τεχνικό επιτελείο της προστέθηκε η τότε προπονήτρια του ατομικού (και σημερινή ομοσπονδιακή τεχνικός της Εθνικής ανσάμπλ γυναικών) Ιρίνα Ιλίεβα.
Την προσπάθεια εκείνη είχε στηρίξει ως ομοσπονδιακή προπονήτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Υψηλών Επιδόσεων Ρυθμικής της Αθήνας η Ελένη Μιχοπούλου, ενώ τη δική τους συμβολή είχαν η Τεχνική Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Μάγια Χρηστίδη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γυμναστικής του ΣΕΓΑΣ Θανάσης Βογιατζής.
Απόρροια της επιτυχίας ήταν να δημιουργηθεί αμέσως μετά το ευρωπαϊκό νεανίδων η πρώτη Εθνική ανσάμπλ γυναικών και να έρθουν, στα 30 χρόνια που ακολούθησαν, αναρίθμητες διεθνείς επιτυχίες από πολλές γενιές σπουδαίων αθλητριών…