Για την υπέρβαση οι Έλληνες αθλητές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τραμπολίνο

Ψηλότερα από κάθε άλλη φορά φιλοδοξούν να φτάσουν οι Έλληνες πρωταθλητές του τραμπολίνο, που θα πάρουν μέρος στο 31ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Οντένσε της Δανίας (26-29 Νοεμβρίου) και μέσα από αυτό θα κυνηγήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τέσσερις αθλητές (Απόστολος Κουταβάς, Γιάννης Τοπτίδης, Νίκος Σαββίδης, Μάριος Γράψας) και μία αθλήτρια (Λίλα Κασάπογλου), που θα αναχωρήσουν νωρίς το πρωί της Κυριακής (22/11) για τη Δανία, συνοδευόμενοι από τους προπονητές Βασίλη Αγγελάκο, Κυριάκο Μαβιτζή, Βαρβάρα Βοϊβόδα, τον διεθνή κριτή Βαγγέλη Κολοζάκη και τον Δημοσθένη Χρυσοσπάθη, ο οποίος θα έχει χρέη αρχηγού αποστολής.

Οι Έλληνες αθλητές θα αγωνιστούν στο ατομικό τραμπολίνο ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, επιδιώκοντας να κάνουν την υπέρβαση και να πλασαριστούν στο «τοπ 20» της κατηγορίας τους, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο προ-Ολυμπιακό test event του ερχόμενου Απριλίου. Η επίτευξη του στόχου μοιάζει αρκετά δύσκολη, όχι όμως και αδύνατη, ειδικά για τον Απόστολο Κουταβά και τη Λίλα Κασάπογλου, που θα παρουσιάσουν τα προγράμματα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας από ελληνικής πλευράς.

Τα Ολυμπιακά εισιτήρια για το τραμπολίνο είναι μόλις 16 στους άνδρες και άλλα τόσα στις γυναίκες, πολύ λιγότερα από αυτά που δίνονται στα υπόλοιπα αθλήματα της Γυμναστικής (στην ενόργανη παίρνουν την Ολυμπιακή πρόκριση 98 αθλητές και 98 αθλήτριες, ενώ στη ρυθμική 26 αθλήτριες του ατομικού και 14 ομάδες ανσάμπλ).

Η διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει ως εξής:

-Οι 8 κορυφαίοι αθλητές και οι 8 κορυφαίες αθλήτριες του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα πάρουν απευθείας την Ολυμπιακή πρόκριση, για λογαριασμό της χώρας τους (μάξιμουμ 2 αθλητές και 2 αθλήτριες από κάθε χώρα).

-Άλλοι 12 αθλητές και 12 αθλήτριες (έως δύο από κάθε χώρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι χωρών που έχουν ήδη προκριθεί), βάσει της κατάταξής τους στο Οντένσε, θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (20 Απριλίου 2016). Εκεί θα δοθούν τουλάχιστον 5 Ολυμπιακά εισιτήρια στους άνδρες και τουλάχιστον 5 στις γυναίκες (μάξιμουμ 1 αθλητής και 1 αθλήτρια από κάθε χώρα).

-Εφόσον η διοργανώτρια Βραζιλία δεν εξασφαλίσει κάποια πρόκριση με αγωνιστικά κριτήρια, θα της απονεμηθεί μία πρόσκληση, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες. Παράλληλα, θα απονεμηθούν προσκλήσεις με τρόπο που να διασφαλίζεται η Ολυμπιακή εκπροσώπηση τουλάχιστον τεσσάρων ηπείρων, συνολικά σε άνδρες και γυναίκες, ενώ μία επιπλέον πρόσκληση θα δοθεί από την Ολυμπιακή Τριμερή Επιτροπή. Εάν μείνουν επιπλέον διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν από επιλαχόντες αθλητές βάσει της κατάταξής τους στο test event.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οντένσε, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί επίσης στο ομαδικό της κατηγορίας ανδρών, αγώνισμα που δεν λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία Ολυμπιακής πρόκρισης. Η κατάταξη του ομαδικού προκύπτει από το άθροισμα των τριών υψηλότερων βαθμών που θα πάρουν οι αθλητές κάθε χώρας.

Επιπλέον, η διοργάνωση της Δανίας περιλαμβάνει τρία μη Ολυμπιακά αγωνίσματα (συγχρονισμένο τραμπολίνο, ακροβατικός διάδρομος, διπλό μίνι τραμπ) σε άνδρες και γυναίκες, στα οποία δεν θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Το πρόγραμμα του 31ου παγκοσμίου πρωταθλήματος, στα αγωνίσματα με ελληνική συμμετοχή:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

10:30 – 21:30: Προκριματικοί ατομικού τραμπολίνο ανδρών και γυναικών

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

21:05 – 21:50: Τελικός ομαδικού τραμπολίνο ανδρών

Κυριακή 29 Νοεμβρίου

14:30 – 16:00: Ημιτελικοί ατομικού τραμπολίνο ανδρών και γυναικών

17:25 – 17:55: Τελικός ατομικού τραμπολίνο γυναικών

17:55 – 18:25: Τελικός ατομικού τραμπολίνο ανδρών