Αναχωρούν για τη Γλασκώβη οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης

Η Ολυμπιακή πρόκριση περνά για τους Έλληνες αθλητές της ενόργανης γυμναστικής από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης (23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου), το οποίο θα αποτελέσει γι’ αυτούς τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς, αν όχι ολόκληρου του Ολυμπιακού κύκλου 2013-2016. Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο (Σάββατο 17/10) στις 17:40 από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μέσω Λονδίνου, με την πτήση 637 της “British Airways”.

ethniki-andron-enorgani-2015Μαζί με τους πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών (Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος-Χρήστος Χατζηευσταθίου, Χρήστος Λυμπανοβνός, αναπληρωματικός: Γιάννης Τούγκας) και τις πρωταθλήτριες της Εθνικής γυναικών (Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά, Αργυρώ Αφράτη, Μαρία Σίμου, Ευαγγελία Μονοκρούσου, αναπληρωματική: Μυρόπη Χριστοφιλάκη) στην σκωτσέζικη πόλη θα μεταβούν το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. Σάββας Ταγτελενίδης ως αρχηγός της ανδρικής ομάδας ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χατζηζήσης ως αρχηγός της γυναικείας ομάδας, όπως επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Κώστας Σιούτης, Απόστολος Πεσσίνης, Ντιάνα Γιορντάνοβα, Αναστασία Δόντη και οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Φωτεινή Μέλλου, Ιουλία Παλαμάρα. Παρών στη διοργάνωση θα είναι και ο πρόεδρος των Ελλήνων κριτών ενόργανης ανδρών Νίκος Προβιάς, ο οποίος έχει επιλεγεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ως υπεύθυνος του οργάνου των κρίκων (D1).

Επιπλέον, στο πλευρό της ελληνικής ομάδας θα βρεθούν κατά τις ημέρες των αγώνων ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος θα έχει χρέη αρχηγού της αποστολής, καθώς και ο ορθοπεδικός γιατρός Οδυσσέας Παξινός.

ethniki-gynaikon-enorgani-2015Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης θα δοθούν τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, μέσω της ομαδικής κατάταξης αλλά και μέσω των τελικών οργάνων.

Στο ομαδικό θα εκπροσωπηθούν οι 24 χώρες που πήραν την πρόκριση μέσα από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Νανίνγκ της Κίνας, όπου η Εθνική ανδρών είχε τερματίσει 22η και η Εθνική γυναικών 24η, αποκτώντας αμφότερες το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν με πλήρεις ομάδες στη φετινή διοργάνωση.

-Οι χώρες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 στη Γλασκώβη, θα προκριθούν αυτόματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πλήρη πενταμελή ομάδα.
-Οι χώρες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16, θα περάσουν στο προ-Ολυμπιακό test event (Ρίο ντε Τζανέιρο, 16-24 Απριλίου 2016). Εκεί, τέσσερις από αυτές τις οκτώ ομάδες θα πάρουν την Ολυμπιακή πρόκριση.
-Οι χώρες που θα τερματίσουν στις θέσεις 17-24 του ομαδικού αγώνα, θα έχουν δικαίωμα να στείλουν από δύο αθλητές και δύο αθλήτριες στο προ-Ολυμπιακό test event (Ρίο ντε Τζανέιρο, 16-24 Απριλίου 2016), για να αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό. Εκεί θα συμμετάσχουν συνολικά 40 αθλητές και 40 αθλήτριες, από τους οποίους την πρόκριση θα πάρουν τουλάχιστον 18 άνδρες και 24 γυναίκες, αλλά μόνο ένας αθλητής και μία αθλήτρια από κάθε χώρα.
-Παράλληλα, όσοι και όσες κατακτήσουν μετάλλια στους τελικούς οργάνων του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα εξασφαλίσουν απευθείας την ονομαστική πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (εφόσον η χώρα τους δεν έχει πάρει ήδη την ομαδική πρόκριση, τερματίζοντας στο «τοπ 8»).

Από ελληνικής πλευράς, ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο, αλλά και η Βάσω Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας θα κυνηγήσουν το πολυπόθητο μετάλλιο, ώστε οι ίδιοι να αποφύγουν τη διαδικασία του προ-Ολυμπιακού test event και ταυτόχρονα να αυξήσουν τον πιθανό αριθμό των Ελλήνων εκπροσώπων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 46ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής θα φιλοξενηθεί στο εντυπωσιακό στάδιο “SSE Hydro”, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2013 και έχει χωρητικότητα 12.500 θεατών.

Η Εθνική γυναικών θα αγωνιστεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του προκριματικού της κατηγορίας γυναικών, ενώ η Εθνική ανδρών θα ανέβει στο ταπί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στην πρώτη από τις δύο ημέρες του προκριματικού της κατηγορίας της.