Το ελληνικό ανσάμπλ ρίχνεται στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Έτοιμες να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο ταπί της “Porsche Arena” είναι οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας ανσάμπλ, οι οποίες αύριο (Σάββατο 12/09, 14:00 – 17:25 ώρα Ελλάδας) μπαίνουν στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής της Στουτγάρδης, με στόχο το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η ελληνική πεντάδα (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Ζωή Κοντογιάννη, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ερατώ Θεοπίστου) θα εκτελέσει τα προγράμματά της αρχικά στις 6 κορύνες / 2 στεφάνια και κατόπιν στις 5 κορδέλες, θέλοντας να αποφύγει τα λάθη, ώστε να πάρει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Βάσει κλήρωσης θα είναι η τελευταία ομάδα που θα αγωνιστεί, σε σύνολο 24 χωρών.

Από το άθροισμα της βαθμολογίας θα προκύψει η τελική κατάταξη στον σύνθετο αγώνα, που θα καθορίσει την Ολυμπιακή πρόκριση:
– 10 ομάδες θα πάρουν απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την προϋπόθεση ότι θα εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ηπείρους (π.χ. οκτώ χώρες από την Ευρώπη, συν την κορυφαία της Ασίας και την κορυφαία της Αμερικής).
– Οι επόμενες 7 ομάδες θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο test event του Ρίο ντε Τζανέιρο (22-24 Απριλίου 2016). Εκεί θα δοθούν άλλα τρία ή τέσσερα Ολυμπιακά εισιτήρια, ανάλογα με το αν η διοργανώτρια Βραζιλία έχει ήδη προκριθεί με αγωνιστικά κριτήρια.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα καλείται να μπει στο «τοπ 8» για να πανηγυρίσει την απευθείας πρόκριση ανεξαρτήτως ηπειρωτικών συσχετισμών, ή έστω να πλασαριστεί στο «τοπ 15» ώστε να έχει εξασφαλισμένη παρουσία στο test event ανεξαρτήτως της ηπείρου προέλευσης των υπόλοιπων ομάδων.

Η Εθνική ομάδα έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα στα παγκόσμια πρωταθλήματα της τελευταίας τετραετίας, αφού είχε καταταγεί 11η το 2011 στο Μονπελιέ και το 2013 στο Κίεβο, ενώ είχε τερματίσει 12η το 2014 στην Σμύρνη, πάντοτε με την Τζένη Παπαδοπούλου στην τεχνική ηγεσία.