Βλάσης Μάρας: «Θα προσπαθήσω να συμμετάσχω και ό,τι βγει»

Η 11η συνεχόμενη παρουσία του Βλάση Μάρα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής είναι η δυσκολότερη απ’ όλες για τον σπεσιαλίστα του μονόζυγου, ο οποίος ταξίδεψε στην Αμβέρσα με πρόβλημα τραυματισμού και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Από το 1999, όταν έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ανδρών στο Τιαντζίν της Κίνας, ο 30χρονος πρωταθλητής δηλώνει παρών σε κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αποτελεί μάλιστα τον πολυνίκη Έλληνα αθλητή στο θεσμό, με δύο χρυσά μετάλλια (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) ένα χάλκινο (Άαρχους 2006), καθώς και δύο ακόμη πλασαρίσματα στην οκτάδα των φιναλίστ.

Ωστόσο, η φετινή πρόκληση μοιάζει μεγαλύτερη από κάθε άλλη για τον Μάρα, ο οποίος παραμένει χωρίς επίσημη συμμετοχή εδώ και 14 μήνες, έπειτα από την άτυχη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου προγράμματός του θα γίνονταν πριν από δύο εβδομάδες στο παγκόσμιο κύπελλο του Όσιγεκ, στην Κροατία, όπου όμως τα πάντα πήγαν στραβά: Χτύπησε στην προθέρμανση και υπέστη διάταση στο δεξιό γόνατο, υποχρεώθηκε να μείνει ουσιαστικά εκτός προπονήσεων το τελευταίο δεκαήμερο και πλέον είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στον προκριματικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος την ερχόμενη Δευτέρα (30/09).

«Μετά τον τραυματισμό μου, δεν έχω μπορέσει να προπονηθώ σωστά. Έχω μείνει πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και θα μου είναι δύσκολο να αγωνιστώ τη Δευτέρα. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ρυθμούς αυτές τις μέρες που απομένουν και θα δούμε πώς θα πάει. Το πιθανότερο είναι να κάνω μία δοκιμή την τελευταία στιγμή και, εφόσον αισθανθώ καλά, να μπω στον αγώνα και ό,τι βγει», υπογραμμίζει ο Βλάσης Μάρας.

Οι αναμνήσεις του από το Βέλγιο είναι οι ωραιότερες, αφού στο προηγούμενο παγκόσμιο που είχε φιλοξενηθεί εκεί, προ 12ετίας στη Γάνδη, είχε πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο που απογείωσε την καριέρα του. Οι σημερινές ειδικές συνθήκες όμως, επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση:
«Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι καλά την ημέρα του προκριματικού, ώστε να μπω και να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ αισιόδοξα, αλλά γνωρίζω ότι όλα μπορούν να γίνουν. Το έχω ξαναζήσει, άλλωστε. Δεν χάνω την πίστη μου».

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη είχε απουσιάσει από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Απριλίου και στην συνέχεια δούλεψε πάνω στο καινούργιο, ριζικά ανανεωμένο πρόγραμμά του στο μονόζυγο: «Άλλαξα εντελώς τη βάση του προγράμματός μου, που έχει συντελεστή δυσκολίας 6,80 και μπορώ να τον αυξήσω ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το καλό που έχει είναι η μικρή χρονική του διάρκεια. Οι συνδυασμοί των ασκήσεων είναι σύντομοι και εφόσον εκτελεστούν σωστά δεν θα δεχθώ πολλές βαθμολογικές μειώσεις, αφού όσο μικρότερη είναι η διάρκεια του προγράμματος τόσο λιγότερες είναι και οι ατέλειες στην εκτέλεση. Δυστυχώς, δεν είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στην Κροατία και τώρα πηγαίνω λίγο στα τυφλά…».

Ο δις πρωταθλητής κόσμου κατέληξε αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από την καλοκαιρινή προετοιμασία όλων των αθλητών των Εθνικών ομάδων ενόργανης: «Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που ζούμε και τις δυσκολίες που υπάρχουν, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προσπάθεια όλων των παιδιών τους τελευταίους μήνες. Όλοι δουλέψανε με περισσότερο ζήλο από κάθε άλλη φορά. Σε κάποιους ‘βγήκε’ η σκληρή δουλειά και σε κάποιους άλλους όχι, αλλά η προσπάθεια όλων ήταν πρωτοφανής. Ήταν απόδειξη ότι μας αρέσει αυτό που κάνουμε και δεν το βάζουμε κάτω».