11ο το ανσάμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέρασε στο προολυμπιακό του Λονδίνου

Αποστολή εξετελέσθη για την Εθνική ομάδα του ανσάμπλ, η οποία κατέκτησε την 11η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, στο Μονπελιέ της Γαλλίας (19-25 Σεπτεμβρίου), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την Ολυμπιακή πρόκριση μέσω του προολυμπιακού τουρνουά του ερχόμενου Ιανουαρίου στο Λονδίνο.

Οι νεαρές Ελληνίδες πρωταθλήτριες (Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βάσω Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Εύη Λουκάγκου) συγκέντρωσαν 50,875 βαθμούς στον σύνθετο αγώνα και κατετάγησαν 11ες μεταξύ των 24 χωρών, πετυχαίνοντας τον αντικειμενικό στόχο τους, που ήταν να τερματίσουν μέσα στο «τοπ 12».

Τα θεμέλια της πρόκρισης μπήκαν στις 5 μπάλες, όπου η ελληνική πεντάδα πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση και πήρε 25,825 βαθμούς (10η στο συγκεκριμένο όργανο), υπό τους ήχους της μουσικής του Θανάση Πολυκανδριώτη, σε μια μίξη από τα τραγούδια «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα» και «Στου φεγγαριού την αγκαλιά».

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός της, μάλιστα, καταχειροκροτήθηκε από τους 10.000 θεατές που βρίσκονταν στο στάδιο, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το «Συρτάκι»…

Έχοντας το πλεονέκτημα να εκτελεί το δεύτερο πρόγραμμά της τελευταία απ’ όλες τις ομάδες, η Εθνική ήξερε ότι της αρκούσε μία σταθερή εμφάνιση στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια, για να μπει στην προνομιούχο 12άδα.

Με τη Λουκάγκου να παίρνει τη θέση της Κυριαζή στο ταπί και με μουσική υπόκρουση το «Nada puede dormir» του Ισπανού δημιουργού Βιθέντε Αμίγο, η ελληνική ομάδα είχε μία πτώση στο ξεκίνημα, αλλά απέφυγε τα λάθη στην συνέχεια του προγράμματός της και πήρε 25,050 βαθμούς (15η στο συγκεκριμένο αγώνισμα), κλείνοντας ραντεβού για το Λονδίνο.

Την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν οι έξι πρώτες ομάδες του σύνθετου αγώνα, που ήταν κατά σειρά οι Ιταλία (55,150), Ρωσία (54,850), Βουλγαρία (54,125), Λευκορωσία (52,850), Ιαπωνία (52,725) και Γερμανία (52,675).

Άλλες έξι ομάδες, αυτές που τερμάτισαν στις θέσεις 7-12, δηλαδή οι Ουκρανία (51,850), Ελβετία (51,825), Γαλλία (51,775), Ισραήλ (51,700), Ελλάδα (50,875) και Ισπανία (50,500), θα διεκδικήσουν τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια μέσω της Ολυμπιακής δοκιμαστικής διοργάνωσης (test event) που θα γίνει στο Λονδίνο (16-18 Ιανουαρίου).

Με την εμφάνιση αυτή, η Εθνική ομάδα ανσάμπλ έκλεισε την άσχημη παρένθεση της προηγούμενης διετίας, που είχε συνοδευτεί από ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις, στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα του Μίε στην Ιαπωνία (17η θέση πρόπερσι) και της Μόσχας (18η θέση πέρσι).

«Είχαμε πείσμα και ηρεμία. Θέλαμε να ξαναφέρουμε την ελληνική ρυθμική γυμναστική ψηλά, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται. Η Ελλάδα ξέρει ρυθμική και μπορεί να πρωταγωνιστεί. Αξίζει ένα μπράβο στα κορίτσια… Τα παιδιά συνεργάστηκαν πολύ καλά, όπως και όλο το επιτελείο, που είχε άψογη συνεργασία», είπε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου και συμπλήρωσε:

«Κάναμε τους κριτές να μας σεβαστούν με την εμφάνισή μας. Είχαμε αυτό που έπρεπε, ώστε να μπούμε και να πατήσουμε στο ταπί όσο καλύτερα γινόταν. Στις μπάλες, η εμφάνιση της ομάδας ήταν πολύ καλή και θα μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερη βαθμολογία. Στις κορδέλες / στεφάνια, είχαμε μία μικρή πτώση στο ξεκίνημα, αλλά το κρατήσαμε καλά μέχρι το τέλος. Ήταν πολύ δύσκολο να μπούμε στη 12άδα, αλλά το πετύχαμε. Τώρα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, ώστε να πάμε τον Ιανουάριο και να πάρουμε την Ολυμπιακή πρόκριση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης, έστειλε το δικό του μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα κορίτσια, στις προπονήτριες και σε όλους όσοι βοήθησαν να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα. Αυτό που κατάφεραν, ήταν ένα όνειρο! Οι πολλές και μεγάλες θυσίες τους, πιάνουν τόπο. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στον Άγιο Κοσμά, παρά τις αντιξοότητες, που προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε, αυτή η ομάδα έδειξε τι σημαίνει ελληνική γυμναστική. Έδωσε μια ηχηρή απάντηση, η οποία ελπίζω ότι θα φτάσει στα αυτιά όλων…».

Το πρόγραμμα του ελληνικού ανσάμπλ στις 5 μπάλες: