«Χάλκινος» στην Στουτγάρδη ο Κοσμίδης, πέρασε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη

Άλλη μια μεγάλη διάκριση πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Στουτγάρδης.

Ο 19χρονος πρωταθλητής, ο οποίος αγωνίστηκε με πρόβλημα στη μέση, συγκέντρωσε 14,850 βαθμούς και κατετάγη 3ος στον τελικό του αγωνίσματος, πίσω από τον Ισραηλινό Αλεξάντερ Σατίλοφ (15,125 β.) και το Βρετανό Ντάνιελ Πέρβις (15,025 β.). Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε και ο Χιλιανός Τομάς Γκονζάλες Σεπούλβεδα, που επίσης βαθμολογήθηκε με 14,850.

Χάρη στην επιτυχία του, ο Κοσμίδης ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας παγκόσμιας κατάταξης στις ασκήσεις εδάφους, φτάνοντας τους 150 βαθμούς στους φετινούς αγώνες της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου. Απομένει ο 13ος και τελευταίος αγώνας, που θα γίνει στη Γλασκώβη (19-20 Νοεμβρίου).

Εκεί θα γίνει και η απονομή των επάθλων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Έλληνας πρωταθλητής θα παραλάβει το σχετικό βραβείο, είτε αγωνιστεί είτε όχι. Ο μοναδικός που έχει μαθηματικές ελπίδες να τον ξεπεράσει είναι ο Κροάτης Τόμισλαβ Μάρκοβιτς, που εφόσον πάρει το χρυσό μετάλλιο στη Γλασκόβη θα φτάσει τους 153 βαθμούς, αλλά το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

«Η μέση μου ήταν κάπως χειρότερα, επειδή την είχα πιέσει στον προκριματικό. Μπόρεσα όμως να βγάλω το πρόγραμμά μου και να πετύχω τον στόχο για τον οποίο ήρθα εδώ. Ήθελα να γίνω νούμερο 1 στον κόσμο και το κατάφερα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για μένα το ότι έκανα το ‘6 στα 6’, δείχνοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα. Πήρα μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο ευρωπαϊκό, αλλά και σε καθένα από τα τέσσερα παγκόσμια κύπελλα στα οποία συμμετείχα φέτος», είπε ο Λευτέρης Κοσμίδης και συμπλήρωσε: «Αφιερώνω το μετάλλιο στον προπονητή μου, στην οικογένειά μου και σε όλους τους Έλληνες, όπως κι εκείνο που είχα κατακτήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά θέλω να κάνω ακόμα πιο ξεχωριστή αναφορά στο γιατρό της Ε.Γ.Ο. Οδυσσέα Παξινό, ο οποίος με βοήθησε πολύ σ’ αυτό τον αγώνα. Μου έλεγε τι μπορώ να κάνω και τι όχι, τον εμπιστεύθηκα με κλειστά μάτια και αποδείχθηκε ότι έπραξα το σωστό».

Εξάλλου, ο προπονητής του 19χρονου παγκόσμιου πρωταθλητή, Γιώργος Αγγέλου, τόνισε: «Μετά τον προκριματικό της Παρασκευής, ο Λευτέρης πονούσε περισσότερο. Το γεγονός ότι μπόρεσε να αγωνιστεί δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, παρά το σοβαρό πρόβλημα στη μέση του, αποτελεί άθλο. Έδειξε ότι έχει πάρα πολλή δύναμη μέσα του. Έκανε κάποια μικρά λάθη στην εκτέλεσή του, αλλά έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Αισθανόμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από το μετάλλιο και φυσικά από την άνοδό του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης».