Ασημένιο μετάλλιο για τον Κοσμίδη στις ασκήσεις εδάφους

Τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του πανηγυρίζει ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία (22-25 Απριλίου).

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στους τελικούς οργάνων της διοργάνωσης (αργότερα αγωνίζονται ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο και ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο) συνοδεύτηκε από μία μεγάλη επιτυχία, αφού ο 19χρονος πρωταθλητής συγκέντρωσε 15,400 βαθμούς και πήρε τη 2η θέση, εκτελώντας ένα πρόγραμμα με πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας (6,70).

Για τον Κοσμίδη, αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, έπειτα από τα χάλκινα που είχε κατακτήσει το 2007 στο Άμστερνταμ και πέρσι στο Μιλάνο.

Πρωταθλητής Ευρώπης στις ασκήσεις εδάφους αναδείχθηκε ο Γερμανός Ματίας Φάριγκ με 15,650 β., ενώ την 3η θέση μοιράστηκαν ο Βρετανός Ντάνιελ Πέρβις και ο Γερμανός Μαρσέλ Νγκούιεν, που ισοβάθμησαν στους 15,250 β..

«Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας μου! Ανέβηκα ένα σκαλοπάτι ψηλότερα και έχω κάθε λόγο να είμαι χαρούμενος. Κι αν έμεινα δεύτερος, έγινε απλώς για να έχω έναν ψηλότερο στόχο για το επόμενο ευρωπαϊκό! Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την εμφάνισή μου, όχι όμως και από τη βαθμολογία που μου έβαλαν. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ισοβαθμήσω στην πρώτη θέση με τον Φάριγκ, ή τουλάχιστον η διαφορά μας να είναι πολύ πιο μικρή. Είμαι όμως ευτυχισμένος γι’ αυτό που κατάφερα. Ελάχιστοι αθλητές έχουν κερδίσει τρία μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών, πριν κλείσουν τα 19 τους χρόνια», τόνισε αμέσως μετά την επιτυχία του ο Λευτέρης Κοσμίδης, που συμπλήρωσε:
«Αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένο στον προπονητή μου, Γιώργο Αγγέλου, που μου το είχε ζητήσει. ‘Έφαγα’ αυτήν την ταλαιπωρία και ήρθα εδώ, για να κερδίσω αυτό το μετάλλιο και να του το προσφέρω, επειδή πέρασε δύσκολες καταστάσεις τον τελευταίο καιρό. Το αφιερώνω επίσης στην οικογένειά μου και σε όλους όσοι με αγαπούν και με υποστηρίζουν».

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου, δήλωσε: «Ο Λευτέρης άξιζε τη δεύτερη θέση, αν όχι και την πρώτη ακόμα. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά με τραυματισμούς και με την ταλαιπωρία του ταξιδιού, αλλά παρά τις κακουχίες ο Λευτέρης αντεπεξήλθε, αποδίδοντας καλά και στις τρεις ημέρες των αγώνων. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ανέβηκε στο βάθρο ενός ευρωπαϊκού ανδρών ή εφήβων. Του αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό».
Ο κ. Αγγέλου πρόσθεσε συγκινημένος: «Το μετάλλιο αυτό θέλω να το αφιερώσω στη μνήμη της μητέρας μου, Αργυρώς, την οποία έχασα πριν από 40 μέρες. Είχα ζητήσει από τον Λευτέρη να κατέβει σ’ αυτόν τον αγώνα για μένα, για όλα όσα είχα περάσει. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, τόσο αυτόν όσο και την οικογένειά του, για όσες επιτυχίες μου έχει χαρίσει μέχρι τώρα και για όσες θα έρθουν από εδώ και πέρα. Τον αγαπώ σαν δικό μου παιδί και το μόνο που εύχομαι είναι να είναι καλά…».

Τα αποτελέσματα στους δύο πρώτους τελικούς οργάνων των ανδρών:

Ασκήσεις εδάφους:
1. Ματίας Φάριγκ (Γερμανία) 15,650
2. Λευτέρης Κοσμίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 15,400
3. Ντάνιελ Πέρβις (Βρετανία) 15,250
3. Μαρσέλ Νγκούιεν (Γερμανία) 15,250
5. Φλάβιους Κότσι (Ρουμανία) 14,950
6. Ραφαέλ Μαρτίνεθ (Ισπανία) 14,825
7. Κρίστιαν Τόμας (Βρετανία) 14,975
8. Αντριάν Μπουκούρ (Ρουμανία) 14,700

Πλάγιος ίππος:
1. Ντάνιελ Κίτινγκς (Βρετανία) 15,600
2. Λούις Σμιθ (Βρετανία) 15,375
3. Σάσο Μπερτοντσέλι (Σλοβενία) 14,900
4. Φλάβιους Κότσι (Ρουμανία) 14,875
5. Βιντ Χιντβέγκι (Ουγγαρία) 14,850
6. Κουν Φαν Νταμ (Βέλγιο) 14,575
7. Αλμπέρτο Μπουσνάρι (Ιταλία) 13,875
8. Σιρίλ Τομαζόνε (Γαλλία) 13,325

Φωτογραφίες από την απονομή στον Λευτέρη Κοσμίδη:
kosmidis-birmingham2010-3 kosmidis-birmingham2010-2 kosmidis-birmingham2010-1