Απόψε φτάνει στην Αγγλία η ελληνική αποστολή, αύριο ξεκινά το ευρωπαϊκό ανδρών – εφήβων

Ξεχωριστή πρόκληση θα αποτελέσει για τους Έλληνες αθλητές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων, το οποίο ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στο Μπέρμιγχαμ (22-25 Απριλίου). Τα προβλήματα στις διεθνείς αερομεταφορές υποχρέωσαν την ελληνική ομάδα να αναχωρήσει οδικώς για την αγγλική πόλη, όπου αναμένεται να φτάσει απόψε το βράδυ, έπειτα από ταξίδι τριών ολόκληρων ημερών και 3.200 χιλιομέτρων. Κατά συνέπεια, θα κληθούν να υπερβάλουν εαυτούς, πριν καν συνέλθουν από την ταλαιπωρία του εξαντλητικού ταξιδιού.

Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι αθλητές της Εθνικής εφήβων, που θα μπουν στη μάχη αύριο, Πέμπτη, συμμετέχοντας στον γενικό αγώνα της κατηγορίας τους (τελικός ομαδικού, προκριματικός για το σύνθετο ατομικό, για τα επιμέρους όργανα, αλλά και για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα γίνουν τον Αύγουστο στην Σιγκαπούρη).

Το παρήγορο είναι ότι οι νεαροί Έλληνες αθλητές έχουν κληρωθεί να αγωνιστούν στον 5ο και τελευταίο όμιλο (22:00 – 23:45 ώρα Ελλάδας), γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεκουραστούν λίγο παραπάνω και να κάνουν μία ελαφριά προπόνηση το πρωί ή το μεσημέρι.

Στους εφήβους, ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «5-5-3»: Και οι πέντε αθλητές κάθε ομάδας έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε όλα τα όργανα, αλλά για τον υπολογισμό της ομαδικής κατάταξης θα μετρήσουν οι τρεις καλύτερες βαθμολογίες ανά όργανο. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι Νίκος Ηλιόπουλος, Μάριος – Δημήτριος Κουλής, Χριστόφορος – Άγγελος Κωνσταντινίδης και Γιώργος – Χρήστος Χατζηευσταθίου πρόκειται να λάβουν μέρος στο σύνθετο ατομικό, εκτελώντας προγράμματα και στα έξι όργανα, ενώ ο Κώστας Κωνσταντινίδης θα επικεντρώσει την προσπάθειά του σε τρία όργανα: Στους κρίκους, όπου έχει πιθανότητες διάκρισης, στο έδαφος και στο άλμα.

Στους άνδρες, οι Έλληνες πρωταθλητές θα αγωνιστούν την Παρασκευή, συμμετέχοντας και αυτοί στον τελευταίο όμιλο του προκριματικού (20:00 – 22:30 ώρα Ελλάδας). Παρότι λοιπόν δεν θα προλάβουν την σημερινή επίσημη προπόνηση στο πόντιουμ, θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν δυνάμεις και να εξοικειωθούν με τα όργανα και με το περιβάλλον.

Στην κατηγορία ανδρών, ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «5-3-3» (5 αθλητές σε κάθε ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), πράγμα που σημαίνει ότι η αποφυγή λαθών θα είναι το πρώτο ζητούμενο. Ο Χρήστος Λυμπανοβνός και ο Δημήτρης Μαρκούσης θα συμμετάσχουν και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, ενώ ο Βλάσης Μάρας θα αγωνιστεί σε τρία όργανα (μονόζυγο, άλμα, πλάγιος ίππος), ο Λευτέρης Κοσμίδης σε δύο (έδαφος, κρίκοι) και Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο. Οι τρεις τελευταίοι έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες για να διεκδικήσουν το μετάλλιο, στα όργανα στα οποία ειδικεύονται.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο στόχος στους άνδρες θα ήταν να μείνουμε στη 12άδα στο ομαδικό και να έχουμε τρεις προκρίσεις στους τελικούς οργάνων, προσδοκώντας να αποσπάσουμε τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Στους εφήβους, η επιδίωξή μας ήταν να πλασαριστούμε στη 10άδα της ομαδικής κατάταξης και να έχουμε όσο περισσότερες ατομικές διακρίσεις γίνεται. Πλέον, όμως, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, ειδικά αφού οι έφηβοι θα φτάσουν στο Μπέρμιγχαμ λίγες ώρες προτού αγωνιστούν», τόνισε πριν από την αναχώρηση της ομάδας ο υπεύθυνος προπονητής των Εθνικών ομάδων ανδρών – εφήβων, Δημήτρης Ράφτης.

Ο κ. Ράφτης αναφέρθηκε επίσης στον αθλητή του και κάτοχο του ευρωπαϊκού τίτλου στο μονόζυγο, Βλάση Μάρα, λέγοντας: «Αν έχει καθαρό μυαλό και δεν επηρεαστεί, μπορεί να τα πάει καλά. Ο προκριματικός της Παρασκευής θα ήταν ούτως ή άλλως ο πιο δύσκολος αγώνας γι’ αυτόν. Εφόσον καταφέρει να προκριθεί, στον τελικό θα είναι πιο ήρεμος, όπως και πιο ξεκούραστος».

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχουν δηλώσει συμμετοχή 300 αθλητές (151 άνδρες, 149 έφηβοι) από 37 χώρες. Η διοργάνωση αποτελεί ένα νέο «άνοιγμα» των Βρετανών στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, έξι μήνες έπειτα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών του Λονδίνου και με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Πέμπτη 22 Απριλίου
12:00 – 23:45: Γενικός αγώνας εφήβων (τελικός ομαδικού, προκριματικός σύνθετου ατομικού, προκριματικός οργάνων, προκριματικός Ολυμπιακών Αγώνων Νέων)

Παρασκευή 23 Απριλίου
12:00 – 22:30: Γενικός αγώνας ανδρών (προκριματικός ομαδικού, προκριματικός οργάνων)

Σάββατο 24 Απριλίου
13:00 – 15:00: Τελικός σύνθετου ατομικού εφήβων
16:00 – 19:00: Τελικός ομαδικού ανδρών

Κυριακή 25 Απριλίου
11:30 – 13:50: Τελικοί οργάνων εφήβων
15:45 – 18:15: Τελικοί οργάνων ανδρών