Βασιλική Μιλλούση: «Θα πάω με αυτοπεποίθηση στο Λονδίνο»

Η φετινή χρονιά μοιάζει να είναι βγαλμένη από όνειρο για τη Βασιλική Μιλλούση, η οποία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έφτασε σε μία σειρά από πρωτοφανείς διεθνείς διακρίσεις και πλέον έχει μπροστά της το μεγαλύτερο στοίχημα: Να τα καταφέρει εξίσου καλά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Λονδίνου (13-18 Οκτωβρίου).

Η 25χρονη πρωταθλήτρια της δοκού ισορροπίας έχει κατακτήσει φέτος ό,τι δεν είχε μπορέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν φιναλίστ της δοκού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μιλάνου (1η στον προκριματικό, 8η στον τελικό), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα -αλλά και το χάλκινο στο ομαδικό, με την Εθνική γυναικών- και επιπλέον πριν από λίγες μέρες ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο ενός παγκοσμίου κυπέλλου, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο αγαπημένο της όργανο, στην Ντόχα του Κατάρ.

Επόμενος στόχος, η διάκριση στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου η Μιλλούση θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα για πέμπτη φορά σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η αρχή είχε γίνει στο παγκόσμιο – προολυμπιακό του Τιαντζίν της Κίνας το 1999, σε ηλικία 15 ετών. Τρία χρόνια αργότερα, στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, έφτασε μέχρι τους «16» της δοκού, σε μια διοργάνωση που είχε διπλό προκριματικό γύρο. Ακολούθησαν τρία χρόνια εκτός δράσης για την αθλήτρια του Γ.Σ. Καλλιθέας, που επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο το 2006 και συμμετείχε στο παγκόσμιο του Άαρχους, στη Δανία, όπως και το 2007 στο παγκόσμιο – προολυμπιακό της Στουτγάρδης.

«Αυτό που θα επιδιώξω στο Λονδίνο, είναι να κάνω μια καλή εμφάνιση στη δοκό και να πιάσω στον προκριματικό μια βαθμολογία γύρω στο 15,000. Αν αποδειχθεί αρκετή για να μου δώσει το εισιτήριο για την οκτάδα του τελικού, θα είναι το ιδανικό. Αν όχι, τουλάχιστον θα είμαι ευχαριστημένη από την απόδοσή μου», τονίζει η 25χρονη πρωταθλήτρια, που από την περίοδο των Μεσογειακών Αγώνων ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο ισχίο, αλλά «…όποτε μπαίνω στην προπόνηση ή τον αγώνα, τον προσπερνώ».

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η αθλήτρια του Κώστα Σιούτη και της Αναστασίας Δόντη πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά μία νέα σύνδεση στις ασκήσεις της, ανεβάζοντας τον αρχικό βαθμό δυσκολίας του προγράμματός της από το 6,00 στο 6,30 ή ακόμα και 6,40: «Η δοκός είναι περίεργο, απρόβλεπτο όργανο. Θα πρέπει, όμως, να ρισκάρω, για να κυνηγήσω την πρόκριση στον τελικό. Στις προπονήσεις, άλλωστε, βγάζω τις ασκήσεις χωρίς πρόβλημα».

Ο κύκλος των φετινών επιτυχιών έχει, άλλωστε, τονώσει πολύ την αυτοπεποίθησή της: «Έχω αποκομίσει πολύ καλές εμπειρίες από τη φετινή χρονιά. Οι διακρίσεις στους προηγούμενους αγώνες, με βοηθούν πολύ για αυτούς που ακολουθούν. Ειδικά το χρυσό μετάλλιο στην Πεσκάρα, μου έδωσε δύναμη. Την πίστη ότι θα κερδίσω στον αγώνα με αντίπαλο τον εαυτό μου».

Ταυτόχρονα, όμως, η Βασιλική Μιλλούση εκφράζει το παράπονό της για την περικοπή των κινήτρων προς τους αθλητές: «Η γυμναστική είναι η ζωή μου. Κάθε μέρα, όλοι μας προπονούμαστε σκληρά επειδή αγαπούμε αυτό που κάνουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε την ανταπόδοση. Ωστόσο, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι πολύ αρνητικές για τους αθλητές. Θα πρέπει η Πολιτεία να ξανακοιτάξει το θέμα των προνομίων και να δώσει ισχυρά κίνητρα στη νέα γενιά για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό».

Από την πλευρά της, η προπονήτρια της 25χρονης αθλήτριας, Αναστασία Δόντη, δηλώνει εξίσου αισιόδοξη ενόψει Λονδίνου: «Η Βάσω βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Με μια ‘καθαρή’ εκτέλεση, μπορεί να μπει στον τελικό της δοκού. Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμά της, άλλωστε, έχουν γίνει με αυτόν τον στόχο. Από του χρόνου, πρόκειται να προσθέσουμε μία ακόμα πιο δύσκολη άσκηση, που θα ανεβάσει κι άλλο το βαθμό δυσκολίας, ώστε να ανταγωνίζεται τις κορυφαίες αθλήτριες με τις καλύτερες προϋποθέσεις».