Θρίαμβος της Μιλλούση στη δοκό, στο Κύπελλο «Μιχαήλ Βορονίν» της Μόσχας

Με μια σημαντική επιτυχία κλείνει το 2008 για την ελληνική ενόργανη γυμναστική, αφού η Βασιλική Μιλλούση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας, στο Κύπελλο «Μιχαήλ Βορονίν», που έγινε στη Μόσχα (17-18 Δεκεμβρίου).

Στο διεθνές τουρνουά, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Σοβιετικού Ολυμπιονίκη της ενόργανης και περιλάμβανε αθλητές και αθλήτριες από 24 χώρες, συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο Δημοσθένης Ταμπάκος, η Μαρία Πιτσικάλη και η Χριστίνα – Ελένη Διαμαντή.

Στον τελικό της δοκού, η Βασιλική Μιλλούση επικράτησε με 15,500 βαθμούς, υποσκελίζοντας Ρωσίδες πρωταθλήτριες όπως η Αλιόνα Ζμέου (2η με 15,300 β.), η Κριστίνα Γκοριούνοβα (3η με 15,200 β.), αλλά και η Γιούλια Λόζετσκο, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου στη Μαδρίτη. Η 24χρονη Ελληνίδα είχε εντυπωσιάσει και στον προκριματικό της δοκού, στον οποίο ήταν επίσης 1η με 15,500 βαθμούς.

Η Μιλλούση συμμετείχε και στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών, όπου όμως περιορίστηκε στην 4η θέση με 12,850 βαθμούς, επειδή έχασε τον συνδυασμό των ασκήσεων εξαιτίας ενός σφάλματος. Στον προκριματικό του αγωνίσματος, είχε καταταγεί 2η με 14,100 βαθμούς, ενώ τα μετάλλια κατέκτησαν κατά σειρά η Ρωσίδα Κριστίνα Γκοριούνοβα (14,750 β.), η συμπατριώτισσά της Ιρίνα Σαζόνοβα (14,350 β.) και η Ουκρανή Γιάνα Ντέλιαντσουκ (13,800 β.).

«Είναι πολύ σπουδαίο για μένα το ότι κατάφερα να κερδίσω μέσα στη Μόσχα τις Ρωσίδες αθλήτριες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2007 στη δοκό, Γιούλια Λόζετσκο. Εξίσου μεγάλη αξία πιστεύω ότι έχει η σταθερότητα που έδειξα, σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα, αφού τόσο στον προκριματικό όσο και στον τελικό της δοκού έκανα πολύ καλή εμφάνιση. Αφιερώνω το χρυσό μετάλλιο στον πατέρα μου», τόνισε η Βασιλική Μιλλούση και συμπλήρωσε: «Αυτή η διάκριση αποτελεί ηθική τόνωση για την συνέχεια της προετοιμασίας μου για τη νέα χρονιά. Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε από τώρα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ερχόμενου Απριλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος μου θα είναι να παρουσιαστώ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να επαναλάβω μια ανάλογη εμφάνιση».

Παρούσα στους τελικούς οργάνων των γυναικών ήταν και η 15χρονη Μαρία Πιτσικάλη, η οποία κατετάγη 7η στις ασκήσεις εδάφους με 13,150 βαθμούς, αποτελώντας μία από τις νεαρότερες αθλήτριες της κατηγορίας. Παράλληλα, έχασε για 0,500 βαθμούς την πρόκριση στον τελικό της δοκού, τερματίζοντας 9η στον προκριματικό.

Αντίθετα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος δεν μπόρεσε να διακριθεί στους κρίκους, αφού παρουσιάστηκε κουρασμένος από τις συνεχείς μετακινήσεις, μετά την συμμετοχή του στο παγκόσμιο κύπελλο της Μαδρίτης. Ο δις Ολυμπιονίκης έμεινε εκτός οκτάδας, παίρνοντας την 10η θέση στον προκριματικό των κρίκων με 14,250 βαθμούς. Στον τελικό του αγωνίσματος, τα μετάλλια κέρδισαν οι Τιμούρ Γκουρμπανμπάγεφ (Καζακστάν, 16,050 β.), Βαχάνγκ Στεπανιάν (Αρμενία, 15,250 β.) και Ιλντάρ Βαλέιεφ (Καζακστάν, 14,900 β.).

Εξάλλου, στην κατηγορία νεανίδων, η 13χρονη Χριστίνα – Ελένη Διαμαντή, που πραγματοποίησε την πρώτη της διεθνή εμφάνιση, τερμάτισε 7η στον τελικό της δοκού με 13,200 βαθμούς, ενώ μια ημέρα νωρίτερα είχε πάρει την 24η θέση στο σύνθετο ατομικό νεανίδων με 47,700 βαθμούς (άλμα: 11,600, ασύμμετροι ζυγοί: 10,550, δοκός ισορροπίας: 13,800, έδαφος: 11,750).

Την εμφάνιση των τεσσάρων Ελλήνων αθλητών στο Κύπελλο «Μιχαήλ Βορονίν» σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Χατζηζήσης, ο οποίος τους συνόδευσε στη Μόσχα. «Το χρυσό μετάλλιο της Μιλλούση αποτελεί επίτευγμα, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ελληνική γυμναστική. Κέρδισε τις Ρωσίδες μέσα στο σπίτι τους και εντυπωσίασε τους πάντες με την εμφάνισή της», τόνισε ο κ. Χατζηζήσης και συνέχισε: «Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, ειδικά για τις μικρότερες αθλήτριές μας, όχι μόνο λόγω υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, αλλά και λόγω των συνθηκών. Για παράδειγμα, οι διοργανωτές έδιναν 5 λεπτά για προθέρμανση, αντί για 15, όπως ισχύει συνήθως. Η Πιτσικάλη αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τις γυναίκες, παρότι ανήκει ακόμα στην κατηγορία νεανίδων, καταφέρνοντας να σταθεί καλά, όσο μεγάλες κι αν ήταν οι δυσκολίες. Εξίσου κερδισμένη βγήκε από αυτήν την εμπειρία και η Διαμαντή, που έκανε το ντεμπούτο της σε διεθνή αγώνα και μπόρεσε, έστω και προς το τέλος του σύνθετου ατομικού, να αποβάλει το άγχος και να δείξει ένα μέρος από τις σημαντικές δυνατότητές της, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό της δοκού νεανίδων».

Αναφερόμενος, τέλος, στον Δημοσθένη Ταμπάκο, ο κ. Χατζηζήσης δήλωσε: «Ήταν εμφανώς κουρασμένος από την συμμετοχή του στη Μαδρίτη και κυρίως από τα συνεχόμενα εξαντλητικά ταξίδια. Με αυτές τις συνθήκες, του αξίζουν συγχαρητήρια για την εμφάνισή του στη Μόσχα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τον ευχαρίστησαν ιδιαίτερα οι Ρώσοι, επειδή τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση, αν και θα μπορούσε να μην το κάνει».