Πανέτοιμος για μετάλλιο στο Πεκίνο ο Βλάσης Μάρας

Με ενισχυμένη την αυτοπεποίθησή του θα αναχωρήσει για το Πεκίνο ο Βλάσης Μάρας, έπειτα από την επιτυχημένη προετοιμασία που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη. Ο 25χρονος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής θα ταξιδέψει στην Κίνα την ερχόμενη Δευτέρα (28 Ιουλίου) μαζί με την Στεφανί Μπισμπίκου, η οποία θα εκπροσωπήσει την ελληνική ενόργανη γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους δύο πρωταθλητές θα συνοδεύσουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Κώστας Σιούτης και Κώστας Χατζηζήσης.

Ο Μάρας, που πλέον διανύει τις τελευταίες ημέρες των προπονήσεών του στην Αθήνα, είχε κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες την ευκαιρία να προετοιμαστεί σε πλήρως αγωνιστικές συνθήκες, στο πόντιουμ του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο γυμναστήριο, μάλιστα, επέλεξαν τις ίδιες ημέρες για την προετοιμασία τους και τρεις ξένοι πρωταθλητές, που επίσης θα είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο Βούλγαρος θρύλος Γιορντάν Γιόβτσεφ, που μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια (2000: χάλκινο στους κρίκους και στο έδαφος, 2004: αργυρό στους κρίκους και χάλκινο στο έδαφος), ο Πολωνός σπεσιαλίστας του άλματος Λέσεκ Μπλάνικ, ο οποίος είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου και είχε αναδειχθεί χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, καθώς και ο Κροάτης Φίλιπ Ούντε, που στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον πλάγιο ίππο.

«Οι προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη πήγαν πάρα πολύ καλά. Βελτίωσα αρκετά το πρόγραμμά μου στο μονόζυγο και πλέον δουλεύουμε σε κάποιες λεπτομέρειες. Στους δύο τελευταίους αγώνες τον Ιούνιο, στην Ισπανία και τη Ρουμανία, η εκτέλεση δεν μου είχε βγει όπως θα ήθελα, αλλά έμαθα από εκείνα τα λάθη. Διορθώσαμε τις πρώτες ασκήσεις του προγράμματος και πλέον το βγάζω με τρόπο ισορροπημένο», τόνισε ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη και πρόσθεσε: «Εξίσου ευχαριστημένος έμεινα από τα άλματά μου. Τόσο στο μονόζυγο όσο και στο άλμα, οι οκτώ στις δέκα εκτελέσεις μου στην προπόνηση είναι σωστές. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό και σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι παλιότερα».

Ο Μάρας έχει αποφασίσει να αγωνιστεί στο Πεκίνο μόνο στα δύο συγκεκριμένα όργανα (μονόζυγο και άλμα), στα οποία και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης. «Θέλω πολύ ένα μετάλλιο στο μονόζυγο και πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες να το πετύχω. Οι επιδόσεις και η πορεία μου δείχνουν ότι μπορώ να βρεθώ στην τριάδα του βάθρου, αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το πρώτο βήμα θα είναι να περάσω στον τελικό. Μετά, όλα θα εξαρτηθούν από την ημέρα στην οποία θα βρεθεί κάθε φιναλίστ», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Θα κυνηγήσω την πρόκριση και στο άλμα. Αν μου βγουν τα δύο άλματά μου στον προκριματικό, μπορώ να μπω στην οκτάδα του τελικού. Έπειτα, όλα είναι ανοιχτά, ειδικά στο συγκεκριμένο αγώνισμα, που είναι και το πιο απρόβλεπτο».

Η κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν στάθηκε πάντως ευνοϊκή για τον αθλητή της Ειρήνης Περιστερίου. Στον προκριματικό της 9ης Αυγούστου θα αγωνιστεί στον πρωινό όμιλο και κατά σύμπτωση θα ξεκινήσει τις προσπάθειές του από το μονόζυγο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην πρώτη του Ολυμπιακή συμμετοχή, το 2004 στην Αθήνα. Τότε, παρά την εξαιρετική του εμφάνιση στο μονόζυγο, ο Μάρας είχε τεθεί εκτός τελικού, επειδή οι κριτές αποδείχθηκαν υπερβολικά γενναιόδωροι με τους αθλητές που αγωνίστηκαν στα επόμενα γκρουπ.

Αυτή τη φορά, όμως, αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα έχουν διαφορετική κατάληξη: «Η συμμετοχή στο πρωινό γκρουπ δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά δεν με προβληματίζει. Θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν γίνει μάθημα σε πολλούς και ότι θα αντιμετωπιστώ από τους κριτές ισότιμα με τους αντιπάλους μου. Εφόσον η εμφάνισή μου είναι αρκετά καλή, δεν πιστεύω ότι θα μείνω εκτός τελικού».