Βλάσης Μάρας: «Ο τελικός της Λοζάνης θα είναι ένα κρας τεστ ενόψει Πεκίνου»

Από το 2001 είναι στην κορυφή του κόσμου. Γιατί άραγε να πέσει τώρα; Εντάξει, στις ασκήσεις εδάφους η δικαιολογία της 64ης θέσης είναι σεβαστή: «Είχα περίπου έναν χρόνο να κάνω πρόγραμμα. Μπήκα γιατί έπρεπε να βοηθήσω την ομάδα. Αλλά ήμουν κουρασμένος», τονίζει, λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της Εθνικής ανδρών στα προκριματικά του 28ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής, στη Λοζάνη.

Ο προπονητής του και υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, μιλάει για «παιχνίδια μυαλού, καθώς στην γυμναστική πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό ώστε να μπορέσεις να κάνεις πράξη την προπόνηση που βγάζεις όλη την χρονιά». Και ο 25χρονος Βλάσης Μάρας, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο μονόζυγο, δεν φέρνει αντίρρηση. Τον ενόχλησε πάντως εκείνο το… βήμα (πτώση το λέει) στο δεύτερο άλμα, στα προκριματικά, το οποίο θα τον έβαζε σ’ έναν δεύτερο τελικό οργάνου για την Κυριακή, όπως ήταν και ο στόχος του: «Το άλμα ήταν καλό. Πολύ καλό. Μου άρεσε. Θα με έβαζε στον τελικό, αλλά δεν μπόρεσα. Έχει μεγάλη δυσκολία, είναι μοναδικό και θα το επαναλάβω με την πρώτη ευκαιρία». Τον τελικό του άλματος θα τον δει από τη θέση του αναπληρωματικού, αλλά στο μονόζυγο θέλει να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Ζητάει (έστω κι εάν δεν το φωνάζει) το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Κρατάει το ρεκόρ μαζί με τον Δυτικογερμανό Έμπερχαρντ Γκίνγκερ (τρία χρυσά μετάλλια σε ισάριθμες διοργανώσεις, με τελευταία αυτή του 1981) και πλέον έχει την ευκαιρία να μείνει μόνος του στην κορυφή: «Ο αγώνας δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα κρας τεστ δυνατοτήτων. Έχουμε μπροστά μας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή την στιγμή δεν είμαι 100% έτοιμος. Ποιος άλλωστε είναι, αυτή την περίοδο; Ουσιαστικά, θα παίξουμε για την ψυχολογία. Ο νικητής εδώ παίρνει προβάδισμα για το Πεκίνο».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Γερμανός Φάμπιαν Χαμπίχεν, περσινός θριαμβευτής τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τον περιμένει με άγριες διαθέσεις. Εχει ανεβάσει την αρχική αξία των δικών του ασκήσεων, αλλά ο Μάρας ελάχιστα ενοχλείται. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι η σωστή, η ιδανική εκτέλεση. Το πρόγραμμά μου άλλωστε είναι για μετάλλιο. Εάν όλα πάνε καλά, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανέναν λόγος για να ρισκάρω. Απλώς, με δεδομένο ότι ο Γερμανός έχει υψηλότερη αρχική αξία, έχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο λάθους. Αλλά αυτό ελάχιστα με αγχώνει».

Ο προπονητής του, πάντως, ρίχνει το καρφί του λέγοντας πως «ο Βλάσης θα αγωνιστεί τέταρτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ και εφόσον κάνει το πρόγραμμά του όπως το έχουμε σχεδιάσει, τότε ο Γερμανός θα είναι αυτός που θα ρισκάρει για να μας κερδίσει. Και στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους, πριν από τέσσερις εβδομάδες, είχε κάνει το λάθος όταν βρέθηκε υπό πίεση».

Απέναντί του, ο Μάρας θα έχει και τον 34χρονο Σλοβένο Αλιάζ Πέγκαν, τον τελευταίο μεγάλο σταρ του μονόζυγου. Ο χρόνος είναι πάντα ανίκητος ακόμη και για τους μεγάλους αθλητές με τον 25χρονο πρωταθλητή να δηλώνει «θα αγωνίζομαι για όσα χρόνια θεωρώ ότι μπορώ να κερδίζω. Σήμερα, έχουν μείνει σε μεγάλη ηλικία μόνο όσοι είναι σπεσιαλίστες και καλοί στο είδος τους. Ο Πέγκαν στα 34 του χρόνια είναι στα μετάλλια. Το ίδιο και ο Βούλγαρος Γιόβτσεφ που είναι στα 37 του χρόνια πλέον. Αντέχουν γιατί είναι καλοί, είναι ολοκληρωμένοι αθλητές στο όργανο που κάνουν. Αυτό θέλω κι εγώ».

Ο Μάρας έχει στόχο εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αφήσει σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα το όνομά του ως παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά γυμναστών. «Θα κάνω την άσκηση, θα πάρει το όνομά μου και θα φύγω. Ωραίο δεν είναι;». Τρεις ακόμη Έλληνες αθλητές έχουν γράψει το όνομά τους στο πάνθεον της ιστορίας με ασκήσεις που φέρουν την υπογραφή τους: Ιωάννης Μελισσανίδης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Βασίλης Τσολακίδης. Ο Μάρας είναι σίγουρος ότι θα είναι ο επόμενος και μάλιστα θεωρεί ότι η άσκησή του δύσκολα θα μπορέσει να βρει συνεχιστή, καθώς έχει πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας…

Αυτό πάντως που τον ενοχλεί περισσότερο αυτές τις ημέρες είναι η ισοπέδωση όλων, στο όνομα του καθαρού αθλητισμού. «Ξαφνικά, μπήκαμε όλοι στο ίδιο επίπεδο. Βγήκαν όλοι, ειδικοί και μη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μετάλλια που έχουμε πάρει δεν είναι καθαρά. Περνάω από τρεις προγραμματισμένους ελέγχους κάθε χρόνο κι άλλους τόσους αιφνιδιαστικούς. Το ίδιο ισχύει για όλους μας στην γυμναστική. Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, ούτε καν υπόνοια. Γιατί ξαφνικά να δημιουργείται η αίσθηση ότι το μετάλλιο που παίρνω δεν είναι προϊόν δικής μου δουλειάς, αλλά μίας βοήθειας φαρμάκων και αναβολικών; Μας έχει πειράξει όλους και με πληγώνει αυτή η αντιμετώπιση, με δεδομένο ότι ως αθλητής έχω δώσει ό,τι μπορώ για να υπερασπίζομαι το εθνόσημο».

 

Δίδυμο με τον Δημήτρη Ράφτη από το 1992

Ο Δημήτρης Ράφτης από την πλευρά του, ξέρει τον Μάρα όσο κανείς. Άλλωστε, είναι μαζί από το 1992. Μία αθλητική ζωή… «Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, όλοι είναι εδώ και θέλουν τη νίκη ο καθένας για τον δικό του λόγο. Το γόητρο θα παίξει ρόλο στη μάχη ψυχολογίας, καθώς υπάρχουν και οι Ολυμπιακοί μπροστά μας. Όμως έχω εμπιστοσύνη στον Βλάση. Είναι αθλητής αγώνα, είναι ισορροπημένος και εάν εκτελέσει σωστά το πρόγραμμα που δουλεύει, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Μόνο τον εαυτό του».

Όμως έχει και το ρόλο του επικεφαλής ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής ανδρών και όπως είναι λογικό κάνει τον πρώτο απολογισμό της έχοντας αφήσει πίσω του τα προκριματικά. «Μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα. Έχω παράπονο από την βαθμολόγηση του Δημήτρη Μαρκούση στις ασκήσεις εδάφους γιατί οι κριτές ήταν πολύ αυστηροί μαζί του, παρότι είχε ένα πρόγραμμα υψηλής αρχικής αξίας. Δεν του συγχώρησαν τίποτα. Ατομικά πήγαμε καλά, όχι όμως ομαδικά. Είχαμε προβλήματα και ο Χρήστος Λυμπανοβνός αγωνίστηκε με δυσκολίες. Δεν είχα άλλη επιλογή στο δίζυγο, σκέφτηκα να βάλω τον Βλάση, αλλά ο Χρήστος μου είπε ότι μπορούσε. Εάν δεν επιχειρούσε εκείνη την δύσκολη άσκηση, δεν θα είχε την πτώση. Όμως, δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό που με πειράζει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια πάντα κάτι συμβαίνει. Όμως, θα βρούμε τι φταίει και εκτός από καλούς αθλητές θα έχουμε και καλή ομάδα».

Ποιους θα αντιμετωπίσει ο Μάρας την Κυριακή, στον τελικό του μονόζυγου; Η σειρά της κατάταξης στα προκριματικά της Πέμπτης, ήταν: Φάμπιαν Χαμπίχεν (Γερμανία) 15,900, Βλάσης Μάρας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,725, Ουμίτ Σαμιλόγλου (Τουρκία) 15,725, Αλιάζ Πέγκαν (Σλοβενία) 15,600, Ιγκόρ Κασίνα (Ιταλία) 15,275, Ρόμπερτ Βέμπερ (Γερμανία) 15,050, Ρόμαν Κουλέσα (Πολωνία) 15,000, Τζέφρεϊ Βάμες (Ολλανδία) 14,950. Και αναπληρωματικοί οι: Μάρκο Μπάλνταουφ (Αυστρία) 14,925, Γιαν Κουσερά (Γαλλία) 14,875, Κρίστοφ Σέρερ (Ελβετία) 14,775.