Δηλώθηκαν οι Εθνικές ομάδες ενόργανης για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-εφήβων και γυναικών-νεανίδων

Η αντίστροφη μέτρηση για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής ανδρών-εφήβων και γυναικών-νεανίδων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκόβη στις αρχές Αυγούστου, ξεκίνησε για τις Εθνικές ομάδες με την ονομαστική δήλωση των αθλητών και αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στις διοργανώσεις.

Η δήλωση των ονομάτων των συμμετεχόντων τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων αποτελεί τυπική διαδικασία βάσει των διεθνών κανονισμών, ωστόσο η οριστική σύνθεση των Εθνικών ομάδων μπορεί να τροποποιηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ειδικά για την Εθνική εφήβων, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τεστ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή επιπλέον αθλητών.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που δηλώθηκαν:

ΑΝΔΡΕΣ: Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας, Νίκος Ηλιόπουλος, Αντώνης Τανταλίδης, Γιώργος-Χρήστος Χατζηευσταθίου.

ΕΦΗΒΟΙ: Γιώργος Γαριβάλδης, Απόστολος Κανέλλος, Γιώργος Κελεσίδης, Γρηγόρης Κοσμίδης, Στέφανος Τσολακίδης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Αργυρώ Αφράτη, Βασιλική Μιλλούση, Ευαγγελία Μονοκρούσου, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά.

ΝΕΑΝΙΔΕΣ: Ελβίρα Κατσάλη, Βαρβάρα-Ευαγγελία Λίτσα, Χρύσα Μπαλάμη, Ασημίνα Σεβαστοπούλου, Μαγδαληνή Τσιώρη.

Τα φετινά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης, που θα φιλοξενηθούν αμφότερα στη Γλασκόβη (γυναίκες-νεανίδες: 2-5 Αυγούστου, άνδρες-έφηβοι: 9-12 Αυγούστου), περιλαμβάνουν το ομαδικό αγώνισμα, το οποίο στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών θα διεξαχθεί με το σύστημα «5-3-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), ενώ στις κατηγορίες εφήβων και νεανίδων ισχύει το σύστημα «5-4-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 4 εκτελέσεις ανά όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες ανά όργανο λαμβάνονται υπόψη).

Ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ανδρών και εφήβων, Δημήτρης Ράφτης, ανέφερε ενόψει της επικείμενης διοργάνωσης:
«Η σύνθεση της Εθνικής ανδρών για το ευρωπαϊκό είναι παρόμοια με εκείνη των Μεσογειακών Αγώνων, όπου ως ομάδα τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Υπάρχει μόνο μία αλλαγή, η παρουσία του Λευτέρη Πετρούνια αντί του Χριστόφορου Κωνσταντινίδη, ο οποίος πάντως ήταν εξαιρετικός στην Ταραγόνα.
Τόσο οι Μεσογειακοί Αγώνες, που δεν αποτελούσαν αγώνα – στόχο, όσο και το ευρωπαϊκό, όπου πιστεύω ότι θα αποδώσουμε ακόμα καλύτερα, αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς. Όλη μας η προετοιμασία έχει γίνει με κεντρικό στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα του φθινοπώρου, όπου θέλουμε να μπούμε στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης, ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε με πλήρη ομάδα και στο παγκόσμιο – προολυμπιακό του 2019.
Στους εφήβους, η πραγματική σύνθεση της ομάδας θα αποφασιστεί μετά από το τεστ που θα γίνει στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους Γαριβάλδη, Κανέλλο, Κελεσίδη, Κοσμίδη και Τσολακίδη, θα συμμετάσχουν επίσης ο Γραικός, ο Τσιγγελίδης και ο Σαριμπεκίδης, για να καταλήξουμε στο ποιοι αθλητές θα πάνε στη Γλασκόβη και ποια όργανα θα εκτελέσει ο καθένας».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ομάδας γυναικών και νεανίδων, Κώστας Χατζηζήσης, τόνισε:
«Στην κατηγορία γυναικών έχουμε έμπειρες και ικανές αθλήτριες, που μπορούν να πετύχουν μία αξιόλογη εμφάνιση στο ομαδικό, αρκεί η καθεμία να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Στους Μεσογειακούς Αγώνες τα λάθη στους ασύμμετρους ζυγούς μας στοίχισαν στην κατάταξη, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτή την ομάδα. Υπάρχει καλό κλίμα, τα κορίτσια στηρίζουν η μία την άλλη και έχουν καλά προγράμματα.
Στις νεανίδες έχουμε μία πραγματικά πολύ καλή ‘φουρνιά’. Τα προγράμματα των αθλητριών είναι ‘γεμάτα’ από ειδικές απαιτήσεις και μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό. Ευελπιστώ ότι θα σταθούν ψύχραιμες, σε μια διοργάνωση όπου θα μπουν κατευθείαν στην επίσημη προπόνηση στο πόντιουμ και κατόπιν στον αγώνα. Παρά την έλλειψη εμπειρίας, όμως, η ποιότητα των αθλητριών μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε».