Ξεκίνησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Αθλητισμού με την παρουσίαση της πρωτοποριακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «e-Kouros»

Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Σταθόπουλος και ο Έφορος Υλικού Δημήτρης Τσεγκέλης εκπροσώπησαν την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στην παρουσίαση του «e-Κouros», της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής παρέμβασης στο αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση στην Κεντρική Αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη ψηφιοποίηση του ελληνικού Αθλητισμού. 

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

Το «όραμα» του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την πλήρη ψηφιοποίηση του ελληνικού Αθλητισμού, υλοποιήθηκε με την παρουσίαση του «e-Κouros», της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής παρέμβασης στον χώρο του ελληνικού Αθλητισμού. 
Με την αποτύπωση πλήθος δεδομένων και μετρήσιμων μεγεθών, για κάθε πτυχή του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, το «e-Kouros» θα αποτελέσει, βάσει των συγκρίσιμων μοντέλων, χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών για την αθλητική ηγεσία (ενδυνάμωση περιοχών που υπολείπονται σε μεγέθη αθλητικής δραστηριότητας, ανάπτυξη υποδομών κλπ). Παράλληλα, θα διευκολύνει τους αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, Αθλητικό Δυναμικό, Προπονητές) και τους απλούς πολίτες, που θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία για τον αθλητισμό στην περιοχή τους.

Η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με την αποτύπωση του συνόλου των στοιχείων, που θα είναι ελεύθερα και δωρεάν προσβάσιμα σε όλους, περιλαμβάνει επτά άξονες: 
* Στρατηγική Ανάπτυξη Δεδομένων 
* Ασφαλείς Αθλητικές Εγκαταστάσεις,
* Υπηρεσίες στον πολίτη – «MyKouros App»
* Μείωση Διοικητικού Βάρους για τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες
* Επαγγελματικός Αθλητισμός και Επιτροπές
* Οργάνωση και Διαφάνεια στη Διαχείριση των Πόρων
* Χρηστή Διακυβέρνηση

«Το e-Kouros, στην τελική του μορφή, θα είναι η «Εργάνη» του Αθλητισμού», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βρούτσης στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, στην κατάμεστη από αθλητικούς φορείς, αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Μάξιμου Σενετάκη, βουλευτών κ.α. και επισήμανε: 
«Μέσα από ένα πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του Αθλητισμού (ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές), ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών φορέων και εγκαταστάσεων. 
Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη λειτουργία ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήματος.Η καινοτομία της παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του e-Kouros, είναι η αποτύπωση ενός εντυπωσιακού διαδραστικού χάρτη, όπου θα μπορείτε περιηγούμενοι να εντοπίζετε κάθε στατιστικό στοιχείο για τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν. 
Ταυτόχρονα, γονείς, αθλητές και πολίτες, μέσω του διαδραστικού  χάρτη μπορούν να αναζητούν εύκολα τα πιστοποιημένα αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στον Δήμο τους, για τα αθλήματα που ενδιαφέρονται, μαζί με τους αδειοδοτημένους προπονητές τους!
Για όλους αυτούς τους λόγους, τολμώ να πω ότι η 21η  Μαρτίου 2024, ημέρα παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros», είναι μια μέρα ιστορική για τον Ελληνικό Αθλητισμό».

* Το e-book της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros», καθώς και τον διαδραστικό χάρτη, μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού https://minsports.gov.gr/e-kouros/