Δύο πρωτιές για το Ανσάμπλ και ένα χρυσό – ένα ασημένιο για τη Λύτρα στο φινάλε του 9ου Aphrodite Cup (photos)

Με δύο χρυσά μετάλλια για την Εθνική Ανσάμπλ στους τελικούς οργάνων, καθώς και με ένα χρυσό και ένα ασημένιο για την Παναγιώτα Λύτρα, ολοκληρώθηκε στο Φάληρο το 9ο Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής Aphrodite Cup, το οποίο αποτέλεσε το καλύτερο προοίμιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα (22-24 Μαρτίου), επίσης στο Tae Kwon Do του Φαλήρου.

Συνολικά 280 αθλήτριες από 32 χώρες βρέθηκαν στο φετινό Aphrodite Cup, με τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες να κάνουν το επίσημο φετινό ντεμπούτο τους, παρουσιάζοντας τα καινούργια τους προγράμματα, με τα οποία φιλοδοξούν να φτάσουν τελικά στην κατάκτηση της Ολυμπιακής πρόκρισης μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαΐου.

Η Εθνική Ανσάμπλ (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ειρήνη Κονιστή, Μαριέτα Τοπολλάι, Μαριλένα Τριάντου, Αλέσια Χατελλάρι) πέτυχε το «2 στα 2» στους τελικούς οργάνων, με 33,400 βαθμούς στα 5 Στεφάνια και με 28,500 βαθμούς στις 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες, υποσκελίζοντας τόσο την ομάδα του Μεξικού, που έχει ήδη εξασφαλίσει το Ολυμπιακό εισιτήριο, όσο και εκείνη της Αυστραλίας. Η ελληνική ομάδα αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με τρία μετάλλια, αφού είχε κερδίσει επιπλέον το ασημένιο στον σύνθετο αγώνα, και θα στοχεύσει σε ακόμα καλύτερες εκτελέσεις στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ανάλογη επιδίωξη θα έχει και η Παναγιώτα Λύτρα, η οποία έπειτα από το χρυσό στο σύνθετο ατομικό πρόσθεσε στην συγκομιδή της άλλα δύο μετάλλια στους τελικούς οργάνων του Ατομικού Γυναικών, τερματίζοντας 1η στο στεφάνι (34,300 β.), 2η στις κορύνες (31,150 β.), 5η στην κορδέλα (29,550 β.) και 6η στην μπάλα (30,350 β.).

Παρούσα στους τελικούς του Ατομικού Γυναικών ήταν, επίσης, η Ράνια Συγκούνα, η οποία κατέκτησε την 8η θέση στις κορύνες με 28,550 βαθμούς, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη της συμμετοχή σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παράλληλα, στους αντίστοιχους τελικούς οργάνων της κατηγορίας Νεανίδων, τα γαλανόλευκα χρώματα εκπροσώπησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Παρασκευή Μπήλια, που κατετάγη 5η στο στεφάνι με 29,450 βαθμούς.

Τέλος, στο Ανσάμπλ Νεανίδων, όπου από ελληνικής πλευράς αγωνίστηκαν οι ομάδες τριών σωματείων, η πεντάδα του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 5 ζεύγη Κορύνες (24,350 β.) και το χάλκινο στα 5 Στεφάνια (23,000 β.). Ο Α.Ο. Παλμός Αργυρούπολης πήρε την 4η θέση τόσο στις Κορύνες (22,200 β.) όσο και στα Στεφάνια (22,750 β.), ενώ ο Γ.Σ. Ελαία κατέλαβε την 6η θέση στα Στεφάνια (18,400 β.) και την 8η στις Κορύνες (14,650 β.).

Το 9o Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής Aphrodite Cup διοργανώθηκε από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», με συνδιοργανωτές την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και με Θεσμικό Υποστηρικτή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.. Χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης ήταν η ΕΡΤ και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προωθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης Green Sports League.

Στιγμιότυπα από τους τελικούς οργάνων του Aphrodite Cup:

Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής των μεταλλίων του Aphrodite Cup: