Μια ντουζίνα μετάλλια για την Ελλάδα στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης

Μια ντουζίνα μετάλλια έχει πλέον να επιδείξει η Ελλάδα στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής, έπειτα από το κατόρθωμα του Λευτέρη Πετρούνια στην Αμβέρσα.

Ο 32χρονος «άρχοντας των κρίκων» είναι ο πολυνίκης Έλληνας στην ιστορία του θεσμού με τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, μπροστά από τον Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει κατακτήσει δύο χρυσά και ένα χάλκινο στο μονόζυγο. Δύο μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα έχει στην συλλογή του ο Δημοσθένης Ταμπάκος (ένα χρυσό και ένα χάλκινο στους κρίκους), ενώ από μία φορά έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών με τη «γαλανόλευκη» ο Λευτέρης Κοσμίδης (ένα χρυσό στο έδαφος), ο Ιωάννης Μελισσανίδης (ένα ασημένιο στο έδαφος) και ο Βασίλης Τσολακίδης (ένα ασημένιο στο δίζυγο).

Οι προπονητές που έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πρωταθλητές σ’ αυτές τις διακρίσεις είναι ο Δημήτρης Ράφτης (επτά μετάλλια με τους Μάρα και Πετρούνια), ο Αλέκος Ιωακειμίδης (τρία μετάλλια με τους Ταμπάκο και Τσολακίδη), ο Γιώργος Αγγέλου (ένα μετάλλιο με τον Κοσμίδη) και ο Θανάσης Καπνίδης (ένα μετάλλιο με τον Μελισσανίδη).

Τα ελληνικά μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής:

ΕΤΟΣ / ΤΟΠΟΣΑΘΛΗΤΗΣΑΓΩΝΙΣΜΑΘΕΣΗ
1994, ΜπρίσμπεϊνΙωάννης ΜελισσανίδηςΑσκήσεις εδάφους2ος
1999, ΤιαντζίνΔημοσθένης ΤαμπάκοςΚρίκοι3ος
2001, ΓάνδηΒλάσης ΜάραςΜονόζυγο1ος
2002, ΝτέμπρετσενΒλάσης ΜάραςΜονόζυγο1ος
2003, ΆναχαϊμΔημοσθένης ΤαμπάκοςΚρίκοι1ος
2006, ΆαρχουςΒλάσης ΜάραςΜονόζυγο3ος
2010, ΡότερνταμΛευτέρης ΚοσμίδηςΑσκήσεις εδάφους1ος
2011, ΤόκιοΒασίλης ΤσολακίδηςΔίζυγο2ος
2015, ΓλασκόβηΛευτέρης ΠετρούνιαςΚρίκοι1ος
2017, ΜόντρεαλΛευτέρης ΠετρούνιαςΚρίκοι1ος
2018, ΝτόχαΛευτέρης ΠετρούνιαςΚρίκοι1ος
2023, ΑμβέρσαΛευτέρης ΠετρούνιαςΚρίκοι2ος