Ανέβηκε στο τέλος η Εθνική Ανσάμπλ στη Βαλένθια, θα κυνηγήσει το Ολυμπιακό εισιτήριο στο ευρωπαϊκό του 2024

Την 8η θέση στη μάχη για τα πέντε Ολυμπιακά εισιτήρια και την 11η στο σύνολο κατέλαβε η Εθνική Ανσάμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής της Βαλένθια και πλέον θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» μέσα από το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τον Μάιο του 2024 στη Βουδαπέστη.

Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέτα Τοπολλάι δεν έκανε καλό ξεκίνημα και συγκέντρωσε 28,550 βαθμούς στο πρόγραμμα με 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες υπό τους ήχους του κομματιού συμφωνικής μουσικής “Blizzard” των “Audiomachine”, αλλά ανέβηκε κατακόρυφα στα 5 Στεφάνια, όπου πήρε 34,150 βαθμούς με εντυπωσιακή εμφάνιση, έχοντας με μουσική υπόκρουση εμπνευσμένη από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη.

Έτσι, έφτασε τους 62,700 βαθμούς στο άθροισμα, συγκομιδή που της έδωσε την 8η θέση στην ειδική κατάταξη των χωρών που κυνηγούσαν τα πέντε Ολυμπιακά εισιτήρια, με διαφορά 1,700 β. από την τελευταία προνομιούχο θέση, καθώς και την 11η στον σύνθετο αγώνα συνολικά.

Την Ολυμπιακή πρόκριση εξασφάλισαν στη Βαλένθια μέσω του σύνθετου αγώνα οι Κίνα (70,050 β.), Ιταλία (68,150 β.), Ουκρανία (67,400 β.), Βραζιλία (65,000 β.) και Γερμανία (64,400 β.), ακολουθώντας στο Παρίσι τις Βουλγαρία, Ισπανία και Ισραήλ, που είχαν σφραγίσει από πέρσι τα εισιτήριά τους ως νικήτριες των μεταλλίων στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022. Επιπλέον, η Γαλλία προκρίθηκε με αγωνιστικά κριτήρια αλλά είχε ήδη εξασφαλισμένη θέση ως «οικοδέσποινα».

Η διαδικασία της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ολοκληρωθεί στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα του 2024, μέσα από τα οποία θα αποκτήσουν κάτοχο τα πέντε τελευταία εισιτήρια, με κερδισμένη μία χώρα από κάθε ήπειρο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική, Ωκεανία), για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 14 εθνικών ομάδων ανσάμπλ.

Παράλληλα, στην συνολική ομαδική κατάταξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος, στην οποία συνυπολογίστηκαν τόσο οι επιδόσεις της Παναγιώτας Λύτρα και της Μαρίας Δερβίση στο ατομικό όσο και οι αντίστοιχες της Εθνικής ανσάμπλ, η Ελλάδα κατέλαβε τη 15η θέση με 287,000 βαθμούς ως άθροισμα.

Η Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής της Ομοσπονδίας, Ειρήνη Αϊνδιλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρότι το αγωνιστικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε, θέλω να δώσω τα θερμά συγχαρητήριά μου σε όλη την ελληνική αποστολή, στις αθλήτριες του Ατομικού και του Ανσάμπλ, στις προπονήτριές τους, στις κριτές μας και στο ιατρικό επιτελείο, για την προσπάθεια που κατέβαλαν σε έναν πολύ απαιτητικό αγώνα.
Σε ό,τι αφορά στην Παναγιώτα Λύτρα, τα λάθη της στέρησαν δυστυχώς μία πρόκριση που ήταν δική της.
Όσο για τις αθλήτριες του Ανσάμπλ, είμαι πολύ ευχαριστημένη από την άνοδό τους στο δεύτερο πρόγραμμα και πολύ δυσαρεστημένη από την αντιμετώπιση που είχαν στο πρώτο πρόγραμμα, στο οποίο πήραν υπερβολικά χαμηλή βαθμολογία, πράγμα που μας υποχρέωσε να κάνουμε και τις δύο ενστάσεις μας σε εκείνο το σημείο.
Παρόλα αυτά, τα παιδιά έδειξαν πολύ δυνατό χαρακτήρα, σηκώθηκαν παρότι γνώριζαν ότι πλέον δεν υπήρχαν πιθανότητες πρόκρισης και εκτέλεσαν ένα άψογο, φανταστικό πρόγραμμα στα 5 Στεφάνια, στο οποίο έκαναν την καλύτερη εμφάνιση όλης της χρονιάς.
Η Ολυμπιακή πρόκριση δεν ήρθε εδώ, αλλά οι Εθνικές ομάδες είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω ότι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ανταμειφθούν, τόσο στο Ατομικό όσο και στο Ανσάμπλ. Το κεφάλι ψηλά, η προσπάθεια συνεχίζεται».