Με έμπειρους και νέους αθλητές στο ευρωπαϊκό της Αττάλειας οι Εθνικές ομάδες ενόργανης ανδρών – γυναικών

Με ένα μίγμα έμπειρων και νέων αθλητών και αθλητριών, προεξάρχοντος του Λευτέρη Πετρούνια, θα παραταχθούν οι Εθνικές ομάδες ενόργανης γυμναστικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας από τις 11 έως τις 16 Απριλίου.

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί σε δύο κλιμάκια, σήμερα (Σάββατο 08/04) και αύριο (Κυριακή 09/04), αποτελούμενη από έξι αθλητές (Αλκίνοος Γραικός, Νίκος Ηλιόπουλος, Απόστολος Κανέλλος, Λευτέρης Πετρούνιας, Αντώνης Τανταλίδης, Στέφανος Τσολακίδης) και πέντε αθλήτριες (Χριστίνα Κιόση, Αθανασία Μεσίρη, Βασιλική Μιλλούση, Αρετή Παγώνη, Μαγδαληνή Τσιώρη). Μαζί τους θα βρεθούν οι ομοσπονδιακοί προπονητές των ανδρών Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Βασίλης Τσολακίδης, οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί των γυναικών Κώστας Χατζηζήσης, Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, Αναστασία Δόντη, Απόστολος Πεσσίνης, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς και οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Σταύρος Γαλερός, Φωτεινή Μέλλου, Γεωργία Ζυγούλη, ενώ παρόντες στην Αττάλεια θα είναι επίσης ο διεθνής κριτής Νίκος Προβιάς ως Τεχνικός Επιτετραμμένος (Technical Delegate) της European Gymnastics για τα αγωνίσματα της κατηγορίας ανδρών και ο Οδυσσέας Παξινός ως επίσημος γιατρός της διοργάνωσης.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας θα είναι ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Γυμναστικής της Ομοσπονδίας, Αβραάμ Σαπρανίδης, που θα έχει χρέη αρχηγού της αποστολής.

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας δεν δίνει απευθείας εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», αλλά αποτελεί κριτήριο πρόκρισης (μέσα από το ομαδικό και από το σύνθετο ατομικό) για το φετινό προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αμβέρσας.

Ο ομαδικός αγώνας, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, θα διεξαχθεί με σύστημα «5-4-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 4 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), χρησιμεύοντας παράλληλα ως προκριματικός για τα ατομικά αγωνίσματα.

Στους άνδρες, ο Λευτέρης Πετρούνιας θα κυνηγήσει τον έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο του στους κρίκους, που θα του χαρίσει ένα μοναδικό ρεκόρ, αφού κανείς άλλος αθλητής δεν έχει κερδίσει επτά χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού.
Παράλληλα, οι Νίκος Ηλιόπουλος, Αντώνης Τανταλίδης και Στέφανος Τσολακίδης θα αγωνιστούν στο σύνθετο ατομικό, ο Απόστολος Κανέλλος σε πέντε όργανα (έδαφος, πλάγιος ίππος, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) και ο πρωτοεμφανιζόμενος με την Εθνική ανδρών Αλκίνοος Γραικός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε τρία όργανα (έδαφος, πλάγιος ίππος, μονόζυγο), χωρίς οι δικές του επιδόσεις να λαμβάνονται υπόψη στον ομαδικό αγώνα.
Ο προκριματικός των ανδρών θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Τρίτη (11/04), με την ελληνική ομάδα να συμμετέχει στον 2ο από τους τρεις ομίλους (14:00 – 16:55).

Στην κατηγορία γυναικών, η διοργάνωση της Αττάλειας σηματοδοτεί την επιστροφή της Βασιλικής Μιλλούση στους αγώνες ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια. Μαζί της θα αγωνιστούν αθλήτριες που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ακόμη γεννηθεί όταν εκείνη πραγματοποιούσε την πρώτη της Ολυμπιακή συμμετοχή, το 2000 στο Σίδνεϊ: Η 23χρονη Χριστίνα Κιόση, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει την τραυματισμένη Ελβίρα Κατσάλη, η 19χρονη Μαγδαληνή Τσιώρη, η 17χρονη Αρετή Παγώνη, καθώς και η 15χρονη Αθανασία Μεσίρη, η οποία θα κάνει ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών.
Όλες οι Ελληνίδες έχουν δηλωθεί και στα τέσσερα όργανα (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας, έδαφος) και η τελική επιλογή θα γίνει επί τουρκικού εδάφους, μετά την επίσημη προπόνηση στο στάδιο των αγώνων.

Ο προκριματικός των γυναικών θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη (12/04) και η Εθνική ομάδα έχει κληρωθεί στον 1ο από τους τέσσερις ομίλους (10:00 – 12:00).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Μ. ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

10:00 – 12:55: Προκριματικός ανδρών, 1ος όμιλος
14:00 – 16:55: Προκριματικός ανδρών, 2ος όμιλος (Εθνική Ανδρών)
17:30 – 20:15: Προκριματικός ανδρών, 3ος όμιλος

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

10:00 – 12:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος (Εθνική Γυναικών)
13:30 – 15:30: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος
16:00 – 18:00: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος
18:30 – 20:30: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16:00 – 18:45: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16:00 – 18:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

13:30 – 16:10: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι | ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

13:00 – 15:40: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο | ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)