Λάμψη και «άρωμα» Ολυμπιακών Αγώνων στην εκδήλωση βραβεύσεων της Ε.Ο.Ε.

Τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες του 2022 βράβευσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία λαμπρή τελετή, στην οποία μεταξύ άλλων τιμήθηκαν για τις περσινές επιτυχίες τους ο «χρυσός» πρωταθλητής Ευρώπης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας και οι «χάλκινοι» πρωταθλητές Ευρώπης του συγχρονισμένου τραμπολίνο Μάριος Γράψας / Νίκος Σαββίδης.
Τη διοίκηση της Ε.Γ.Ο. εκπροσώπησαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της Ε.Ο.Ε. Αθανάσιος Σταθόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Ειρήνη Αϊνδιλή, η Γ’ Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Ειρήνη Μανδραβέλη, ο Γενικός Γραμματέας και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Κωνσταντίνος Πανταζής, ο οποίος ήταν και ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί στην κοπή πίτας που πραγματοποιήθηκε, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ε.Γ.Ο. στην Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιος Βασιλειάδης, καθώς και το μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Ολυμπία Δραγούνη.

Το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες του 2022 βράβευσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία Τελετή γεμάτη λάμψη και αισιοδοξία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
Η ΕΟΕ τίμησε όσους κατέκτησαν μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα της περασμένης χρονιάς, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμένου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής οικογένειας, όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Ραφαέλε Πανιότσι και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρουμανίας Μιχάι Κοβάλιου.
Το βραβείο της ΕΟΕ «Δημήτρης Βικέλας» για τη μεγάλη προσφορά στον Ολυμπισμό και στον Αθλητισμό απονεμήθηκε στον πρώην Πρόεδρο της ΕΟΕ και Επίτιμο Μέλος της ΔΟΕ κ. Λάμπη Νικολάου και στην κα Μαριάνα Λάτση, εκπρόσωπο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, για τις υποτροφίες Ολυμπιακής Προετοιμασίας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Βοηθάμε με κάθε τρόπο τους αθλητές υψηλού επιπέδου και συνεχίζουμε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Παρίσι, που παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις αλλά και νοσηλεία στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δωρεάν εργομετρικές αναλύσεις, δωρεάν εκγύμναση σε αλυσίδες γυμναστηρίων αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα για την επόμενη μέρα μετά τον αθλητισμό. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήδη 83 αθλητές και αθλήτριες έχουν βρει κάποιο χορηγό που βοηθά σημαντικά στην προσπάθεια τους να βρεθούν μετά από 1,5 χρόνο στο Παρίσι.
Πέρα από το Υιοθετήστε, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βοηθά και απευθείας τους αθλητές. Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβραβεύουμε φέτος και οικονομικά όσους κατέκτησαν μετάλλια μέσα στο 2022 σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και στους Μεσογειακούς Αγώνες.
Επίσης δίνουμε χρήματα στις Ομοσπονδίες με την πρωτοποριακή απόφαση της ΕΟΕ να καλύψει την αμοιβή ξένων προπονητών εγνωσμένης αξίας. Το αποτέλεσμα είναι να εργάζονται σε αθλητικές ομοσπονδίες εννέα ομοσπονδιακοί προπονητές από το εξωτερικό, που εκτός από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, μεταφέρουν τη γνώση και τις εμπειρίες τους και στους Έλληνες προπονητές.
Ταυτόχρονα έχουμε δώσει χρήματα και στις Ομοσπονδίες. Το 2022 εκταμιεύθηκαν από το ταμείο μας 574.000 ευρώ για την Ολυμπιακή Προετοιμασία, ενώ για τη φετινή χρονιά, έχουμε προβλέψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό που θα φτάνει τα 1.600.000 ευρώ.»
Οι αθλητές και οι αθλήτριες που βραβεύτηκαν ήταν: Αννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρης Πετρούνιας, Μίλτος Τεντόγλου, Στέφανος Ντούσκος, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ελίνα Τζένγκο, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Κουγιουμτσίδης, Απόστολος Χρήστου, Ευαγγελία Αναστασιάδου, Μαρία Πρεβολαράκη, Θένια Σαρβανάκη, Ζωή Φίτσιου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Κριστιάν Γκολομέεβ, Θοδωρής Τσελίδης, Δέσποινα Γεωργιάδου, Σοφία Γεωργοπούλου, Ολγα Παπαδάτου, Μάριος Γράψας, Νίκος Σαββίδης. Επίσης βραβεύτηκαν τα παιδιά που πήραν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων Μπάνσκα Μπίστριτσα, Γιάννης Γκάρτσιος, Εβίνα Παναγιώτου, Απόστολος Κριαράς και Αντωνία Ρακοπούλου. Τέλος βραβείο πήραν οι Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και η Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες που τιμήθηκαν, παρέλαβαν και τις επιταγές τους, μετά την πρωτοποριακή απόφαση της ΕΟΕ να στηρίξει οικονομικά όσους κατέκτησαν μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Παραδόθηκαν επίσης οι επιταγές στους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν τις Ολυμπιακές Υποτροφίες της ΔΟΕ και είναι οι Nόρα Δράκου, Παύλος Καγιαλής, Εμμανουήλ Καραλής, Αλκης Κυνηγάκης, Μαρία και Αννέτα Κυρίδου, Κώστας Μερετσόλιας, Χριστίνα Μπούρμπου, Αννα Ντουντουνάκη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ελισάβετ Τελτσίδου και Φανή Τζέλη.
Στην Τελετή παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, οι Αντιπρόεδροι Στέλιος Αγγελούδης και Στέφανος Χανδακάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος των Ελλήνων Olympians Βούλα Κοζομπόλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Τασούλα Κελεσίδου, Παύλος Καγιαλής, η Χορογράφος και η Πρωθιέρεια των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας Αρτεμις Ιγνατίου και Ξανθή Γεωργίου, η CEO της NOVA Μedia Κική Σιλβεστριάδου, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ και πλήθος άλλων πρωταθλητών και προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους.
Στην εκδήλωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τις μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού που έφυγαν από τη ζωή το 2022.
Yπήρχε live τηλεοπτική μετάδοση της εκδήλωσης από τη NOVA που είναι Χρυσός Χορηγός Επικοινωνίας.