Ημερίδα για τον στρατηγικό σχεδιασμό από την ΕΟΕ στο πλαίσιο του προγράμματος RINGS

Με μεγάλη συμμετοχή και πολλά χρήσιμα συμπεράσματα έγινε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ημερίδα με θέμα «Στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον του αθλητισμού» που απευθυνόταν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες – μέλη της ΕΟΕ. Την Ε.Γ.Ο. εκπροσώπησε στην ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Πανταζής.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RINGS, στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μαζί με άλλες 10 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης.

Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση του προγράμματος RINGS από την Heidi Pekkola, που είναι Διευθύντρια του Προγράμματος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Dr. Norbert Schütte από το Τμήμα Αθλητικής Οικονομίας, Αθλητικής Κοινωνιολογίας και Ιστορίας του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz που είναι συγγραφέας του εγχειριδίου “RINGS – Δρόμος προς την καινοτόμο διακυβέρνηση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και Θεσμικών Αθλητικών Φορέων”.
Ο Dr. Norbert Schütte αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του στρατηγικού σχεδιασμού στον αθλητισμό και ανέλυσε τις προκλήσεις αλλά και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην υλοποίησή του.
Την εκδήλωσε άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός σε αθλητικούς φορείς δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος αλλά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εξέλιξη του. Και μπορεί στον αθλητισμό όλα να κρίνονται στο γήπεδο, αλλά οι σωστές βάσεις μπαίνουν με τον σωστό σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Άλλωστε ο στρατηγικός σχεδιασμός προσδιορίζει τι είναι οργανισμός, για ποιο λόγο υπάρχει, τι σκοπούς εξυπηρετεί και πως εξασφαλίζεται η συνεχής επιβίωση του. Η ΕΟΕ θα συμμετέχει πάντα σε παρόμοια προγράμματα και θα παρακινεί παράλληλα τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, προκειμένου η καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητισμού να γίνεται πάνω σε επιστημονικές βάσει ώστε να βελτιωθεί η διακυβέρνηση του».

Το πρόγραμμα RINGS στοχεύει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στρατηγικού σχεδιασμού των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ΕΟΕ) στην Ευρώπη και υλοποιείται από το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Erasmus+ Sport.
Υπεύθυνη για τη διοργάνωση της ημερίδας ήταν εκ μέρους της ΕΟΕ η Βάσια Μαζανίτου και μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες Εύη Μωραϊτίδου και Δημήτρης Μούγιος που εκπροσώπησαν την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία.