Εμπειρίες ζωής για τους επόμενους πρωταθλητές της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής στη Θεσσαλονίκη (videos & photos)

Την καλύτερη διαφήμιση για την ελληνική γυμναστική και για τις δυνατότητες της αίθουσας «Ι. Μελισσανίδης» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας αποτέλεσε το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό καμπ ενόργανης για αγόρια ηλικίας 13-16 ετών, το οποίο φιλοξένησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής (European Gymnastics).

Για περίπου δέκα ημέρες, από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου, 22 ανερχόμενοι αθλητές και ισάριθμοι προπονητές ενόργανης από 14 ευρωπαϊκές χώρες ήρθαν πιο κοντά στα όνειρά τους και στο άθλημα που υπηρετούν, συμμετέχοντας σε εξατομικευμένες προπονήσεις, παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια υπό την επίβλεψη κορυφαίων εκπαιδευτών της European Gymnastics και δημιουργώντας νέες φιλίες. Οι συμβουλές που πρόσφεραν Ολυμπιονίκες όπως ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, έδωσαν πρόσθετο κύρος και λάμψη στο καμπ.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, να επισκεφθούν κοντινές παραλίες και να λάβουν αναμνηστικά δώρα από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Τα θετικά σχόλια και τα διάπλατα χαμόγελα των επισκεπτών επιβράβευσαν τις προσπάθειες των ανθρώπων της Ε.Γ.Ο., με επικεφαλής τον συντονιστή του καμπ και Β’ Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αβραάμ Σαπρανίδη, ώστε ο θεσμός να ριζώσει στην Ελλάδα και να γίνει μοχλός για την ευρύτερη ανάπτυξη της γυμναστικής, αλλά και του αθλητικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.

«Χαιρόμαστε που έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της European Gymnastics, η οποία μας επέλεξε και φέτος για τη φιλοξενία αυτού του καμπ. Θεωρώ ότι θα το έχουμε και του χρόνου στη Θεσσαλονίκη και με συνθήκες που μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. Το γυμναστήριό μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει το βασικό κέντρο προετοιμασίας των ομάδων ενόργανης από όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει, με τη βοήθεια της Πολιτείας, να βελτιώσουμε τα όργανα και κάποια άλλα στοιχεία, ώστε να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Κάθε χρόνο δεχόμαστε αιτήματα για να φιλοξενούμε ξένες αποστολές και μέσα από την παρουσία τους έχουμε σημαντικά οφέλη», τόνισε ο Ολυμπιονίκης και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της ενόργανης, Βασίλης Τσολακίδης, επισημαίνοντας παράλληλα:
«Με αφορμή αυτό το καμπ, υποδεχθήκαμε στο “σπίτι” μας εννιά εκπαιδευτές – εξπέρ της ενόργανης από διάφορες χώρες, οι οποίοι σαφώς είχαν να μας διδάξουν πάρα πολλά, με την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Ακόμα και αν ξέρεις κάποια πράγματα ως προπονητής, έχει μεγάλη αξία το να σου επιβεβαιώνουν οι ξένοι ειδικοί ότι αυτό που κάνεις είναι σωστό».

Ανάμεσα στους εκπαιδευτές του καμπ ήταν ο Αλέκος Ιωακειμίδης, ο μοναδικός τρις Ολυμπιονίκης Έλληνας προπονητής της ενόργανης, ο οποίος επέστρεψε στον φυσικό χώρο του και μοιράστηκε την εμπειρία του με τους νέους προπονητές και αθλητές.
«Βρίσκομαι 51 χρόνια στα γυμναστήρια και χάρηκα πολύ που οι φίλοι μου με προσκάλεσαν σ’ αυτό το καμπ. Μου έδειξαν ότι δεν με έχουν ξεχάσει. Η ανταλλαγή γνώσεων είναι σημαντική για τους προπονητές, αλλά και για τους αθλητές. Μέσα από τις κοινές προπονήσεις, βλέποντας τους συναθλητές τους, καταλαβαίνουν και μαθαίνουν να εκτελούν μία καινούργια άσκηση πολύ πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο άλλοτε προπονητής του Δημοσθένη Ταμπάκου και του Βασίλη Τσολακίδη.

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το 2023, με τη Θεσσαλονίκη και πάλι ως υποψήφια «οικοδέσποινα», όπως ευχήθηκε ο υπεύθυνος του καμπ και Αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Ανδρών της European Gymnastics, Κροάτης Μάριο Βούκογια, απονέμοντας τα εύσημα στους Έλληνες διοργανωτές:
«Θέλω να συγχαρώ την Ε.Γ.Ο. που φιλοξένησε για δεύτερη χρονιά το καμπ και το οργάνωσε με επιτυχημένο τρόπο, σ’ αυτές τις πολύ καλές εγκαταστάσεις. Είναι ένας θεσμός που έχει παράδοση τριάντα και πλέον ετών, προωθώντας την ιδέα της μίας Ευρώπης, της ενωμένης Ευρώπης. Οι νεαροί αθλητές και οι προπονητές μοιράζονται τη γνώση και αποκτούν φίλους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, μέσα από τις κοινές προπονήσεις αλλά και από τις κοινωνικές δραστηριότητες που συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι συνθήκες που συναντήσαμε ήταν πολύ καλές και ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε ξανά εδώ και την ερχόμενη χρονιά!»

Ρεπορτάζ της TV100 με δηλώσεις του Β’ Αντιπροέδρου της Ε.Γ.Ο. Αβραάμ Σαπρανίδη και των νεαρών αθλητών Γιάννη Τσιβελεκίδη και Κυριάκου Χατζηϊωαννίδη:

Συνέντευξη του υπεύθυνου του καμπ και Αντιπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών της European Gymnastics, Κροάτη Μάριο Βούκογια:

Στιγμιότυπα από την πολιτιστική διαδρομή των αθλητών και προπονητών στα ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης και από την απονομή των διπλωμάτων και των αναμνηστικών δώρων του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης: