Επιτυχημένο αποτύπωμα της Ε.Γ.Ο. στο Συνέδριο της Πάτρας

Το επιτυχημένο αποτύπωμά της άφησε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στην εκδήλωση «​Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού», που διοργανώνει στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» Πάτρας το Υφυπουργείο Αθλητισμού 8-10 Απριλίου. 

Κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος παρουσίασε τις θέσεις, στόχους και προτάσεις της Ομοσπονδίας, αναλύθηκε η Ενότητα, «Ο λόγος στις Ομοσπονδίες και στους φορείς αθλητισμού της Δυτικής Ελλάδας». Στην Ενότητα συμμετείχαν οι πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων όλων των ολυμπιακών και μη ομοσπονδιών, οι οποίοι επίσης έκαναν τις παρεμβάσεις τους επί του θέματος.

Το «παρών», εκ μέρους της ΕΓΟ, εκτός του κ. Σταθόπουλου έδωσαν ο πρόεδρος της ΑΕΣΓΔΕ και μέλος του Δ.Σ  Γιάννης Παυλάκης, όπως και το μέλος της τεχνικής επιτροπής γυμναστικής για όλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μαρία Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου λειτούργησε και Έκθεση με Περίπτερα και αυτό της ΕΓΟ, που διαμορφώθηκε από την υπάλληλο της Ομοσπονδίας Αμαλία Δημητροπούλου, βρέθηκε στο επίκεντρο, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν εκεί και συνομίλησε μεταξύ άλλων με τον Γιάννη Παυλάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Αθανάσιος Σταθόπουλος δήλωσε: «Μιλήσαμε στο συνέδριο για τα προβλήματα που έχουν τα σωματεία, αναφορικά με την προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές στον αθλητικό νόμο. Επιπλέον κάναμε τις παρατηρήσεις μας στον κύριο υπουργό αναφερόμενοι στα προβλήματα που έχουμε σαν Ομοσπονδία ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να συνεχιστεί και πρακτικά στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τα δικά μας αθλήματα. Επίσης αποτυπώσαμε στο συνέδριο τα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας, όπου έχουμε πολλά σωματεία  και ειδικά στην Πάτρα, ώστε να πάρουν και αυτά μια στήριξη από την Πολιτεία όπως και από την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια. Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη νοικοκυροσύνη στα αθλητικά σωματεία,  που έχει επέλθει μέσω των αθλητικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, για τις συνεχείς αλλαγές των νόμων, ζητάμε από τον κύριο Αυγενάκη και για τις ομοσπονδίες αλλά και για τα σωματεία να γίνει μια κωδικοποίηση ώστε να γίνει πιο εύκολο να προσαρμοστούν  και να μην ατυχήσουμε  στην ερμηνεία κάποιων νόμων και βρεθούμε υπόλογοι»

 Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε: «Είναι μια νέα διοίκηση η οποία έχει νομίζω δρόμο ακόμα μέχρις ότου βρει την περπατησιά της, να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες, κανόνες χρηστής διοίκησης και κυρίως σωστής δομημένης λειτουργίας. Έχουν γίνει διάφορα παραπατήματα, τα οποία όμως δεν μηδενίζουν το έργο και δεν απορρίπτεται η όποια προσπάθεια γίνεται -και γίνεται είτε μεμονωμένα, είτε από τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη. Ωστόσο η συνεργασία παραμένει ανοιχτή, στόχος όλων εξ ου και το συνέδριο εξ ου και η συζήτηση που γίνεται με τον πρόεδρο για το οτιδήποτε απαιτηθεί και χρειαστεί, ώστε, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την λειτουργία των ομοσπονδιών και δη της ομοσπονδίας Γυμναστικής. Μια ομοσπονδία που έφερε πάρα πολλά μετάλλια, πολλές διακρίσεις, που έχει κοντά της αρκετούς αθλητές και αθλήτριες  και μπορεί να φέρει και πολύ περισσότερους. Βέβαια έχει κάνει μεγάλη κοιλιά τα τελευταία χρόνια και στο χέρι της νέας διοίκησης και του προέδρου της είναι να την επαναφέρει εκεί που πραγματικά της αξίζει και να είμαστε έτοιμοι ώστε στην επόμενη ολυμπιάδα να δούμε χαμόγελα μέσα από μετάλλια που θα φέρουν οι αθλητές  της Γυμναστικής Ομοσπονδίας. Εγώ επιμένω να βλέπω το δάσος και όχι το δέντρο και σ’ αυτήν την προσπάθεια νομίζω ότι τελικά θα βρούμε τον βηματισμό μας και θα κάνουμε ωραία πράγματα» 

Ο πρόεδρος της ΑΕΣΓΔΕ και μέλος του Δ.Σ Γιάννης Παυλάκης είπε: «Είναι σημαντικό και σημαδιακό το γεγονός ότι ξεκινά μια σειρά από συνέδρια από εδώ, την Πάτρα και το ΕΑΚ Τόφαλος όπου έχουν διοργανωθεί από την Ομοσπονδία μας παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και master. Διεκδικήσαμε με την εισήγησή μας ένα κομμάτι από το Στάδιο να παραχωρείται στη γυμναστική έτσι ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα στη Βόρεια πλευρά της Πάτρας που διαθέτει δεκατρία σωματεία. Ζητάμε λοιπόν ένα χώρο στο βοηθητικό που κάποτε ήταν το προθερμαντήριο για το παγκόσμιο πρωτάθληα του2007. Τότε ήταν στρωμένα έξι ταπί και πλέον δεν παραχωρείται για τη γυμναστική ούτε ένα… τετραγωνικό. Εγγεγραμμένα είναι 26 σωματεία από τα 30 στο μητρώο της ΓΓΑ και όραμά μας είναι, βάζοντας ψηλά τον πήχη, να διπλασιαστούν τα σωματεία.» 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Πάτρας, Παναγιώτης Πετρόπουλος τόνισε: «Η ανάπτυξη της γυμναστικής όπως και όλων των αθλημάτων θα πρέπει να στηριχτεί στη διεύρυνση της βάση, κατ’ επέκταση στον μαζικό αθλητισμό ο οποίος πρέπει να διαθέτει ποιότητα Μέσα από αυτό θα ωφεληθεί και η αγωνιστική γυμναστική και ο πρωταθλητισμός καθώς η ανίχνευση ταλέντων μέσα από μεγάλη βάση  θα είναι πιο πλούσια. Ως Δήμος έχουμε προγραμματίσει συγκεκριμένες ενέργειες για τη γυμναστική και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αθλητικές και υλικοτεχνικές υποδομές ώστε μέσα από προγράμματα αναπτυξιακά να υλοποιηθούν οι στόχοι μας. Διότι μπορεί να έχουμε ιδέες και όνειρα αλλά αν δεν έχουμε στάδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και βέβαια πρέπει να τα συντηρούμε αυτά τα στάδια και να λειτουργούν με ασφάλεια, με όρους υγιεινής για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Έχουν γίνει ενέργειες, όπως με χρηματοδότηση του Δήμου, έγινε ανανέωση των φθαρμένων οργάνων γυμναστικής στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου, αλλά έχουμε σχεδιάσει και νέες δράσεις προς όφελος της γυμναστικής.» 

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητηρίου Αχαḯας,, το Επιμελητηρίου Ηλείας, Ο.Α.ΚΑ., Π.Ε.Α.Κ., Ε.Σ.Ν. «Παπαχαραλάμπειο».