«Ναι» στον απολογισμό πεπραγμένων του 2021, στην Τακτική Γ.Σ. της Ε.Γ.Ο.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε στο SOFITEL ATHENS Airport Hotel, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Τη διαδικασία παρακολούθησαν δια ζώσης εκπρόσωποι 24 σωματείων, αλλά και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση εκπρόσωποι 53 σωματείων-μελών οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Η Ε.Γ.Ο. σε μια ανοιχτή διαδικασία έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στα μέλη της απ’ όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες, προτάσεις, παρεμβάσεις αλλά και τις ψηφοφορίες για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.

Σε μια αλλαγή του διοικητικού μοντέλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Πανταζής, όπως και οι Πρόεδροι των Τεχνικών Επιτροπών των αθλημάτων της Ε.Γ.Ο., έκαναν τον απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων, ενώ αναφέρθηκαν και στις μελλοντικές επιδιώξεις και προγραμματισμό. Εκτενείς αναφορές έγιναν τόσο σε θέματα ανάπτυξης, όσο και στις αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία: Το εκπαιδευτικό προπονητικό καμπ ενόργανης αγοριών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής στη Θεσσαλονίκη, το 7ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους Golden Age Gym Festival στο Ρέθυμνο, όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής στο Π. Φάληρο. Αναφορά έγινε και στις μεγάλες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών της ελληνικής Γυμναστικής στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως και στις βλέψεις για το νέο αθλητικό κύκλο που έχει ήδη ανοίξει.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όπου τηρήθηκαν απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους των Σωματείων να παρέμβουν, να θέσουν ερωτήματα, όπως και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση, ψηφίστηκαν από το σώμα της Γ.Σ. ως εξής:

-Κατά πλειοψηφία, με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, υπερψηφίστηκε ο διοικητικός απολογισμός του έτους 2021.

-Ομόφωνα ψηφίστηκαν ο απολογισμός εσόδων-εξόδων, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του έτους 2021, όπως και η απαλλαγή ευθύνης των μελών του Δ.Σ. για την οικονομική διαχείριση.

-Με 21 ψήφους υπέρ και 3 λευκά εγκρίθηκε ο Πειθαρχικός Κανονισμός της Ε.Γ.Ο..

-Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Κανονισμός Φαρμακοδιέγερσης (Ντόπινγκ) της Ομοσπονδίας.

-Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα 24 παριστάμενα σωματεία με δικαίωμα ψήφου και ο Κανονισμός Αξιολόγησης Ολυμπιακών Αθλημάτων 2022-2024.

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Αθανάσιος Σταθόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε:
«Τα σωματεία έχουν κουραστεί από την πολυνομία και από τις συχνές αλλαγές και συμπληρώσεις των νόμων. Μπορεί να είναι εν τέλει προς όφελός τους, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να αφομοιωθούν όλα αυτά. Αποτέλεσμα είναι οι συχνές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες και η έλλειψη μαζικότητας η οποία μόνο κακό προξενεί στα αθλήματα. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο πρέπει να υπομείνει η Ομοσπονδία μας και τα σωματεία μέχρι να μπούμε στο νέο σχεδιασμό που έχει κάνει το Υπουργείο Αθλητισμού. Αυτός ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου μπορεί να βγει πολύ καλός, όμως αυτή τη στιγμή, μέχρι να εναρμονιστούμε όλοι στη νέα πραγματικότητα, έχει ως συνέπεια να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τα οποία έχουν και αγωνιστικό αντίκτυπο. Πολύς χρόνος και εργατοώρες καταναλώνονται από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας σε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν διαδικασίες, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη αγώνες που έχουν τις απαιτήσεις τους. Ελπίζουμε όλα να ωριμάσουν, να μπορέσει ο καθένας από το πόστο του, είτε τα διοικητικά στελέχη των σωματείων είτε οι προπονητές και οι αθλητές να καταλάβουν τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ώστε πλέον να μην βρεθεί κανένα εμπόδιο στην πορεία προς τις επιτυχίες».