Συλλυπητήρια της Ε.Γ.Ο. για τον θάνατο του Ούγγρου Ολυμπιονίκη Σιλβέστερ Τσολάνι

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ουγγρική ομοσπονδία γυμναστικής απέστειλε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του παλαιού πρωταθλητή της ενόργανης, Σιλβέστερ Τσολάνι. Ο καταξιωμένος σπεσιαλίστας των κρίκων απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών, έπειτα από νοσηλεία αρκετών εβδομάδων, λόγω της νόσου Covid-19.

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Τσολάνι ήταν η κατάκτηση του Ολυμπιακού τίτλου στους κρίκους το 2000 στο Σίδνεϊ, με 2ο τον Δημοσθένη Ταμπάκο. Επιπλέον, είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 της Ατλάντα.

Η συλλογή του Ούγγρου «άρχοντα των κρίκων» περιλάμβανε επίσης έναν παγκόσμιο τίτλο, στο Ντέμπρετσεν της πατρίδας το 2002 στην τελευταία μεγάλη στιγμή της σταδιοδρομίας του, πέντε ασημένια μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (Παρίσι 1992, Σαν Χουάν 1996, Λοζάνη 1997, Τιαντζίν 1999, Γάνδη 2001) και άλλα έξι μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και το χρυσό στη διοργάνωση του 1998 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος υπήρξε φίλος με τον Ούγγρο πρωταθλητή και μοιράστηκε μαζί του το βάθρο σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, δήλωσε στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης: «Η οικογένεια της Γυμναστικής πενθεί έναν πολύ μεγάλο αθλητή, έναν Ολυμπιονίκη, κι εγώ έναν φίλο. Ο Θεός να δίνει δύναμη και γαλήνη στην οικογένειά του».