Συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Εποικοδομητική και σε κλίμα συνεργασίας ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Αυγενάκη, την Τρίτη (18/01).

Η συνάντηση αφορούσε τις καταγγελίες 26 πρώην αθλητών και αθλητριών γυμναστικής για κακοποιητικές συμπεριφορές προπονητών, όπως και τις ενέργειες που έχει κάνει από πλευράς της η Ε.Γ.Ο. όταν και έγινε κοινωνός των καταγγελιών, από το τέλος Οκτωβρίου οπότε και διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος. 

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της Δικαστικής Επιτροπής της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για να επιληφθεί επί των καταγγελιών. Ανέφερε παράλληλα τις υπόλοιπες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υφυπουργείο, διαβιβάζοντας το πόρισμά του τόσο στην Εισαγγελία, όσο και στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας, 

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσαν τον Υφυπουργό για τις ενέργειες που έχουν γίνει, όπως η συγκρότηση  επιτροπής  για την διερεύνηση των καταγγελιών, αλλά και η διαβίβαση του φακέλου καταγγελιών στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας. 

Αναφέρθηκε σε όλους τους τόνους η πρόθεση των ανθρώπων της Γυμναστικής να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου χρειάζεται. Στόχος όλων, όπως τόνισαν, είναι να λάμψει η αλήθεια και να απομακρυνθούν οι σκιές από τον χώρο της Γυμναστικής που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει στην Ελλάδα λαμπρές στιγμές και μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαβεβαίωσαν τον Υφυπουργό ότι θα αποσταλεί άμεσα ο φάκελος στην Δικαστική Επιτροπή της Ε.Γ.Ο.. Παράλληλα τον ενημέρωσαν ότι στις 30 Ιανουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πρόκειται να εγκριθούν οι νέοι κανονισμοί που αφορούν αθλητές, προπονητές και πειθαρχικά θέματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής, αλλά και το νέο νομικό πλαίσιο. 

Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού μετείχαν δια ζώσης η Α’ Αντιπρόεδρος, Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Πανταζής, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Σαπρανίδης, η Ειδική Γραμματέας, Κωνσταντίνα Δήμα, τα μέλη του Δ.Σ. Ελένη Μιχοπούλου και Χρήστος Ψαθάς, ο εκπρόσωπος των αθλητών στο Δ.Σ., Απόστολος Κουταβάς και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μούτλιας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. –εκτός Αττικής- συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Αθανάσιος Σταθόπουλος

Η Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ολυμπιονίκης Ειρήνη Αϊνδιλή, δήλωσε: «Κληθήκαμε από τον κ. Αυγενάκη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτές οι σοβαρές καταγγελίες που εδώ και μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συζητήσαμε πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης έχω ξεκαθαρίσει ότι θα είμαι παρούσα και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, τόσο με την ιδιότητά μου στην Ομοσπονδία όσο και με αυτή της Ολυμπιονίκη, για να μην ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Θέλω έναν ακέραιο και υγιή αθλητισμό για τη νέα γενιά που ετοιμάζει για τη Γυμναστική η Ομοσπονδία μας».    

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. και ευχαριστώ για την παρουσία, τόσο στους παρόντες όσο και εκείνους που μπήκαν μέσω της πλατφόρμας των τηλεδιασκέψεων. Σε εμάς έχουν γίνει 26 επίσημες καταγγελίες σχετικά με θλιβερά περιστατικά πριν από πολλά χρόνια. Έγινε μία προσεκτική συζήτηση και προσέγγιση του θέματος, ωστόσο από μέρους μας ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν όλα τα όργανα που έχουν στη διάθεσή τους. Δηλαδή η Δικαστική Επιτροπή, η οποία υπάρχει και προβλέπεται, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, παρά το ότι η ίδια η Επιτροπή είχε ζητήσει να λάβει γνώση αυτών των περιστατικών και να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό και το πλαίσιο λειτουργίας. Ο χώρος του αθλητισμού πρέπει να αποπνέει υγεία, καθαρότητα, φως και οξυγόνο και να είναι τόπος προσέλκυσης νεών παιδιών, πόσο μάλλον στο άθλημα της γυμναστικής που μας έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις και χαρές. Θέλουμε η Ομοσπονδία Γυμναστικής να βρεθεί εκεί που της αξίζει».