Κορυφαίοι αθλητές του παρκούρ έκλεψαν τις εντυπώσεις στο “Ηλιούπολη Street Art Festival” (video)

Μια μοναδική επίδειξη παρκούρ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές που βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Α’ Κλειστού Γυμναστηρίου Ηλιούπολης την Κυριακή 17/10. Κορυφαία ονόματα του χώρου μεταξύ των οποίων ο Μίμης Θεοδωρίδης -χάλκινος στο παγκόσμιο κύπελλο της Σόφιας- έδωσαν το στίγμα τους ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους φίλους του αθλήματος. Το event τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να μυηθεί στα μυστικά του παρκούρ, σε μια επίδειξη ακρίβειας και ταχύτητας με motto, «δεν υπάρχουν εμπόδια- υπάρχουν μόνο εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν».

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του πρώτου “Ηλιούπολη Street Art Festival” από τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Ηλιούπολης. H μεγάλη άνθηση της τέχνης του graffiti και η διαρκής ενασχόληση των νέων με αυτή τη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε τους διοικούντες στη δημιουργία ενός νέου τοπικού θεσμού που επιτρέπει σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσα από τα έργα τους. Σε ένα ασφαλή χώρο και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας διακεκριμένοι καλλιτέχνες της street art και του graffiti παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ενθουσιάζοντας το κοινό με τις εμπνεύσεις τους.

Την επίδειξη παρκούρ, αλλά και τα graffiti θαύμασαν και οι μικρές αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής που συμμετείχαν στον Περιφερειακό Αγώνα Γ’ Κατηγορίας κορασίδων της Α’ Περιφέρειας, καθώς την ημέρα του event διεξαγόταν η τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος.

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης ανέφερε: «Μετά τα lockdown και όλες τις συνέπειες της πανδημίας, διοργανώνουμε το πρώτο street art festival στο Δήμο μας και ουσιαστικά ομορφαίνουμε το Α’ κλειστό Γυμναστήριο. Βλέπετε ότι υπάρχουν καλλιτέχνες από όλη την Αττική οι οποίοι ζωγραφίζουν περιμετρικά το γήπεδο και βέβαια υπάρχουν οι cheerleaders, η ενόργανη γυμναστική, η ρυθμική και το παρκούρ. Ο κόσμος τα έχει αγκαλιάσει τα έχει αγαπήσει και βλέπετε ότι υπάρχει μαζική συμμετοχή. Το παρκούρ θα γίνει Ολυμπιακό άθλημα σύντομα. Έχει λίγο… ρίσκο βέβαια, όπως έχουν πολλά αθλήματα, είναι πολύ σημαντικό και για την σωματική υγεία και είναι και ένα άθλημα που κυρίως έχουν αγαπήσει πολύ οι μικρές ηλικίες. Όπου έχει φτιαχτεί σύλλογος για το παρκούρ υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών. Η σχέση του Δήμου με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία είναι άριστη, προσπαθούμε να αναπτύξουμε ακόμη μεγαλύτερη σχέση, να αναπτύξουμε όλα τα αθλήματά της στην πόλη μας. Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός, βέβαια έχει λείψει όλο αυτό το διάστημα από τους νέους μας και με όλα τα αθλήματα υπάρχει μαζική συμμετοχή μετά την πανδημία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος τόνισε: «Μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία, σε συνεργασία με τον Δήμο της Ηλιούπολης και αθλητικά σωματεία του Δήμου Ηλιούπολης. Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, εκτός από τους Διασυλλογικούς Αγώνες που διοργανώνει στο κλειστό Γυμναστήριο με αθλήτριες ρυθμικής Γυμναστικής οι οποίες κάνουν τα προγράμματά τους, στον εξωτερικό χώρο συνδυάζει με το παρκούρ. Συμμετέχουν αθλητές της Ομοσπονδίας που έχουν φέρει παγκόσμια κύπελλα στη χώρα μας και εδώ συνδέουμε τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, μέσω καταξιωμένων καλλιτεχνών των graffiti. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία του πολιτισμού και του αθλητισμού για τους δημότες της Ηλιούπολης και όλους αυτούς που έχουν έρθει για να δουν οι ίδιοι τα παιδιά τους και ένα πολύ ωραίο θέαμα. Το παρκούρ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε δύο πολύ μεγάλους και καταξιωμένους αθλητές παγκόσμιας κλάσης και προσπαθούμε να το διαδώσουμε και στις πιο μικρές ηλικίες, φυσικά πάντα με ασφάλεια, ώστε σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηλικία των μικρών παιδιών από δώδεκα-δεκατρία ως δεκαεπτά ετών να μην έχουμε τραυματισμούς. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, γι΄ αυτό δεν κάνουμε και βιαστικά βήματα».

Ο πρωταθλητής του παρκούρ Μίμης Θεοδωρίδης που τον περασμένο μήνα κατέκτησε στη Σόφια το χάλκινο μετάλλιο είπε: «Για εμένα σημαίνει πάρα πολλά το ότι βρίσκομαι εδώ, γιατί και εγώ ξεκίνησα από ένα σημείο, από ένα επίπεδο, όπου δεν υπήρχε κάποιος να μου δείξει, δεν υπήρχαν εκδηλώσεις τέτοιου είδους για να μπορέσω να ωθηθώ. Οπότε για εμένα είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι εδώ, να κάνω μια προπόνηση, μια επίδειξη, να γνωριστούμε με τα παιδιά, να περάσουμε ωραία, με ασφάλεια και να προχωρήσει το παρκούρ στην Ελλάδα. Αγωνιστικά, έχω πάρα πολλούς στόχους για την επόμενη χρονιά και για τις επόμενες γενικότερα, ίσως και Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχω να προσφέρω πολλά, είμαι πολύ θετικός και θα αγωνιστώ για το καλύτερο, για να οδηγήσω την Ελλάδα στο βάθρο».

Το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Παρκούρ της Ε.Γ.Ο. Σπύρος Καραμάνης ανέφερε: «Παρουσιάζουμε το άθλημα του παρκούρ σε συνδυασμό με άλλα αθλήματα street που έχει διοργανώσει ο Δήμος Ηλιούπολης. Εμείς θα δείξουμε το παρκούρ ως άθλημα καινούργιο, εντασσόμενο στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, ένα άθλημα το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες, στο speed δηλαδή στην ταχύτητα και το freestyle και έχει πλέον ενταχθεί στα ελληνικά γυμναστήρια μέσω της Ε.Γ.Ο.. Έτσι θα μπορέσουν τα σωματεία να γυμνάζουν τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν το παρκούρ, για να δημιουργήσουμε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ελπίζουμε στην ανάπτυξή του ακόμα και σε Ολυμπιακό άθλημα».

Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από το event και δηλώσεις: