Το διεθνές τουρνουά ρυθμικής Aphrodite Cup στέλνει και φέτος μήνυμα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον

Έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα θα έχει και φέτος το διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite Cup, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do), με την συμμετοχή 170 αθλητριών από 15 χώρες, αποτελώντας μία συνδιοργάνωση του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Η διοργάνωση, που διεξάγεται για έκτη χρονιά, προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης “Green Sports League”. Όπως και τα προηγούμενα έτη, το Aphrodite Cup θα στείλει μήνυμα οικολογικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των θεατών και των αποστολών, παράλληλα με την αυτονόητη τήρηση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

Κατά τις ημέρες των αγώνων θα υπάρξει πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι, κ.λπ.), με την τοποθέτηση 50 κάδων/ σταθμών ανακύκλωσης προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης και να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα προωθηθούν για υγειονομική ταφή.

Σε συνεργασία και με την υποστήριξη από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, η διοργάνωση επιδιώκει να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια για τη μείωση και αποφυγή των πλαστικών μίας χρήσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα διανέμεται εμφιαλωμένο νερό στις αθλήτριες, στις κριτές και στους εθελοντές, αλλά θα τοποθετηθούν ψύκτες νερού σε όλο το στάδιο, από τους οποίους θα μπορούν να εξυπηρετούνται με επαναγεμιζόμενα μπουκάλια που θα μοιρασθούν. Φέτος, στην προσπάθειά αυτή θα συνδράμει και ο χορηγός της διοργάνωσης «Εργαστήρι Καπόλα».

Προκειμένου να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στο κοινό και στις αθλήτριες του τουρνουά θα διανεμηθεί δίγλωσσο ενημερωτικό υλικό, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Επιπλέον, θα συνεχιστεί το καθιερωμένο πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και ρούχων σε ειδικά κουτιά, ώστε στην συνέχεια αυτά να προσφερθούν σε κοινωνικές δομές της χώρας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει την ονομασία «Άστα να περπατήσουν ξανά για καλό σκοπό», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υλοποιείται, όπως και οι άλλες δράσεις, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προτρέποντας όσους βρεθούν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου να δωρίσουν κάποια από τα παλιά, ελαφρώς μεταχειρισμένα αθλητικά τους είδη προς όφελος συνανθρώπων μας που θα τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η διοργάνωση, επίσης, συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με τη δενδροφύτευση από συμμετέχουσες στο 6ο Aphrodite Cup αθλήτριες, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του «Δάσους της Ρυθμικής».

«Για έκτη χρονιά, το ΑPHRODITE CUP αφήνει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα χάρις στη δέσμευση των διοργανωτών αλλά και των συνεργαζόμενων φορέων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», αντιπρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aphrodite Cup, Γιώργος Καζαντζόπουλος.

Η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης επισήμανε ότι «οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το APHRODITE CUP, αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό “όχημα” για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ειδικά σε θέματα όπως αυτό της αποφυγής των πλαστικών μίας χρήσης, στο οποίο το Ίδρυμά μας δραστηριοποιείται εντατικά τα τελευταία χρόνια».

Το 6o Aphrodite Cup διοργανώνεται με Θεσμικούς Υποστηρικτές την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τελώντας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.