Στις 23-26 Ιουνίου κρίνεται η Ολυμπιακή πρόκριση του Λ. Πετρούνια στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης της Ντόχα

Την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής του τελευταίου προ-Ολυμπιακού παγκοσμίου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου στην Ντόχα, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), βάζοντας τέλος στην αναμονή και την αγωνία αρκετών μηνών, καθώς από το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα θα κριθεί η προοπτική συμμετοχής του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκυο 2020».

Το παγκόσμιο κύπελλο της Ντόχα αποτελεί τον όγδοο και τελευταίο σταθμό της σειράς αγώνων, μέσω των οποίων δέκα σπεσιαλίστες σε ισάριθμα όργανα (έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες) θα κατακτήσουν τα τελευταία διαθέσιμα Ολυμπιακά εισιτήρια, βάσει της θέσης τους στην ειδική προ-Ολυμπιακή κατάταξη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η συγκεκριμένη διοργάνωση επρόκειτο να γίνει τον Απρίλιο του 2020, αλλά η πανδημία οδήγησε σε διαδοχικές μεταθέσεις και η τέλεση του αγώνα έπαψε να θεωρείται δεδομένη έπειτα από την τελευταία αναβολή τον περασμένο Μάρτιο. Τελικά, όμως, η κυβέρνηση του Κατάρ έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή του από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή δίνει στον Λευτέρη Πετρούνια τη δυνατότητα να διεκδικήσει ισότιμα μέχρι τέλους την πολυπόθητη Ολυμπιακή πρόκριση, ορίζοντας ο ίδιος την τύχη του:
Για να κατακτήσει την πρωτιά στην ειδική προ-Ολυμπιακή κατάταξη των κρίκων και μαζί το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Έλληνας πρωταθλητής θα χρειαστεί να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην Ντόχα και μάλιστα με βαθμολογία μεγαλύτερη από 15,333 β. στον τελικό του αγωνίσματος, έτσι ώστε να υποσκελίσει στην συνολική κατάταξη τον Κινέζο Λιου Γιανγκ.

Σε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, ακόμα και με νίκη του Πετρούνια αλλά με χαμηλότερη βαθμολογία, το δικαίωμα πρόκρισης για το Τόκυο θα ανήκει κατά προτεραιότητα στον Κινέζο αθλητή, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της σειράς των προ-Ολυμπιακών τουρνουά, εκμεταλλευόμενος την αναγκαστική απουσία του «άρχοντα των κρίκων» από τους τέσσερις πρώτους αγώνες (Νοέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019), αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση που είχε κάνει στον ώμο.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωταθλητής θα πάει στην Ντόχα με πολύ καλές προϋποθέσεις για να τα καταφέρει, αφού στη φετινή επανεμφάνισή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βασιλείας θριάμβευσε με βαθμολογία μεγαλύτερη από 15,333 (είχε 15,400 β. στον τελικό και 15,366 β. στον προκριματικό), στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας ενόψει του τελευταίου προ-Ολυμπιακού τουρνουά.