Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Δηλώσεις των αθλητριών της Εθνικής γυναικών

Το μέλλον ξεκινά να γράφεται στη Βασιλεία για την Εθνική γυναικών της ενόργανης γυμναστικής, η οποία θα παραταχθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ελβετικής πόλης με «νέο αίμα» και με την προοπτική να ανοίξει επιτυχημένα έναν καινούργιο αγωνιστικό κύκλο, έπειτα από ενάμιση χρόνο αναγκαστικής αποχής λόγω της πανδημίας.

Η έμπειρη Αργυρώ Αφράτη δεν θα μπορέσει, δυστυχώς, να διεκδικήσει μέσα από το σύνθετο ατομικό την Ολυμπιακή πρόκριση που της είχε ξεφύγει στις λεπτομέρειες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, καθώς προέρχεται από τραυματισμό στον ώμο και θα συμμετάσχει μόνο σε δύο όργανα (άλμα, έδαφος).
Αντίθετα, και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας, έδαφος) θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους οι νεότερες Ελβίρα Κατσάλη, Χρύσα Μπαλάμη, Μαγδαληνή Τσιώρη, με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις με καλές εκτελέσεις των προγραμμάτων τους, παρότι οι δύο τελευταίες θα κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό.

Στον προκριματικό της Τετάρτης (21/04, 11:00 – 21:30 ώρα Ελλάδας) οι εκπρόσωποι της Εθνικής γυναικών θα αγωνιστούν σε δύο διαφορετικούς ομίλους: Οι Κατσάλη και Μπαλάμη έχουν τοποθετηθεί στον πρωινό 1ο όμιλο (11:00 – 13:00), ενώ οι Αφράτη και Τσιώρη θα εμφανιστούν στο ταπί του «Ζανκτ Γιάκομπσχαλε» στον απογευματινό 3ο όμιλο (17:00 – 19:00).

Οι δηλώσεις των Ελληνίδων αθλητριών ενόψει της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα:

ΑΡΓΥΡΩ ΑΦΡΑΤΗ
Ημ. γέννησης: 09.04.1998 / Προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά: 5 (2015, 2016, 2017, 2018, 2019)

«Δυστυχώς θα μπορέσω να συμμετάσχω μόνο σε δύο από τα τέσσερα όργανα, σε έδαφος και άλμα. Με δυσκόλεψε ένας τραυματισμός στον δεξιό ώμο. Πλέον έχω ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά προσπαθώ να μην το ζορίζω προς το παρόν, για να μπορέσω να δουλέψω χωρίς εμπόδια όλο το καλοκαίρι και να επανέλθω πλήρως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου. Για μένα, αυτό το ευρωπαϊκό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα αγωνιστικής επανόδου. Θα είμαι ευχαριστημένη εάν εκτελέσω σωστά τα προγράμματά μου και θα δούμε πώς θα πάει. Η επιστροφή στους αγώνες είναι από μόνη της μία πολύ καλή είδηση. Ναι, μεν, είναι μία διοργάνωση που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά αν σκεφτούμε ότι πέρσι τέτοια εποχή ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας και τώρα ταξιδεύουμε για να εκπροσωπήσουμε ξανά την Ελλάδα, αυτός είναι αρκετός λόγος για να με κάνει να χαίρομαι».

ΕΛΒΙΡΑ ΚΑΤΣΑΛΗ
Ημ. γέννησης: 23.07.2003 / Προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά: 1 (2019)

«Αυτή η διοργάνωση ήταν κάτι που περιμέναμε πολύ καιρό. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή μου ήταν τον Οκτώβριο του 2019, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αμέσως μετά, όμως, είχα δύο απανωτούς τραυματισμούς, στον ώμο και στον αστράγαλο. Συνολικά έμεινα εννιά μήνες εκτός δράσης. Μπορώ να πω λοιπόν ότι η απουσία αγώνων μέσα στο 2020 με ευνόησε, γιατί μπόρεσα να ξεπεράσω τους τραυματισμούς και να επανέλθω χωρίς πίεση χρόνου. Επιδίωξή μου στη Βασιλεία είναι να εκτελέσω τα προγράμματά μου όσο καλύτερα γίνεται και εάν έρθει κάποια διάκριση θα είναι ευπρόσδεκτη. Το πρόγραμμά μου στη δοκό έχει συντελεστή δυσκολίας που φτάνει μέχρι το 5,000 και ελπίζω να το “βγάλω” όπως πρέπει στον προκριματικό».

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΛΑΜΗ
Ημ. γέννησης: 02.11.2004 / Προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά: –

«Είμαι ενθουσιασμένη που θα αγωνιστώ για πρώτη φορά σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η μοναδική παρόμοια εμπειρία μου ήταν στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας (EYOF), το καλοκαίρι του 2019, που ήταν και ο τελευταίος αγώνας μου έως σήμερα. Έχουμε δουλέψει πολύ καλά ως ομάδα και δεν νομίζω ότι θα μας επηρεάσει η έλλειψη αγώνων. Στόχος μου είναι να δείξω το καλύτερο δυνατό πρόσωπο και στα τέσσερα όργανα. Το πιο αξιόλογο πρόγραμμά μου, με βάση τον βαθμό δυσκολίας, είναι στη δοκό ισορροπίας, αλλά και στους ασύμμετρους ζυγούς πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω κάτι καλό εφόσον η εκτέλεσή μου είναι επιτυχημένη».

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΩΡΗ
Ημ. γέννησης: 04.03.2004 / Προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά: –

«Θα είναι ο πρώτος αγώνας μου με την Εθνική γυναικών, έπειτα από τις συμμετοχές στο ευρωπαϊκό νεανίδων του 2018, στο παγκόσμιο νεανίδων του 2019 και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ της ίδιας χρονιάς. Εκείνη ήταν και η πιο πρόσφατη αγωνιστική εμπειρία μου, τον Ιούλιο του 2019. Έχω προετοιμαστεί αρκετά και νιώθω έτοιμη για μία καλή εμφάνιση, παρότι δεν έχουμε αγωνιστεί εδώ και πολύ καιρό.
Πέρσι, στο διάστημα της καραντίνας, είχα έναν τραυματισμό στο πέλμα που με κράτησε πίσω, ειδικά στο άλμα. Πλέον τον έχω ξεπεράσει, απλά δεν είχα αρκετό χρόνο για να δουλέψω πάνω στα καινούργια προγράμματά μου, γι’ αυτό επιλέξαμε να πάμε στο ευρωπαϊκό με τα παλιά προγράμματα, τα οποία πάντως “βγαίνουν” πολύ καλά.
Είμαι λίγο αγχωμένη, αλλά προσπαθώ να το αντιμετωπίσω σωστά. Θα μπω με θετικές σκέψεις και με στόχο να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Στους ασύμμετρους ζυγούς έχω ένα πρόγραμμα με ανεβασμένη αρχική αξία (6,100) και μπορώ να φτάσω ψηλά εφόσον το εκτελέσω σωστά. Αρκετά καλό είναι το πρόγραμμά μου και στη δοκό. Σε όλα τα όργανα θα κυνηγήσω μία πολύ καλή εκτέλεση».

ethniki-gynaikon-basel2021_2ethniki-gynaikon-basel2021_1