Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Δηλώσεις των υπεύθυνων προπονητών των Εθνικών ομάδων

Για το πώς φτάνουν οι Έλληνες εκπρόσωποι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ελβετίας και για τις προοπτικές διάκρισης που θα έχει ο καθένας εξ αυτών μίλησαν οι υπεύθυνοι προπονητές των Εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής ανδρών και γυναικών, Δημήτρης Ράφτης και Κώστας Χατζηζήσης, λίγο πριν από την αυλαία των αγώνων, που θα φιλοξενηθούν στο «Ζανκτ Γιάκομπσχαλε» της Βασιλείας από τις 21 έως τις 25 Απριλίου.

Ο επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, τόνισε:
«Ο Πετρούνιας θα παρουσιάσει στους κρίκους ένα πρόγραμμα με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, 6,300, σαν κι αυτό που είχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Μόντρεαλ. Θέλουμε να κυνηγήσουμε έναν πολύ υψηλό βαθμό, επειδή αυτή η διοργάνωση θα αποτελέσει για εμάς πρόβα ενόψει του τελευταίου προ-Ολυμπιακού τουρνουά, το οποίο περιμένουμε να οριστεί σε νέα ημερομηνία. Εκεί, θα χρειαστεί μία βαθμολογία πάνω από 15,333 β. για να κατακτήσει την Ολυμπιακή πρόκριση.
Ασφαλώς πάμε και για τη νίκη στο ευρωπαϊκό. Ο Λευτέρης βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχει πάνω από έναν χρόνο να αγωνιστεί, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει άγχος, αλλά ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να το διαχειριστεί. Στο επίπεδό του δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Για τους Ηλιόπουλο και Τανταλίδη, η κατάκτηση της Ολυμπιακής πρόκρισης μέσα από το σύνθετο ατομικό είναι αρκετά δύσκολη, επειδή όλες οι χώρες μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα δύο εισιτήρια με επιπλέον αθλητές, πέρα από αυτούς που έχουν ήδη προκριθεί. Κατ’ εμέ ο Ηλιόπουλος θα έπρεπε να είχε πάρει το εισιτήριο μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, όπου η βαθμολόγησή του από τους κριτές δεν ήταν ανάλογη της πολύ καλής εμφάνισής του.
Ο Τανταλίδης έχει επίσης ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στο έδαφος, με συντελεστή δυσκολίας 6,200, ενώ ο Ηλιόπουλος έχει καλό μονόζυγο, αλλά θα είναι λίγο επιβαρυμένος από τα έξι όργανα που καλείται να εκτελέσει.
Εκτός από τους τρεις παραπάνω, που ήταν ενταγμένοι στην προ-Ολυμπιακή ομάδα, όλοι οι υπόλοιποι αθλητές μας υποχρεώθηκαν να σταματήσουν και να ξεκινήσουν τις προπονήσεις από δύο φορές, γι’ αυτό και η προετοιμασία τους ήταν πολύ δύσκολη. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έχει δυνατότητες στους κρίκους αλλά έχει “φάει” δύο καραντίνες που τον κράτησαν έξω από δύο μήνες κάθε φορά, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης μπορεί να διακριθεί στο έδαφος όπως και στην προηγούμενη συμμετοχή του, αλλά είναι κι αυτός με ελλιπή προετοιμασία, ενώ για τον Κρανίτη το θετικό είναι ότι έχει επανέλθει πλήρως έπειτα από τα χίλια μύρια προβλήματα τραυματισμών που πέρασε. Είναι ένας αθλητής με καλή εξέλιξη σε αρκετά όργανα και μπορεί να είναι σημαντικό στέλεχος της ομάδας στις επόμενες διοργανώσεις.
Για τα παιδιά της Εθνικής είναι ένας αγώνας ώστε να αρχίσουν να παίρνουν μπροστά, έχοντας την σκέψη και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου. Παράλληλα, μετά το ευρωπαϊκό θα αρχίσουμε να δουλεύουμε σταδιακά στις αλλαγές που ξέρουμε ήδη ότι θα ισχύσουν στον Κώδικα Βαθμολογίας για τον Ολυμπιακό κύκλο 2022-2024, ώστε να προσαρμοστούμε όσο νωρίτερα μπορούμε».

Ο επικεφαλής προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης, δήλωσε από την πλευρά του:
«Τα παιδιά έχουν μεγάλη δίψα να αγωνιστούν, έπειτα από τη μακρά αποχή που προκάλεσε η πανδημία. Θα είναι ο πρώτος αγώνας τους έπειτα από ενάμιση χρόνο, ίσως και περισσότερο. Και οι τέσσερις αθλήτριες έχουν αρκετά δυνατά προγράμματα. Εφόσον είναι ψύχραιμες και δείξει η καθεμία τους αυτό που μπορεί να πετύχει, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Το σύστημα της Ολυμπιακής πρόκρισης δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια, επειδή υποψήφιες για τα δύο επιπλέον εισιτήρια είναι όλες οι χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές που έχουν ήδη εξασφαλίσει την ομαδική πρόκριση για το Τόκυο. Ωστόσο, τα κορίτσια μας θα έχουν ως στόχο να κάνουν την καλύτερη εμφάνιση και να διεκδικήσουν όσες πιθανότητες τους αναλογούν.
Οι αθλήτριες είχαν αρκετό διάστημα για προπονήσεις και έχουν προετοιμαστεί ικανοποιητικά. Η Αφράτη είχε κάποια προβλήματα στον ώμο, αλλά προσπαθεί πάντοτε να στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων. Και οι νεότερες ηλικιακά έχουν προγράμματα με υψηλούς συντελεστές δυσκολίας: Η Τσιώρη στους ασύμμετρους ζυγούς, η Μπαλάμη στη δοκό και η Κατσάλη επίσης στη δοκό, μπορούν να ξεχωρίσουν εφόσον εκτελέσουν τα προγράμματά τους όπως πρέπει».