Αναχωρούν για την Ελβετία οι πρωταθλητές της ενόργανης

Ευκαιρία για να δείξουν την αξία τους, την αγωνιστική ετοιμότητα, αλλά και τη θέλησή τους να βγουν πιο δυνατοί από την πανδημία, αποτελεί για τις Εθνικές ομάδες της ενόργανης γυμναστικής το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών της Βασιλείας (21-25 Απριλίου), το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή τους στο διεθνές στερέωμα έπειτα από έναν και πλέον χρόνο. Επιπλέον, η διοργάνωση θα έχει χαρακτήρα προ-Ολυμπιακού τουρνουά για τους αθλητές του σύνθετου ατομικού.

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο (Σάββατο 17/04) για την Ελβετία, αποτελούμενη από έξι αθλητές (Λευτέρης Πετρούνιας, Νίκος Ηλιόπουλος, Αντώνης Τανταλίδης, Νικόλας Κρανίτης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης) και τέσσερις αθλήτριες (Αργυρώ Αφράτη, Ελβίρα Κατσάλη, Χρύσα Μπαλάμη, Μαγδαληνή Τσιώρη), τους οποίους θα συνοδεύσουν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Κώστας Χατζηζήσης, Θεόφιλος Λαλεχός, Απόστολος Πεσσίνης, Μαργαρίτα Πέρρου, Ντιάνα Ντούντεβα Γιορντάνοβα, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός και οι διεθνείς κριτές Φωτεινή Μέλλου, Μαρία Σολομωνίδου, Λευτέρης Μπουτάκης, Σταύρος Γαλερός και o Νίκος Προβιάς ως Τεχνικός Επιτετραμμένος της European Gymnastics στους άνδρες.

Τις ευχές του για καλή επιτυχία και για ασφαλή διαμονή της ελληνικής αποστολής στη Βασιλεία, όπου θα τηρηθεί αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της νόσου Covid-19, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης της Ε.Γ.Ο., Αβραάμ Σαπρανίδης.

Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως όλα όσα διεξάγονται κατά τα μονά έτη, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού.
Όσοι μάλιστα συμμετάσχουν σε όλα τα όργανα, θα έχουν στην ελβετική πόλη την τελευταία ευκαιρία τους για να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, καθώς μέσα από το σύνθετο ατομικό θα δοθούν από δύο εισιτήρια, σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Στην κατηγορία ανδρών, οι «εξαθλητές» Νίκος Ηλιόπουλος και Αντώνης Τανταλίδης καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να υλοποιήσουν το όνειρο της Ολυμπιακής πρόκρισης, παρότι θα έχουν πολύ δυνατό ανταγωνισμό. Προϋπόθεση για να έρθει η υπέρβαση θα είναι να έχουν απόλυτα επιτυχημένες εκτελέσεις και στα έξι όργανα (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο). Παράλληλα, ο Ηλιόπουλος έχει βλέψεις διάκρισης στο μονόζυγο και ο Τανταλίδης στο έδαφος.

Αντίθετα, για τον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βασιλείας δεν έχει χαρακτήρα προ-Ολυμπιακού τουρνουά και η εξασφάλιση της συμμετοχής του στο Τόκυο θα περάσει από άλλα μονοπάτια, εν αναμονή του ορισμού νέας ημερομηνίας για τον αναβληθέντα αγώνα πρόκρισης που επρόκειτο να γίνει τον Μάρτιο στο Κατάρ.
Ωστόσο, το κίνητρο της επανόδου στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι από μόνο του πολύ ισχυρό για τον 30χρονο πρωταθλητή, ο οποίος θα κυνηγήσει τον πέμπτο του ευρωπαϊκό τίτλο, έπειτα από τις τέσσερις διαδοχικές νίκες μεταξύ 2015 και 2018 και πριν από το υποχρεωτικό «διάλειμμα» της διετίας 2019-2020: Πρόπερσι απουσίασε επειδή ανάρρωνε από τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο, ενώ πέρσι τον Δεκέμβριο οι Εθνικές ομάδες δεν πήραν μέρος στο -ιδιαίτερα υποβαθμισμένο, από πλευράς συμμετοχών- ευρωπαϊκό της Αττάλειας, λόγω των συνθηκών που είχε διαμορφώσει η πανδημία.

Τη διάκριση στα αγαπημένα τους όργανα θα επιδιώξουν με αρκετές πιθανότητες και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Εθνικής ανδρών: Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης στους κρίκους, όπου υπήρξε φιναλίστ (6ος) στην προηγούμενη συμμετοχή του στον θεσμό το 2017, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης στο έδαφος, όπου είχε μείνει οριακά εκτός τελικού (13ος) στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2019, καθώς και ο Νικόλας Κρανίτης, που επίσης θα αγωνιστεί στο έδαφος.

Στην κατηγορία γυναικών, η προερχόμενη από τραυματισμό Αργυρώ Αφράτη θα συμμετάσχει μόνο σε δύο όργανα (άλμα, έδαφος) και έτσι δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μέσω του σύνθετου το πολυπόθητο Ολυμπιακό εισιτήριο, το οποίο είχε χάσει για λίγες θέσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019.
Τη δική τους προσπάθεια θα καταβάλουν πάντως στο σύνθετο ατομικό (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός, έδαφος) οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ελβίρα Κατσάλη, Χρύσα Μπαλάμη και Μαγδαληνή Τσιώρη, με τις δύο τελευταίες να κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό.

Στη διοργάνωση της Βασιλείας, που θα διεξαχθεί χωρίς θεατές, πρόκειται να συμμετάσχουν συνολικά 275 αθλητές και αθλήτριες (164 άνδρες, 111 γυναίκες) από 38 χώρες, μεγέθη πολύ κοντά σε εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πριν από την πανδημία.
Θα είναι η πέμπτη φορά που ο θεσμός φιλοξενείται επί ελβετικού εδάφους, αφού είχαν προηγηθεί δύο ευρωπαϊκά στη Λοζάνη (1990, 2008) και ισάριθμα στη Βέρνη (1975, 2016).

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας) και οι ελληνικές συμμετοχές στους προκριματικούς:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11:00 – 13:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος Όμιλος (Ελβίρα Κατσάλη, Χρύσα Μπαλάμη)
14:30 – 16:30: Προκριματικός γυναικών, 2ος Όμιλος
17:00 – 19:00: Προκριματικός γυναικών, 3ος Όμιλος (Αργυρώ Αφράτη, Μαγδαληνή Τσιώρη)
19:30 – 21:30: Προκριματικός γυναικών, 4ος Όμιλος

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
11:00 – 13:40: Προκριματικός ανδρών, 1ος Όμιλος (Νίκος Ηλιόπουλος, Νικόλας Κρανίτης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης)
15:00 – 17:40: Προκριματικός ανδρών, 2ος Όμιλος (Λευτέρης Πετρούνιας, Αντώνης Τανταλίδης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης)
18:00 – 20:40: Προκριματικός ανδρών, 3ος Όμιλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
14:00 – 16:30: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών
18:00 – 20:45: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
14:30 – 17:10: Τελικοί οργάνων, Α’ σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
14:30 – 16:40: Τελικοί οργάνων, Β’ σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)