Αμετάβλητα τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της γυμναστικής στο «Παρίσι 2024»

Καμία μεταβολή, σε ό,τι αφορά στα αγωνίσματα της γυμναστικής, δεν περιλάμβανε ο καταρτισμός του επίσημου προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, το οποίο θα περιέχει οκτώ αγωνίσματα στην ενόργανη ανδρών, έξι στην ενόργανη γυναικών, δύο στη ρυθμική γυμναστική και δύο στο τραμπολίνο, όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες Ολυμπιακές διοργανώσεις από το 2000 μέχρι σήμερα.

Το νέο πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από την Εκτελεστική Επιτροπή της Δ.Ο.Ε. είχε ως στόχο να περιορίσει τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών στους 10.500, καθώς και να εξισορροπήσει απόλυτα την εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, πράγμα που ήδη ίσχυε στα Ολυμπιακά αγωνίσματα της γυμναστικής σε ό,τι αφορά στα μετάλλια που απονέμονται.

Ο μοναδικός περιορισμός που επιβλήθηκε στα αθλήματα της γυμναστικής για το «Παρίσι 2024», συγκριτικά με το «Τόκιο 2020», θα είναι η μείωση του συνολικού αριθμού των Ολυμπιακών θέσεων σε ενόργανη, ρυθμική και τραμπολίνο από 324 σε 318.

Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Δ.Ο.Ε. και με την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» ώστε το άθλημα του παρκούρ να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του ευρύτερου πλάνου προσέλκυσης των νέων, με δεδομένο μάλιστα ότι το συγκεκριμένο αστικό άθλημα γεννήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η FIG είχε αιτηθεί να διατηρηθούν στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2024 όλα τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της γυμναστικής και επιπλέον είχε προτείνει την ένταξη του συγχρονισμένου τραμπολίνο, καθώς και τριών μη Ολυμπιακών αθλημάτων (ακροβατική, αεροβική, παρκούρ), με συγκεκριμένο αριθμό Ολυμπιακών θέσεων για το καθένα από αυτά.

«Με την ανάδειξη νέων αθλημάτων και την προσπάθεια να παραμείνουν οι Αγώνες σε ανθρώπινο επίπεδο για τις διοργανώτριες πόλεις, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ευχαριστούμε τη Δ.Ο.Ε. για το ότι αναγνώρισε μέσα από την απόφασή της ότι τα αγωνίσματα της Γυμναστικής είναι ουσιαστικής σημασίας για την ελκυστικότητα των Αγώνων», δήλωσε ο πρόεδρος της FIG Μορινάρι Γουατανάμπε και συμπλήρωσε:

«Παρότι η Γυμναστική ανήκει στην πρώτη κατηγορία των θερινών Ολυμπιακών αθλημάτων, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διεκδικήσουμε πρόσθετες Ολυμπιακές θέσεις. Τα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι η καλύτερη βιτρίνα για τα αθλήματά μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να τα κάνουμε ακόμη πιο συναρπαστικά, έτσι ώστε κάθε άθλημα της FIG να έχει την ευκαιρία να ονειρευτεί την Ολυμπιακή αναγνώριση».