Διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των αθλητριών γυμναστικής

Σας γνωρίζουμε ότι, με την έγκριση και υποστήριξη της Ε.Γ.Ο., πραγματοποιείται ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των έφηβων αθλητριών της γυμναστικής στην Ελλάδα. Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ιωάννα Κοντελέ, μέλος της ειδικής επιστημονικής ομάδας της Ε.Γ.Ο. σε συνεργασία του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» και της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ, με την επίβλεψη της Καθηγήτριας κας Ναΐρ-Τώνιας Βασιλάκου (ΠΑΔΑ) και τη συνεργασία της Επίκουρης Καθηγήτριας κας Ολύβιας Δόντη (ΣΕΦΑΑ).

Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι να αξιολογηθούν οι διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές των έφηβων αθλητριών που συμμετέχουν σε αθλήματα της γυμναστικής (ενόργανη γυμναστική, ρυθμική γυμναστική, τραμπολίνο, ακροβατικός διάδρομος. ακροβατική γυμναστική, γενική γυμναστική) στην Ελλάδα. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν (α) στην κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν στην υιοθέτηση ακατάλληλων διατροφικών πρακτικών από τις αθλήτριες και (β) στον σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφικής αγωγής και εκπαίδευσης σε αθλήτριες, προπονητές και γονείς προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με τους κινδύνους της μη ισορροπημένης διατροφής κυρίως στην υγεία, αλλά και στην αθλητική απόδοση.

Στην έρευνα καλούνται να συμμετάσχουν αθλήτριες ηλικίας 11-18 ετών που προπονούνται σε ένα από τα αθλήματα της γυμναστικής. Η διαδικασία της έρευνας περιλαμβάνει μόνο τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τις αθλήτριες με ερωτήματα αναφορικά με το άθλημα και τις διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές τους, τα οποία οι αθλήτριες θα κληθούν να συμπληρώσουν μόνες τους. Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων θα κωδικοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία των συμμετεχόντων και πρόσβαση σε αυτά θα έχει μόνο η κύρια ερευνήτρια.

Για την συμμετοχή των αθλητριών στην έρευνα θα ζητηθεί ενυπόγραφη συγκατάθεση από γονέα ή κηδεμόνα, μετά από γραπτή ενημέρωση. Η διαδικασία της έρευνας δεν ενέχει κινδύνους (σωματικούς ή ψυχολογικούς) για τις έφηβες αθλήτριες οι οποίες θα λάβουν μέρος σ’ αυτήν. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική και οι αθλήτριες μπορούν να διακόψουν τη συμμετοχή τους οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα αφορά στο σύνολο των συμμετεχόντων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (αρ.πρωτ. 52760/21-7-2020) καθώς και την έγκριση και υποστήριξη της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (αρ.πρωτ. 3151/28-8-2020).

Τα σωματεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Ιωάννα Κοντελέ στο τηλ. 6972290213 ή στο [email protected].