Οδηγίες της Ε.Γ.Ο. για την έναρξη των προπονήσεων αθλητών-αθλητριών 13 ετών και άνω

Στο πλαίσιο της Β’ φάσης της άρσης των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα, η οποία επιτρέπει την έναρξη ατομικών προπονήσεων για όλους τους αθλητές-αθλήτριες των σωματείων γυμναστικής με ηλικία 13 ετών και άνω (γεννημένοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007), σας γνωρίζουμε τις Οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλητές-αθλήτριες, οι προπονητές και τα σωματεία τους για την ασφαλή επιστροφή στις προπονήσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. για την προστασία από τη νόσο COVID-19.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για την επαναλειτουργία των αιθουσών γυμναστικής, τις οποίες επιμελήθηκε ο επικεφαλής ιατρός της Ε.Γ.Ο., δρ. Οδυσσέας Παξινός

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από διάσκεψη εργασίας με τους προέδρους των Τεχνικών Επιτροπών και τα μέλη αυτών, υπό τον πρόεδρο της Ε.Γ.Ο. Θανάση Βασιλειάδη, αποφασίστηκαν τα εξής, αναφορικά με την επάνοδο των αθλητών-αθλητριών στις προπονήσεις στο πλαίσιο της Β’ φάσης:

Α. Αίθουσες προπόνησης που ανήκουν στην ευθύνη της Ε.Γ.Ο.
(ΑΘΗΝΑ: Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, Αίθουσα γυμναστικής Γ.Α.Σ. Περιστερίου Ειρήνη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ε.Γ. Μίκρας – αίθουσα «Ι. Μελισσανίδης», Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ΠΑΤΡΑ: Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου)

*Το πλήρες πρόγραμμα προπονήσεων, το οποίο εκπόνησαν τα στελέχη των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών και περιλαμβάνει τις λίστες με τα ονόματα και τα ωράρια προπόνησης για τους αθλητές-αθλήτριες των Εθνικών ομάδων, για τους αθλητές-αθλήτριες που περιλαμβάνονται στις επιλογές στελέχωσης των Εθνικών ομάδων ενόψει του επόμενου Ολυμπιακού κύκλου, καθώς και για τους αθλητές-αθλήτριες των σωματείων που προπονούνται στις συγκεκριμένες αίθουσες (13 ετών και άνω), θα κοινοποιηθεί σήμερα (Τρίτη 19 Μαΐου) στα σωματεία, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

*Οι προπονήσεις στους χώρους ευθύνης της Ε.Γ.Ο. θα ξεκινήσουν από αύριο (Τετάρτη 20 Μαΐου) και ο υπεύθυνος προπονητής κάθε σωματείου καλείται να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα έγγραφα (ονομαστική κατάσταση αθλητών-αθλητριών, θεωρημένες ιατρικές βεβαιώσεις, κ.λπ.).

*Τα γκρουπ προπόνησης θα είναι προκαθορισμένα και σταθερά κάθε φορά, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν ο περιορισμός της διάδοσης του ιού.

*Είναι αναγκαία η πιστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας (υγειονομικά πρωτόκολλα, ηλικιακοί περιορισμοί αθλητών-αθλητριών, ώρες προπόνησης κ.λπ.), για την ασφάλεια όλων. Οι διοικητικοί υπεύθυνοι των Εθνικών Γυμναστηρίων έχουν την αποκλειστική δυνατότητα να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους, να διασταυρώνουν τα στοιχεία που θα προσκομίζουν τα σωματεία και να επιτρέπουν την εκγύμναση των αθλητών-αθλητριών, εφόσον τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις.

*Οι εκπρόσωποι των σωματείων παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τις ανωτέρω συνημμένες Οδηγίες του δρ. Οδυσσέα Παξινού, καθώς και το ενημερωτικό υλικό που διατίθεται στην ειδική ενότητα του δικτυακού τόπου της Γ.Γ.Α., «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & COVID-19» (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).
Για τυχόν απορίες σχετικά με τη λειτουργία των αιθουσών ευθύνης της Ε.Γ.Ο., μπορούν επίσης να απευθύνονται στα παρακάτω μέλη των Τεχνικών Επιτροπών και ομοσπονδιακούς προπονητές:
Ενόργανη Γυμναστική: Δημήτρης Γιαννουλίδης, Σμαρώ Μήτσα, Θεόφιλος Λαλεχός, Απόστολος Πεσσίνης.
Ρυθμική Γυμναστική: Ευδοξία Κοσμίδου, Μαρία Πάχτα, Φωτεινή Κωτσοπούλου.
Τραμπολίνο: Βαγγέλης Κολοζάκης.

Β. Λοιπές αίθουσες προπόνησης σωματείων (Ε.Α.Κ., δημοτικά γυμναστήρια, ιδιωτικά γυμναστήρια κ.λπ.):

*Ισχύουν οι γενικές Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στις αίθουσες γυμναστικής. Απαραίτητη η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των ηλικιακών περιορισμών που προβλέπονται βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη Β’ φάση της άρσης των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα.

Γ. Διευκρινίσεις από την Ε.Γ.Ο., ενόψει των επόμενων βημάτων επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα:

*Για τις αίθουσες που λειτουργούν με ευθύνη της Ε.Γ.Ο., το παρόν πρόγραμμα προπονήσεων θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Μαΐου και στην συνέχεια δύναται να επανεξεταστεί. Η κατανομή των ωρών προπόνησης ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον υπάρξουν νεότερες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους φορείς.

*Με δεδομένο τον περιορισμό των διαθέσιμων ωρών προπόνησης (υποχρεωτικό διάλειμμα τουλάχιστον μίας ώρας για απολύμανση αίθουσας έπειτα από κάθε γκρουπ), καθιστούμε σαφές ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν προπονήσεις των προαγωνιστικών τμημάτων υποδομής των σωματείων στις αίθουσες γυμναστικής όπου προπονούνται οι Εθνικές ομάδες.

*Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη και ενδεχόμενη διεύρυνση των ηλικιακών κατηγοριών, που θα δώσει τη δυνατότητα και στα υπόλοιπα αγωνιστικά τμήματα των σωματείων (αθλητές-αθλήτριες κάτω των 13 ετών) να επανέλθουν στις προπονήσεις, εφόσον το επιτρέψει η πορεία αντιμετώπισης της νόσου και το αποφασίσουν ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιοι φορείς, η Ε.Γ.Ο. θα σας ενημερώνει άμεσα μέσω του δικτυακού τόπου της.