Απόλυτα επιτυχημένος ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων με τα σωματεία της Ε.Γ.Ο.

Ιδιαίτερα εύστοχη και παραγωγική αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της Ε.Γ.Ο. και του προέδρου της, Θανάση Βασιλειάδη, για την καθιέρωση τηλεδιασκέψεων με τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και την προετοιμασία για «επόμενη μέρα» του αθλήματος, που θα περιλαμβάνει την σταδιακή επάνοδο όλων στην προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα.

Στις τρεις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα δύο ημερών εκπροσωπήθηκαν σχεδόν όλα τα ενεργά σωματεία γυμναστικής, τα οποία υποδέχθηκαν με εμφανή ικανοποίηση το νέο εγχείρημα και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, συμμετέχοντας σε έναν γόνιμο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη.

Επιπλέον, ξεχωριστό κύρος έδωσαν με τη «ζωντανή» παρέμβαση και με τις ουσιαστικές τοποθετήσεις τους ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο επικεφαλής γιατρός της Ε.Γ.Ο. και μέλος της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., δρ. Οδυσσέας Παξινός, ο οποίος έλυσε πολλές απορίες των εκπροσώπων των σωματείων.

«Σιγά-σιγά θέλουμε να ξαναρχίσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού, σε όλα τα αθλήματα. Έχουμε μία άψογη συνεργασία με την Ε.Γ.Ο. και με τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος έχει καταφέρει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολύ καλή συνεργασία και θα είμαστε διαρκώς στη διάθεσή σας. Το υπόμνημα που μας έστειλε η Ε.Γ.Ο. με το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας είναι πολύ οργανωμένο και ρεαλιστικό. Ζητάμε συμπαράσταση, πειθαρχία και υπομονή από την πλευρά σας, γιατί θα πρέπει να αποκτήσουμε νέες συνήθειες στους αθλητικούς χώρους και να τις εμφυσήσουμε στα παιδιά», τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ειδική ενότητα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & COVID-19» που έχει δημιουργηθεί στον δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Α. (https://gss.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) και στην οποία αναρτώνται οι πλέον πρόσφατες οδηγίες για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, των εργαζομένων στους αθλητικούς χώρους και των αθλούμενων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο δρ. Οδυσσέας Παξινός παρείχε πολύτιμες πληροφορίες στα σωματεία, αναφερόμενος διεξοδικά στο πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων που εκπόνησε η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α., αλλά και στις τελευταίες διεθνείς μελέτες, οι οποίες κατατάσσουν τη Γυμναστική ως ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα.
«Ζούμε μία νέα πραγματικότητα. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ένα βιβλίο που τώρα γράφεται. Σε αυτή τη φάση, ουσιαστικά καλούμαστε να κάνουμε διαχείριση ρίσκου: Αφενός να αποφύγουμε την καταστροφή των αθλητών και του ίδιου του αθλητισμού, με την κοινωνική και οικονομική διάσταση που διαθέτει, αφετέρου να μην διακινδυνεύσουμε την υγεία των αθλητών, των προπονητών και γενικότερα την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Κάθε ημέρα που περνά γινόμαστε λίγο πιο σοφοί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου του Τορίνο, η γυμναστική κατατάσσεται στην κατηγορία των αθλημάτων με τη χαμηλότερη επικινδυνότητα για τη διάδοση της νόσου. Θεωρούμε λοιπόν ότι, καθώς εξελίσσεται αυτή η κατάσταση και αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα είναι ένα από τα πρώτα αθλήματα που θα επιτρέψουμε να δραστηριοποιηθούν. Στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. προσπαθούμε να “μεταφράσουμε” τις ανάγκες του αθλητισμού και είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ερωτήσεις και σε όλες τις προτάσεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής γιατρός της Ε.Γ.Ο..

Στις τηλεδιασκέψεις έλαβαν επίσης μέρος στελέχη των Τεχνικών Επιτροπών των αθλημάτων της Ε.Γ.Ο. και της Ομάδας Εργασίας που υλοποιεί το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι… Η Γυμναστική συνεχίζει δυνατή», μία δράση την οποία ο κόσμος του αθλήματος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και που «ήρθε για να μείνει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα παραμείνει ενεργή ακόμα και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παράλληλα, ο Θανάσης Βασιλειάδης ενημέρωσε τους διοικητικούς εκπροσώπους και τους προπονητές των σωματείων για τις μέχρι στιγμής ενέργειες και τον ευρύτερο σχεδιασμό της Ε.Γ.Ο. για την αγωνιστική επαναφορά, απάντησε σε ερωτήματα, άκουσε με προσοχή τις σκέψεις τους και κατέγραψε τις παρατηρήσεις τους, ώστε να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες συνθήκες για το νέο ξεκίνημα.

«Έχουμε καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας ως Ομοσπονδία, έχουμε χαράξει τα βήματα που θα ακολουθήσουμε και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σταδιακά και με πολύ μεγάλη προσοχή. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Τρίτη με το ξεκίνημα των προπονήσεων για τους αθλητές των Ολυμπιακών και προ-Ολυμπιακών ομάδων, σε ατομικό επίπεδο, τηρώντας ασφαλώς τα απαραίτητα μέτρα στο ακέραιο. Με την συμπλήρωση ενός δεκαημέρου θα γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης, για να δούμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Κατά συνέπεια, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουμε στο δεύτερο σκέλος, που είναι η έναρξη ατομικών προπονήσεων για όλους τους αθλητές και αθλήτριες των Εθνικών ομάδων και των κλιμακίων.
Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από αυτό τον κύκλο τηλεδιασκέψεων θα προετοιμαστούμε έγκαιρα και για το τρίτο στάδιο: Σε συνεργασία με τα στελέχη των Τεχνικών Επιτροπών μας, θα καταγράψουμε και θα κωδικοποιήσουμε τις δικές σας απόψεις και τα προβλήματα που σας απασχολούν, ώστε να σχεδιάσουμε από τώρα την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των αγωνιστικών τμημάτων των σωματείων στις προπονήσεις», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.

Για το επόμενο διάστημα και με βάση τις εξελίξεις που θα προκύπτουν, υπάρχει η πρόθεση να προγραμματιστεί από την Ε.Γ.Ο. ένας νέος κύκλος τηλεδιασκέψεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά ακόμα περισσότερα σωματεία γυμναστικής που το επιθυμούν, καθώς και οι ιδιοκτήτες αιθουσών μπόουλινγκ και τα σωματεία που καλλιεργούν το συγκεκριμένο άθλημα.

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τον πρώτο κύκλο των τηλεδιασκέψεων με τα σωματεία της Ε.Γ.Ο.:
zoom_vasiliadis1zoom_mavrotas1zoom_paxinos1zoom_vasiliadis2zoom_mavrotas2zoom_paxinos2