Νέες προοπτικές και υψηλή στόχευση για το άθλημα του μπόουλινγκ

Σε υψηλότερο επίπεδο ανεβαίνει το άθλημα του μπόουλινγκ στην Ελλάδα, μέσα από τις αναπτυξιακές δράσεις και τον φιλόδοξο σχεδιασμό της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2020, με την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας, αλλά και με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου επαφών με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ.

Στον εσωτερικό τομέα, το 2019 κλείνει με εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων αθλητών, ενώ στις ενέργειες της Ε.Γ.Ο. συμπεριλαμβάνονται η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Τεχνικής Επιτροπής Μπόουλινγκ, με στόχο ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Το άθλημα έχει ενταχθεί πλήρως στην Ομοσπονδία μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση καρτών και οι εγχώριες διοργανώσεις διεξάγονται υπό τον έλεγχο της Ε.Γ.Ο., με μεγάλη συμμετοχή και άρτια οργάνωση. Ακόμα και κάποιοι μικροί, τοπικοί αγώνες που γίνονται σήμερα χωρίς επίσημη άδεια, θα περιοριστούν δραστικά από την ερχόμενη χρονιά και θα περιοριστούν σε πολύ χαμηλό ποσοστό, μέσα από πιο αυστηρή αντιμετώπιση των παρεκκλίσεων και επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, αφού θα υπερισχύει η επιβράβευση της νομιμότητας για την συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών και των σωματείων.

Το πλέον αισιόδοξο γεγονός είναι ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι αθλητές μπόουλινγκ στην Ελλάδα έχουν πλέον φτάσει τους 1.490, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας onlinEGO.gr, μέσω της οποίας έχουν αποκτήσει κάρτα αθλητή συνολικά 1.093 άνδρες και γυναίκες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Εξίσου σημαντική είναι η διεθνής αναβάθμιση του ελληνικού μπόουλινγκ μέσα από μία σειρά επαφών, οι οποίες απέδωσαν τους πρώτους καρπούς και αναμένεται να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες:
Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ (World Bowling), σεΐχη Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ, στο περιθώριο του Μεσογειακού Πρωταθλήματος της Μάλτας, αλλά και στις αρχαιρεσίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ (ETBF) που ακολούθησαν στο Μόναχο, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η προοπτική ένταξης του μπόουλινγκ στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων, αρχής γενομένης από το «Αλγέρι 2021» ως άθλημα επίδειξης, με πρωτοβουλία του κ. Βασιλειάδη και με την υποστήριξη κορυφαίων στελεχών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, που επίσης έδωσαν το «παρών» στη Μάλτα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αναλάβει η Ελλάδα την τέλεση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος μπόουλινγκ, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν μία τέτοια διοργάνωση. Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι υπό διερεύνηση, αφού υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ίδια την Παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα μας να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο για το άθλημα.

Τα επόμενα ραντεβού θα γίνουν με κάθε λαμπρότητα στην Αθήνα και στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς ο σεΐχης Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Θανάση Βασιλειάδη και θα πραγματοποιήσει διπλή επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου 2020 για να παρευρεθεί στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2020, για την Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Μέσα από τις συναντήσεις που θα έχουν μεταξύ τους, αλλά και με κορυφαίες προσωπικότητες του Ολυμπιακού Κινήματος, αναμένεται να ισχυροποιηθεί η θέση του μπόουλινγκ στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, προς όφελος και της χώρας μας.

Εξάλλου, η Ελλάδα είχε φέτος εκπροσώπηση τόσο στις εκλογές της ETBF τον περασμένο Ιούνιο στο Μόναχο, όσο και στις αρχαιρεσίες της World Bowling τον Σεπτέμβριο στο Λας Βέγκας, όπου δήλωσε «παρούσα» και στήριξε με την ψήφο της την προσπάθεια του φίλου Κύπριου Μάριου Νικολαΐδη για νέα θητεία ως Μέλος του Προεδρείου (Presidium Member) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και να εκλεγεί για πρώτη φορά στο αξίωμα του Β’ Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ, παράλληλα με την επανεκλογή του σεΐχη Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ στη θέση του Προέδρου.

Τέλος, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία έχει αναλάβει και προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει με κάθε επιτυχία στα Χανιά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητών (European Championship of Champions) τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Μπόουλινγκ την άνοιξη του 2021. Επιπρόσθετα, υπάρχει η προοπτική ανάληψης ακόμη δύο διεθνών διοργανώσεων για τη διετία 2022-2023, με στόχο να ανεβαίνει ο πήχης ψηλότερα κάθε χρόνο, σε όλους τους τομείς.

bowling-vasiliadis-al_shabah-mediterranean2019-3

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης (δεύτερος από αριστερά), ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ (ETBF) Άντι Οφέλντερς (πρώτος από αριστερά) και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ (World Bowling), σεΐχη Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ (τρίτος από αριστερά) στην Τελετή Έναρξης του φετινού Μεσογειακού Πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών στη Μάλτα.

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης (δεύτερος από δεξιά), σε αναμνηστικό στιγμιότυπο με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ, σεΐχη Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ (τρίτος από δεξιά) και τις αντιπροσωπευτικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες συμμετέχουν στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Μπόουλινγκ ανδρών - γυναικών στη Μάλτα.

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης (δεύτερος από δεξιά) και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ, σεΐχης Ταλάλ Μοχάμεντ Αλ Σαμπάχ (τρίτος από δεξιά) μαζί με τις αντιπροσωπευτικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου, στο φετινό Μεσογειακό Πρωτάθλημα στη Μάλτα.

vasiliadis-al-shabah