Δυνατά για τελικό και Ολυμπιακή πρόκριση ο Πετρούνιας, ελπίζει για Τόκιο και ο Ηλιόπουλος (videos)

Το μεγάλο βήμα για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» έκανε ο Λευτέρης Πετρούνιας, στην επανεμφάνισή του στους κρίκους στον προκριματικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Στουτγάρδης, όπου ο Νίκος Ηλιόπουλος απέκτησε επίσης σημαντικές πιθανότητες για να εξασφαλίσει το Ολυμπιακό εισιτήριο μέσω του σύνθετου ατομικού.

Στην επάνοδό τους στους αγώνες έπειτα από ένδεκα ολόκληρους μήνες και αφού μεσολάβησε μία χειρουργική επέμβαση στον αριστερό ώμο, ο Λευτέρης Πετρούνιας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπερνά κάθε δυσκολία: Με υπερπροσπάθεια και παρά την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού, εκτέλεσε το πρόγραμμά του όπως έπρεπε, ώστε να πλησιάσει στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου (12/10) στους κρίκους.
Με 14,700 βαθμούς, επίδοση κορυφαίου επιπέδου παρότι χαμηλότερη από προηγούμενες δικές του, ο «άρχοντας των κρίκων» είναι 3ος στη μέχρι στιγμής κατάταξη του αγωνίσματος, πίσω από τον Τούρκο Ιμπραΐμ Τσολάκ (14,858 β.) και τον Γάλλο Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (14,700 β., υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τον Πετρούνια λόγω υψηλότερου βαθμού εκτέλεσης), ενώ έχουν διεξαχθεί τρεις από τους συνολικά οκτώ προκριματικούς ομίλους του διημέρου. Η συνολική κατάταξη θα προκύψει με την ολοκλήρωση του προκριματικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/10).

Στους κρίκους αγωνίστηκε και ο διαρκώς ανερχόμενος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έδωσε ό,τι είχε για να βρεθεί στην Στουτγάρδη, προερχόμενος επίσης από χειρουργική επέμβαση, ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει την εμφάνιση της ζωής του, που θα του άφηνε πιθανότητες εισόδου στην οκτάδα των φιναλίστ: Με 14,133 βαθμούς, βρίσκεται στην 8η θέση της προσωρινής κατάταξης, αλλά θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να παραμείνει μέχρι τέλους εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα, το 2017 στο Μόντρεαλ και το 2018 στην Ντόχα, το όριο πρόκρισης στον τελικό των κρίκων κυμάνθηκε στους 14,700 και 14,633 βαθμούς αντίστοιχα, αλλά οι έως τώρα βαθμολογίες των κριτών στην Στουτγάρδη δείχνουν κάπως πιο συγκρατημένες.

Επιτυχημένη παρουσία είχε και ο Νίκος Ηλιόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού και συγκέντρωσε συνολικά 78,032 βαθμούς (έδαφος: 12,500 β., πλάγιος ίππος: 11,800 β., κρίκοι: 12,866 β., άλμα: 13,800 β., δίζυγο: 13,900 β., μονόζυγο: 13,166 β.), συγκομιδή που του αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο «εξαθλητής» της Εθνικής ανδρών ξεκίνησε πολύ δυνατά, είχε σταθερές εκτελέσεις στα περισσότερα όργανα και παρότι δεν μπόρεσε να πλησιάσει τους 80 βαθμούς που θα του έδιναν ασφάλεια στο κυνήγι της Ολυμπιακής πρόκρισης, είναι πιθανό να κλείσει τελικά ραντεβού για το «Τόκιο 2020».
Το εισιτήριο μέσω του σύνθετου ατομικού θα πάρουν απευθείας 12 αθλητές (μάξιμουμ ένας από κάθε χώρα, εξαιρούνται όλοι οι εκπρόσωποι των 12 χωρών που θα κερδίσουν ομαδική πρόκριση). Ωστόσο, αρκετοί ακόμη αναμένεται να προκριθούν ως επιλαχόντες, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των τελικών οργάνων του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (12-13 Οκτωβρίου).

Ο προκριματικός των ανδρών θα ολοκληρωθεί αύριο (Δευτέρα 07/10, 11:00 – 23:15 ώρα Ελλάδας) και από την οριστική κατάταξη θα αναδειχθούν οι φιναλίστ στα επιμέρους όργανα, στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό, καθώς επίσης οι χώρες που θα κατακτήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση με πλήρη τετραμελή ομάδα, αλλά και οι 12 αθλητές που θα εξασφαλίσουν απευθείας το εισιτήριο για το «Τόκιο 2020» μέσω του σύνθετου ατομικού.

Το πρόγραμμα του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους (14,700 β.):

Η εκτέλεση του Νίκου Ηλιόπουλου στο άλμα, με την οποία ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στο σύνθετο ατομικό (78,032 β.):

Το πρόγραμμα του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στους κρίκους (14,133 β.):