Ώρα Ολυμπιακής πρόκρισης για τους πρωταθλητές της Εθνικής ανδρών

Ραντεβού με την ιστορία έχουν στην Στουτγάρδη οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας, Νίκος Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την πολυπόθητη Ολυμπιακή πρόκριση μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της γερμανικής πόλης.

Οι τρεις Έλληνες εκπρόσωποι αγωνίζονται αύριο (Κυριακή 06/10, 17:30 – 20:15), στην πρώτη από τις δύο ημέρες του προκριματικού των ανδρών, μέσα από τον οποίο καλούνται να κάνουν το μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση μίας θέσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Απέναντί τους θα βρίσκονται οι υπόλοιποι κορυφαίοι αθλητές από όλο τον πλανήτη, που ταξίδεψαν στη Γερμανία με το ίδιο όνειρο.

Ο «άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης Πετρούνιας, θριαμβευτής των τριών τελευταίων παγκόσμιων πρωταθλημάτων και αήττητος σε οποιαδήποτε διοργάνωση από τον Απρίλιο του 2016, θα κληθεί αυτή τη φορά να νικήσει ακόμη και τον ίδιο τον χρόνο:
Η χειρουργική επέμβαση του περασμένου Νοεμβρίου στον αριστερό ώμο, αμέσως μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου παγκόσμιου τίτλου στην Ντόχα, περιόρισε σημαντικά το διάστημα της προετοιμασίας του για το προ-Ολυμπιακό και δεν του άφησε τα χρονικά περιθώρια να δώσει κάποιο αγωνιστικό τεστ με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Έτσι, η επανεμφάνισή του έπειτα από ένδεκα ολόκληρους μήνες θα γίνει κατευθείαν στο «Χανς Μάρτιν Σλάιερ» της Στουτγάρδης, στοιχείο που προσθέτει σασπένς.
Εντούτοις, η εμπειρία, η αγωνιστική κλάση και κυρίως η αποδεδειγμένη ικανότητα του Πετρούνια να ξεπερνά όλα τα εμπόδια, δημιουργούν την πεποίθηση ότι θα παρουσιαστεί όπως πρέπει, ώστε να «σφραγίσει» χωρίς πρόβλημα το εισιτήριο για την οκτάδα των φιναλίστ και να κάνει το καθοριστικό βήμα για την Ολυμπιακή πρόκριση. Το πρόγραμμά του θα είναι το ίδιο όπως πέρσι, με συντελεστή δυσκολίας 6,30.

Τη διάκριση στους κρίκους, που θα κρατήσει ζωντανό το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κυνηγήσει και ο έτερος Έλληνας σπεσιαλίστας του αγωνίσματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,00 και θα προσπαθήσει να πετύχει την τέλεια εκτέλεση, προκειμένου να έχει πιθανότητες εισόδου στον τελικό του αγωνίσματος. Στη μοναδική προηγούμενη συμμετοχή του στον θεσμό, το 2017 στο Μόντρεαλ, ο Κωνσταντινίδης είχε τερματίσει στην 20ή θέση.

Το εισιτήριο για το «Τόκιο 2020» θα πάρουν τρεις φιναλίστ των κρίκων -όπως και κάθε οργάνου: Οι ισάριθμοι νικητές των μεταλλίων, ή ενδεχομένως και ορισμένοι από όσους τερματίσουν χαμηλότερα στην οκτάδα του τελικού, δεδομένου ότι θα εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι των 12 χωρών που θα έχουν πάρει την ομαδική Ολυμπιακή πρόκριση.

Διαφορετικά χαρακτηριστικά και αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει η «επιχείρηση Ολυμπιακό εισιτήριο» για τον Νίκο Ηλιόπουλο, ο οποίος θα αγωνιστεί και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού και θα κριθεί από το άθροισμα που θα συγκεντρώσει. Μία συγκομιδή γύρω στους 80,000 βαθμούς, που προϋποθέτει σταθερές εκτελέσεις, με ελάχιστα λάθη και χωρίς καμία πτώση, είναι το ζητούμενο για τον κορυφαίο Έλληνα «εξαθλητή» της ενόργανης, ο οποίος θα εκτελέσει διαδοχικά τα προγράμματά του σε δίζυγο, μονόζυγο, έδαφος, πλάγιο ίππο, κρίκους και άλμα.
Την πρόκριση θα πάρουν βάσει της κατάταξης του σύνθετου ατομικού τουλάχιστον 12 αθλητές από ισάριθμες χώρες, εξαιρουμένων των 12 χωρών που θα κερδίσουν την ομαδική Ολυμπιακή πρόκριση.

Ο προκριματικός της κατηγορίας ανδρών θα έχει διάρκεια δύο ημερών και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας (07/10), όταν και θα ξεκαθαρίσουν οι φιναλίστ και η γενική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό, στα επιμέρους όργανα, αλλά και στο ομαδικό.