Αναχωρούν για την Πολωνία οι ανερχόμενοι πρωταθλητές της ελληνικής ενόργανης

Ευκαιρία για τους ανερχόμενους εκπροσώπους της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, που φιλοδοξούν να γίνουν οι νέοι πρωταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στο Στσέτσιν της Πολωνίας, από τις 10 έως τις 14 Απριλίου.

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο (Σάββατο 06/04), με πέντε αθλητές (Νίκος Ηλιόπουλος, Νίκος Κρανίτης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, Αντώνης Τανταλίδης, Γιώργος Χατζηευσταθίου) και τρεις αθλήτριες (Αργυρώ Αφράτη, Ελβίρα Κατσάλη, Ιωάννα Ξουλόγη), τους οποίους θα συνοδεύσουν στην πολωνική πόλη οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Κώστας Χατζηζήσης, Ντιάνα Γιορντάνοβα Ντούντεβα, οι διεθνείς κριτές Λευτέρης Μπουτάκης, Σταύρος Γαλερός, Μαρία Σολομωνίδου, Γεωργία Ζυγούλη και η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς. Παρών στη διοργάνωση θα είναι επίσης ο διεθνής κριτής Νίκος Προβιάς, ως Τεχνικός Επιτετραμμένος της UEG για τα αγωνίσματα της κατηγορίας ανδρών.

Αντίθετα, από το Στσέτσιν θα λείψει ο θριαμβευτής των τεσσάρων προηγούμενων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση του περασμένου Νοεμβρίου, όπως και ο έτερος σπεσιαλίστας του ίδιου αγωνίσματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που επίσης συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά από επέμβαση.

Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως όλα όσα διεξάγονται κατά τα μονά έτη, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αγώνισμα, αλλά αντίθετα απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού.

Στην κατηγορία ανδρών, οι Νίκος Ηλιόπουλος και Αντώνης Τανταλίδης θα αγωνιστούν και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο), οι Νίκος Κρανίτης και Χριστόφορος Κωνσταντινίδης θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο έδαφος, ενώ ο Γιώργος Χατζηευσταθίου θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στον πλάγιο ίππο.

Στην κατηγορία γυναικών, οι Ιωάννα Ξουλόγη και Ελβίρα Κατσάλη έχουν δηλωθεί και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας, έδαφος), ενώ η Αργυρώ Αφράτη θα αγωνιστεί μόνο στους ασύμμετρους ζυγούς, λόγω ενοχλήσεων στο πέλμα.

Στη διοργάνωση του Στσέτσιν πρόκειται να συμμετάσχουν συνολικά 275 αθλητές και αθλήτριες (166 άνδρες, 109 γυναίκες) από 40 χώρες. Θα είναι η τρίτη φορά που ο θεσμός φιλοξενείται επί πολωνικού εδάφους, ύστερα από το ευρωπαϊκό γυναικών του 1959 στην Κρακοβία και το αντίστοιχο των ανδρών του 1969 στη Βαρσοβία.

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας) και οι ελληνικές συμμετοχές στους προκριματικούς:

Τετάρτη 10 Απριλίου
11:00 – 13:40: Προκριματικός ανδρών, 1ος Όμιλος (Νίκος Κρανίτης, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Χατζηευσταθίου)
15:00 – 17:40: Προκριματικός ανδρών, 2ος Όμιλος (Νίκος Ηλιόπουλος, Αντώνης Τανταλίδης)
18:00 – 20:40: Προκριματικός ανδρών, 3ος Όμιλος

Πέμπτη 11 Απριλίου
11:00 – 13:00: Προκριματικός γυναικών, 1ος Όμιλος
14:30 – 16:30: Προκριματικός γυναικών, 2ος Όμιλος (Ελβίρα Κατσάλη)
17:00 – 19:00: Προκριματικός γυναικών, 3ος Όμιλος (Αργυρώ Αφράτη, Ιωάννα Ξουλόγη)
19:30 – 21:30: Προκριματικός γυναικών, 4ος Όμιλος

Παρασκευή 12 Απριλίου
14:00 – 16:45: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών
18:30 – 20:30: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών

Σάββατο 13 Απριλίου
14:30 – 17:00: Τελικοί οργάνων, Α’ σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 14 Απριλίου
14:30 – 17:00: Τελικοί οργάνων, Β’ σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)