Πρόβα ευρωπαϊκού για τους πρωταθλητές της ενόργανης στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού

Έτοιμοι για τα φετινά τους «αποκαλυπτήρια» είναι τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες εκπρόσωποι της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου.

Τα προγράμματά τους θα παρουσιάσουν στη διοργάνωση οι Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος), Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Γιώργος Χατζηευσταθίου (πλάγιος ίππος), Νίκος Ηλιόπουλος (δίζυγο, μονόζυγο) στην κατηγορία ανδρών και οι Αργυρώ Αφράτη (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, έδαφος), Ελβίρα Κατσάλη (ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας), Ιωάννα Ξουλόγη (δοκός ισορροπίας, έδαφος) στην κατηγορία γυναικών.

Την ελληνική αποστολή, που αναχώρησε σήμερα (Τρίτη 12/03) για το Αζερμπαϊτζάν, συμπληρώνουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Κώστας Χατζηζήσης και οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς, Γεωργία Ζυγούλη.

Το παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού αποτελεί τον τρίτο από τους τέσσερις αγώνες της φετινής περιόδου, που μετρούν για την ανάδειξη της παγκόσμιας κατάταξης σε κάθε όργανο.
Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα παγκόσμια κύπελλα την σεζόν 2019-2020, στις ίδιες πόλεις και σε αντίστοιχες ημερομηνίες (Νοέμβριος 2019: Κότμπους, Φεβρουάριος 2020: Μελβούρνη, Μάρτιος 2020: Μπακού, Μάρτιος 2020: Ντόχα) ώστε να προκύψει η οριστική κατάταξη, βάσει των τεσσάρων καλύτερων αποτελεσμάτων κάθε αθλητή. Ο κορυφαίος και η κορυφαία της κατάταξης κάθε οργάνου, θα κερδίσει την Ολυμπιακή πρόκριση για το «Τόκιο 2020».

Για τους Έλληνες αθλητές πάντως, με δεδομένη την απουσία του «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια από τη φετινή τετράδα αγώνων, το προσεχές ραντεβού στο Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία για την προ-Ολυμπιακή κατάταξη, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα ακολουθήσει σε έναν μήνα στο Στσέτσιν της Πολωνίας (10-14 Απριλίου).

Στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο “AGF Trophy” έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 170 αθλητές και αθλήτριες (121 άνδρες, 49 γυναίκες) από 44 χώρες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι προκριματικοί των οργάνων θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 14/03 (Άνδρες: Έδαφος, Δίζυγο, Κρίκοι / Γυναίκες: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί) και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 15/03 (Άνδρες: Άλμα, Πλάγιος ίππος, Μονόζυγο / Γυναίκες: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος). Σε δύο σκέλη θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα και οι τελικοί, με την συμμετοχή των οκτώ κορυφαίων σε κάθε όργανο, το Σάββατο 16/03 και την Κυριακή 17/03.