«Στηρίζουμε συνειδητά εκδηλώσεις όπως το Aphrodite Cup»

Τους λόγους που κάνουν το διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite Cup μία ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία αναβαθμίζει τον ρόλο των γυναικών στον χώρο του αθλητισμού, προάγει την ευγενή άμιλλα και παράλληλα αναδεικνύει περαιτέρω την αθηναϊκή Ριβιέρα, ανέπτυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου.

Το 5ο Aphrodite Cup θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 15 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους, που θα έχουν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες αθλητριών από 23 χώρες, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τον μαγικό κόσμο ενός αθλήματος με μοναδική ομορφιά.

Η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να έχει για άλλη μία χρονιά καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης, την οποία έχει υπό την αιγίδα της και στηρίζει ως Θεσμικός Χορηγός.

Αναφερόμενη στην σημασία που έχει το να αποκτούν οι γυναίκες τη θέση που τους αρμόζει στον ελληνικό αθλητισμό και στην ελληνική κοινωνία, η κυρία Ρένα Δούρου υπογράμμισε:
«Η χειραφέτηση της γυναίκας περνάει και μέσα από τον αθλητισμό. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε -ειδικά μάλιστα σήμερα που, εξαιτίας της κρίσης, έχει επέλθει μια… ισότητα προς… τα κάτω, ανδρών και γυναικών. Την… ανηφόρα λοιπόν, όχι μόνο της αποκατάστασης αλλά και της διεκδίκησης μιας νέας μορφής ισότητας -εκείνης της πράξης- πρέπει να την βαδίσουμε όλες μαζί. Και εκδηλώσεις σαν και αυτή του Aphrodite Cup, που δεν συμπίπτει τυχαία με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελούν ιδανικά οχήματα χειραφέτησης καθώς απευθύνονται σε νέα κορίτσια αλλά και σε γυναίκες όλων των ηλικιών ως μέσο αντίστασης σε πιθανούς κοινωνικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς.
Η συμμετοχή των Ελληνίδων στον αθλητισμό είναι περιορισμένη, αντανακλώντας τα πατριαρχικά στερεότυπα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και αλλάζει και με τη βοήθεια του παραδείγματος που δίνουν τα κορίτσια που μετέχουν στο Aphrodite Cup».

Επιπλέον, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σταθερά στο πλευρό του Aphrodite Cup, προσφέροντας την πολύτιμη υποστήριξή της:
«Η αλλαγή του υποδείγματος στις σχέσεις των φύλων είναι μια πρόκληση, την οποία αντιμετωπίσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, θέλοντας να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση της Αυτοδιοίκησης με τον Αθλητισμό. Για αυτό και με συνειδητό τρόπο, αθόρυβα και δυνατά, στηρίζουμε συστηματικά εκδηλώσεις όπως αυτή. Εκδηλώσεις διττού συμβολισμού. Αφενός προάγουν τον αθλητισμό και τις αξίες της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας. Αφετέρου στέλνουν το ειδικότερο μήνυμα της αναβάθμισης της παρουσίας των γυναικών στον χώρου του αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει την επιλογή της στήριξης του μαζικού, ερασιτεχνικού αθλητισμού. Γιατί ο αθλητισμός δεν πρέπει να ταυτίζεται με ένα ή δύο γήπεδα ποδοσφαίρου αλλά με τη στήριξη υποδομών και δραστηριοτήτων που αφορούν όλους και όλες. Έτσι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής 140 έργα αθλητισμού ύψους 217 εκατ. ευρώ με ίδιους πόρους».

Η Περιφερειάρχης Αττικής στάθηκε, επίσης, στο πολλαπλό μήνυμα που στέλνουν δράσεις με αθλητικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, όπως το Aphrodite Cup:
«Στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα με δύο πτυχές. Η πρώτη πτυχή αφορά αυτό που ήδη ανέφερα, την κοινωνική διάσταση της γυναικείας χειραφέτησης στο πλαίσιο ενός νέου υποδείγματος στάσης ζωής. Η δεύτερη έχει να κάνει με την οικονομική διάσταση, γιατί διοργανώσεις σαν αυτή, συμβάλλουν στην ενίσχυση του υπερτοπικού αναπτυξιακού πόλου που είναι η Αττική Ριβιέρα. Το μεγάλο στοίχημα που υλοποιούμε στην Περιφέρεια Αττικής μέσα από την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, τις παρεμβάσεις στο Μικρολίμανο και εκείνες στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ. Με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους».

Το 5ο διεθνές τουρνουά ρυθμικής Aphrodite Cup συνδιοργανώνεται από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το Aphrodite Cup 2019 προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, έχει ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης Green Sports League και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις διοργανώσεις γυμναστικής, διεθνώς.
Παράλληλα, πρόκειται για τη μοναδική διοργάνωση που γίνεται επί ελληνικού εδάφους και είναι ενταγμένη στο επίσημο αγωνιστικό ημερολόγιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και η COSMOTE TV.

Στους αγώνες πρόκειται να πάρουν μέρος 230 αθλήτριες του Ατομικού και του Ανσάμπλ, εκπροσωπώντας 23 χώρες από πέντε ηπείρους.

Πηγή: aphroditecup.com